31.07.2008. / 10:03

Autor: Hrvoje Šimičević

Nestajanje Arktika

Znansvenici optimističniji, gromade leda se i dalje odlamaju

Dok znanstvenici iz nacionalnog centra za proučavanje snijega i leda daju optimistična predviđanja za ledeni pokrov na Sjevernom polu, kanadski su stručnjaci objavili kako se od arktičkog ledenjaka Ward Hunt uz kanadsku obalu odlomila gromada leda veličine 18 četvornih kilometara

Prošlomjesečne najave ipak su se pokazale previše pesimističnim. Znanstvenici iz nacionalnog centra za proučavanje snijega i leda u Boulderusu danas su opovrgnuli teze svojih kolega koji su nedavno predvidjeli otapanje deset posto ledenog pokrivača sjevernog pola do rujna. Visoke temperature, prouzrokovane globalnim zatopljenjem neminovno utječu na nestanak ledenog pokrivača, no znanstvenici koji to opovrgavaju ističu kako je bilanca od ukupno pola ledene površine, nerealna brojka.

Znanstvenici iz instituta, smještenog u državi Colorado, istaknuli su kako je za razliku od istog razdoblja prošle godine, Sjeverni pol u znatno boljem stanju. Treba kazati kako je ipak riječ o kratkoročnim kalkulacijama, što su na kraju i sarkastično primjetili znastvenici koji proučavaju ovakve anomalije, kazavši kako je Sjeverni pol barem za ovu godinu siguran.

Dok znanstvenici iz nacionalnog centra za proučavanje snijega i leda daju optimistična predviđanja za ledeni pokrov na Sjevernom polu, kanadski su stručnjaci objavili kako se od arktičkog ledenjaka Ward Hunt uz kanadsku obalu odlomila gromada leda veličine 18 četvornih kilometara. Već prošlog tjedna došlo je do odlamanja gromade, koja sada polako pluta prema Arktičkom oceanu. Ploča leda, stara gotovo 3000 godina, počela je pucati još 2002. U proljeće su rendžeri uočili rasjede 18 kilometara duge i 40 metara široke.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika