Objavljeno u Nacionalu br. 659, 2008-06-30

Autor: Dean Sinovčić

Galerija

Festival umjetničkih filmova na dunavskom šlepu

FILMSKI VUKOVARAC Igor Rakonić, osnivač Vukovar film festivala, s plakatom festivala i ribičkim štapom na obali DunavaFILMSKI VUKOVARAC Igor Rakonić, osnivač Vukovar film festivala, s plakatom festivala i ribičkim štapom na obali DunavaZahvaljujući upornosti Igora Rakonića ove godine održat će se drugi Vukovar film festival, pravi fenomen jer se održava u gradu koji nema kino, a filmovi se prikazuju na riječnom šlepu.

NACIONAL: Otkud ideja da radite filmski festival u Vukovaru?
- Rođen sam u Vukovaru, moja tvrtka Discovery Films osnovana je u Vukovaru. Ideju o festivalu predložio sam gradonačelnici Zdenki Buljan i lani smo utemeljili festival. Odlučili smo da to bude festival podunavskih zemalja jer se Vukovar nalazi na Dunavu. Problem je bio što je jedna od predratnih vukovarskih kinodvorana ledina, a druga se nalazila u zgradi koja je u ratu zapaljena. Zato mi je pala na pamet ideja o prikazivanju na šlepu. Dugačak je 50 metara, širok 12 metara, prava grdosija. Ove godine imat ćemo više od 50 filmova u nekoliko kategorija. Zemlja partner je Rumunjska i prikazat ćemo pet njihovih novih filmova. Svi filmovi prikazivat će se na šlepu, a ako bude loše vrijeme, i u novom muzeju Lavoslava Ružičke, u dvorani sa 280 mjesta. Poučeni smo prošlogodišnjim iskustvom, kad nas je na otvorenju oprala kiša i nevrijeme poderalo sedam metara platna.

NACIONAL: Koje su premijerne filmske atrakcije ovogodišnjeg festivala u Vukovaru?
- Premijerno ćemo prikazati brazilski film “Elite Squad”, koji je pobijedio na festivalu u Berlinu, prikazat ćemo talijanski film “Gomorra”, koji je dobio Grand Prix u Cannesu i “In Brugess” s Colinom Farrellom, prikazan na festivalu u Sundanceu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika