26.06.2008. / 08:32

Autor: Marko Biočina

Sisak

Sprema se prva velika srpska investicija u Hrvatskoj

Dok je Rodoljub Drašković srpskim medijima potvrdio kako pregovara o kupnji sisačke tvrtke i kako na taj način želi ojačati svoje poslovanje u Hrvatskoj, Klaić je cijelu priču demantirao rekavši kako je dosad bilo tek razgovora o mogućoj suradnji, ali ne i o prodaji tvrtke.

Rodoljub Drašković, brat poznatog srpskog političara i nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Vuka Draškovića mogao bi postati prvi srpski tajkun koji je uspio ući na hrvatsko tržište. Prema pisanju srpskih medija Drašković je pred sklapanjem dogovora o kupovini sisačke tvrtke Euro Food Markt. Tvrtka se bavi proizvodnjom jaffa keksa, a trenutno je u vlasništvu Elmira Klaića.

I dok je Rodoljub Drašković srpskim medijima potvrdio kako pregovara o kupnji sisačke tvrtke i kako na taj način želi ojačati svoje poslovanje u Hrvatskoj, Klaić je cijelu priču demantirao rekavši kako je dosad bilo tek razgovora o mogućoj suradnji, ali ne i o prodaji tvrtke. Iako se u medijimja spominjala otkupna cijena od 20 milijuna eura, Klaić to smatra apsurdnim.

"Vidjeli su nas jednom - dvaput na ručku i odmah ova vijest koju svi prenose. Ne znam ni odakle informacija o 20 milijuna eura kad za taj novac, banaliziram, gotovo da mogu kupiti i Kraš. Za taj bih novac svakome prodao tvrtku i sagradio još nekoliko istih takvih", rekao je Klaić za Večernji list.

Inače, Draškovićeva tvrtka Swisslion vodeći je proizvođač hrane u jugoistočnoj Europi koja oko milijardu eura godišnjeg prometa. Drašković je svoj poslovni uspon počeo sredinom devedesetih kad je preuzeo i uredio konditorsku industriju Vik iz Vršca. Upravo je iz te tvrtke izrastao koncern Kondivik, a kasnije i Swislion kojem je najveći poslovni uspjeh bilo preuzimanje velike prehrambene tvrtke Takovo.

Koncern danas proizvodi čitav niz prehrambenih proizvoda, ali i Vršačku pivovaru, mlinove i silose za žito, tvornicu stočne hrane, tiskaru i tvrtku za transport. U Hrvatskoj je Draškovićeva tvrtka već dugo surađivala s Agrokorom iako nije bila direktno prisutna na našem tržištu. Za usporedbu, u susjednoj BiH, Swisslion posjeduje hercegovačku tvrtku IAT koja zapošljava oko 2500 radnika.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika