16.06.2008. / 12:09

Autor: Tanja Molvarec

Četvrti na listi najtraženijih nacističkih zločinaca

Ašner negira osude za ratne zločine u 2. svjetskom ratu

Reporter Suna je izvijestio da je Ašner ležerno pio kavu sa suprugom i čavrljao s prolaznicima. Samim time postaje sumnjiva i njegova bolest radi koje je pošteđen deportacije u Hrvatsku

Milivoj Ašner, jedan od deset najtraženijih nacističkih zločinaca, viđen je u Klagenfurtu među navijačima i u šetnji sa suprugom, piše Sun. Ašner je optužen za deportaciju tisuća Židova, Roma i Srba za vrijeme drugog svjetskog rata. Ašner se nalazi i na Interpolovoj listi najtraženijih ratnih zločinaca.

Reporter Suna je izvijestio da je Ašner ležerno pio kavu sa suprugom i čavrljao s prolaznicima. Samim time se stavlja u upit njegova bolest radi koje je pošteđen deportacije u Hrvatsku.

"On očito uživa u životu koji je uskratio tisućama žrtvama koje je poslao u smrt", rekao je predsjednik Centra Wiesenthal Efraim Zuroff. Dodao je da Austrija ima reputaciju države koja predstavlja raj ratnim zločincima ali sada je vrijeme da se ti zločinci dovedu pred lice pravde. "Ako je taj čovjek dovoljno zdrav da se šeta okolo i ispija kavice, onda je u dovoljno dobrom stanju da odogvora za svoja djela", rekao je Zurroff.

Ašner živi u Klagenfurtu od 2006. Interpol je na tjeralici naglasio da je svatko tko vidi Ašnera obavezan dojaviti policiji informacije o njegovim kretanjima.
U više je navrata odugovlačeno njegovo izručenje u Hrvatsku. Najprije je odlučeno da neće biti poslan u Hrvatsku jer je austrijski državljanin da bi u rujnu 2005. ipak odlučeno da nije. No, i tada je odugovlačeno suđenje s obrazloženjem da je Ašner bolestan.

Sinoć je Ašner potvrdio svoj idnetitet ali je za Sun rekao da nije odgovoran za ratne zločine. "Nikada nikome nisam učinio ništa nažao", rekao je Ašner. Milivoja Ašnera se sumnjiči da je kao predstojnik ustaškog redarstva u Požegi 1941. i 1942. počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom, uglavnom Židovima i Srbima. Ašnera je svojevremeno posjetila i Globusova reporterka no s njom nije htio razgovarati.


Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika