12.06.2008. / 14:03

Autor: Katarina Zorić

NOVA PREDSJEDNICA SUDA

Ustavnim sucima privilegije kao i saborskim zastupnicima

Jasnu Omejec za predsjednicu ove najviše pravosudne institucije u državi izabralo je 11 od 13 ustavnih sutkinja i sudaca. Prva žena na čelu Ustavnog suda u tajnom glasovanju na prvoj sjednici u punom novom sazivu nije imala protukandidata, a dva su ustavna suca ostala suzdržana

"Za unaprijeđenje rada Ustavnog suda nužna je promjena zakona, posebno uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju", rekla je u svom prvom obraćanju medijima nova predsjenica Ustavnog suda Jasna Omejec.

Jasnu Omejec za predsjednicu ove najviše pravosudne institucije u državi izabralo je 11 od 13 ustavnih sutkinja i sudaca. Prva žena na čelu Ustavnog suda u tajnom glasovanju na prvoj sjednici u punom novom sazivu nije imala protukandidata, a dva su ustavna suca ostala suzdržana.

"Ustavno sudovanje potrebno je postaviti na nove normativne temelje, a zapaženiji pomaci neće se postići bez novog ustavnog zakona o Ustavnom sudu", kazala je Omejec.

Ustvrdila je da je sadašnji ustavni zakon prevladan te da bi novi bilo dobro donijeti do ljeta sljedeće godine. "Stoga bi se s organiziranjem širih stručnih rasprava trebalo krenuti već od rujna ove godine", napomenula je.

Nova predsjednica Ustavnog suda najavljuje da će se tijekom četverogodišnjeg mandata zalagati za podizanje ugleda i autoriteta suda, kao temeljne institucije za zaštitu ljudskih prava, ali i za unapređenje materijalnog i protokolarnog položaja sudaca. Ona, naime smatra, kako bi se ustavni suci prema privilegijama trebali izjednačiti barem sa saborskim zastupnicima.

Naglasila je da će se zalagati i za jačanje međunarodne suradnje te bolju suradnju s medijima.

Jasna Omejec u Ustavnom je sudu od 1999. godineJasna Omejec je u Ustavni sud prvi put imenovana u prosincu 1999., a na drugi osmogodišnji mandat izabrana je u prosincu prošle godine. Bila je dopredsjednica suda te u dva navrata zamjenica predsjednika suda.Za ustavnu je sutkinju izabrana iz redova sveučilišnih profesora pravnih znanosti, a na zagrebačkom Pravnom fakultetu i za vrijeme trajanja mandata obavlja dio nastavne djelatnosti. Objavila je više stručnih radova iz područja ustavnog prava i sudovanja, vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

Za njenog zamjenika izabran je Aldo Radolović koji je na Ustavnom je sudu od prosinca prošle godine, a ranije je bio dugogodišnji sudac, predsjednik Županijskog suda u Puli i sveučilišni profesor.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika