12.06.2008. / 22:56

Autor: Katarina Zorić

Europsko nogometno prvenstvo

Hrvatska u četvrtfinalu

Hrvatska reprezentacija pobjedila je Njemačku, a s obzirom da su Austrijanci i Poljaci remizirali, Hrvatska se i teoretski plasirala u četvrtfinale Europskog nogometnog prvenstva

Nakon velike pobjede hrvatske nogometne reprezentacije protiv Njemačke, za potvrdu plasmana naših nogometaša u četvrtfinale Europskog prvenstva bilo je potreban neodlučen rezultat u utakmici između Austrije i Poljske. Upravo to se i dogodilo, utakmica je završila rezultatom 1:1 i Hrvatska je tako, nakon Portugala, postala druga reprezentacija na Euru koja je osigurala nastup u četvrtfinalu Eura.

Austrija i Poljska odigrale su vrlo zanimljivu utakmicu. Domaćini su bolje počeli i u prvih 20 minuta imali nekoliko vbrlo izglednih šansi za postizanje pogotka, ali je udarce Harnika i Leitgeba obranio poljski vratar Artur Boruc.

U jeku austrijskih napada Poljaci su došli u vodstvo kad je jedan dobro odigrani kontranapad iskoristio naturalizirani Brazilac Roger Guerreiro. Taj pogodak šokirao je Austrijance koji do kraja poluvremena više nisu uspjeli zaprijetiti poljskom golu.

U drugom poluvremnu Poljska je uspostavila kontrolu nad sredinom terena, dok su Austrijanci uglavnom jalovo napadali. PŠoljaci su uglavnom prijetili iz kontranapada i prekida, tako je austrijski vratar Macho u 70. minuti krajnjim naportom obranio slobodni udarac koji je izveo Jacek Krzynowek. Austrijski izbornik pokušavao je izmjenama probuditi svoju momčad, pa je u 60. minuti u igru ušao i Ivica Vastić.

Ipak, Poljaci su se uspješno branili sve do sudačke nadoknade. U 93. minuti utakmice engleski sudac Howard Webb je poprilično bezazleno naguravanje u kaznenom prostoru Poljske okarakterizirao kao jedanaesterac za Austriju. Siguran izvođač jedanaesterca koji je Hrvatsku praktički uveo u četvrfinale bio je Ivica Vastić.

Tako se hrvatska pobjeda nad Njemačkom na kraju pokazala vrijednom plasmana u četvrtfinale.

Velika i zaslužena pobjeda hrvatske reprezentacije ostavila je Nijemce u šoku. Bilićevi igrači hrabro su igrali s jakom Njemačkom - pogotkom Darija Srne u 24. minuti poveli smo 1:0, a u 62. minuti Olić je povisio na 2:0. Čast Elfa donekle je sačuvao Podolski pogotkom u 79. minuti.

Od početka utakmice Hrvatska se postavila ambiciozno, a kockasti su oduševili pristupom igri nošeni veličanstvenom podrškom hrvatskih navijača.
Sjajan posao odradili su Ivica Olić, Niko Kovač, Darijo Srna, Luka Modrić i fenomenalni Stipe Pletikosa.

Njemačka se probudila u drugom dijelu utakmice i opasno je držala ritam, ali nakon 10-ak minuta obrat situacije. Hrvatska je opet pokazala napadačku inicijativu i u 62. minuti iznenađeni Nijemci primili su drugi gol, ovoga puta od Ivice Olića.

Iako odlična igra naše reprezentacije nije dala nasluti da će doći do promjene rezultata, to se ipak dogodilo. Lukas Podolski u 79. minuti postigao je pogodak za Njemačku, ali to nije narušilo nadmoćnu Hrvatsku.

Hrvatska reprezentacija danas je pokazala kako se igra nogomet, a od hvaljenih Nijemaca bila je duplo bolja.

Prve reakcije izbornika i igračaIzbornik Bilić zadovoljan je pobjedom. "Ovo je bila teška i prava utakmica, ali smo zaslužili pobjedu. Bili smo dominantiniji. Oni su vrhunska ekipa, ali je naša obrana fenomenalno reagirala. Apsolutno smo zaslužili pobjedu. Danas je bilo i bolje vrijeme nego u Austriji. S Austrijom smo bili pod velikim pritiskom jer nismo nekoliko godina pobjedili. Sad je to drugačije i ovom smo se pobjedom pridružili drugom krugu."

Odličnu igru na utakmici je pokazao Ivica Olić. "Bila je dosta teška utakmica, ali dobra. Imali smo bolje šanse i pobjedu smo zaslužili. Cijela ekipa je odigrala odlično. Šimunić je skakao da smo mislil da će ostati na krovu. Digli smo se nakon Austrije i odigrali odličnu utakmicu", izjavio je Olić nakon utakmice.

"Bilo je kritika nakon prve utakmice, ali smo znali da ćemo danas biti bolji. Nadigrali smo Nijemce i pokazali smo da smo odlični. Dominirali smo po terenu i nismo im omogućili da razviju igru. Nadigrali smo ih u svakom segmentu", zadovoljno je zaključio Niko Kranjčar.

Vezane vijesti

Austrijska policija privela 560 navijača

Uoči završne utakmice Europskog prvenstva između Njemačke i Španjolske, Austrijanci su objavili niz zanimljivih podataka. Primjerice, na dosadašnjih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika