08.07.2008. / 17:11

Autor: Marko Muždalo

Smanjenje stakleničkih plinova

Oštre kritike na sastanak čelnika organizacije G8

Dok čelnici organizacije najrazvijenijih zemalja G8 optimistički najavljuju drastično smanjenje stakleničkih plinova u bližoj budućnosti, kritičati ističu da je postavljeni cilj nedovoljan i razočarani su zbog činjenice da lideri nisu odredili godinu kojom će smanjenje emisija staklenički plinova početi.

Emisije stakleničkih plinova u svijetu moraju se smanjiti za 50 posto do 2050. godine, zajednički je zaključak šefova vlada i predsjednika industrijski najrazvijenijih zemalja G-8 nakon završetka redovnog godišnjeg sastanka koji se ove godine održao u Toyaku na sjeveru Japana.

Ovaj cilj mora biti kompatibilan s ekonomskim rastom i energetskom sigurnosti, dodali su lideri zemalja skupine G-8, ističući da se do ostvarenja cilja može doći samo uz suradnju između svih velkih svjetskih ekonomija, uključujući Kinu i Indiju koje nisu članice skupine G-8, ali su među pet najvećih svjetskih zagađivača.

Kritičati pak smatraju da je postavljeni cilj nedovoljan i razočarani su zbog činjenice da lideri nisu odredili godinu kojom će smanjenje emisija staklenički plinova početi.

'Nastavi li se ovakvo zagađivanje atmosfere, do 2050 svijet će biti spržen, a lideri G-8 više neće postojati', izjavio je Antonio Hill, glasnogovornik Oxfam Internationala.

Zaključak sastanka kritizirao je i Marthinus van Schalkwyk, južnoafrički ministar okoliša i turizma.“Svaki dugoročni cilj, da bi bio ozbiljno shvaćen, mora imati kratkoročne ciljeve, godinu početka provedbe plana i konkretne odluke koje vode k ostvarenju tog cilja. Ništa od toga nije navedeno u zaključku lidera zemalja G-8, tako da možemo zaključiti da njihov dugoročni cilj nije ništa drugo nego isprazni slogan“, rekao je van Schalkwyk.

Znanstveni tvrde da je situacija kritična i smanjenje emisija stakleničkih plinova je imperativ. Predviđaju da će emisije doseći svoj vrhunac u idućih 15 godina te povećati svjetsku temperaturu za 2 do 3 stupnja celzijusa. Takvo povećanje temperature može izazvati još brže topljenje ledenih površina i pogoršanje vremenskih prilika.

Vezane vijesti

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Emisija stakleničkih plinova do 2020. godine mogla bi porasti na devet milijarda tona iznad razine potrebne za ograničenje globalnog zagrijavanja,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika