Objavljeno u Nacionalu br. 670, 2008-09-15

Autor: Maroje Mihovilović

Nova karijera Posh Spice

Dizajnerski trijumf Victorije Beckham

Victoria Beckham (34) predstavila je na tjednu mode u New Yorku svoju kolekciju haljina za sezonu proljeće/ljeto 2009. i smjesta privukla pažnju modne javnosti koja ju je oduševljeno prihvatil

DISKRETNA ELEGANCIJA Victoria Beckham na tjednu mode u New Yorku bila je u središtu pažnje svojim novim konzervativnim izgledom kojim odiše čitava njezina elegantna kolekcija za proljeće/ljeto 2009.DISKRETNA ELEGANCIJA Victoria Beckham na tjednu mode u New Yorku bila je u središtu pažnje svojim novim konzervativnim izgledom kojim odiše čitava njezina elegantna kolekcija za proljeće/ljeto 2009.Od 5. do 12. rujna u New Yorku je održan jesenski New York Fashion Week, prezentiranje novih modnih trendova i kolekcija za sljedeću sezonu, kakvo se potom održava i u Milanu, Londonu i Parizu. Te prezentacije vrhunskih kreatora i modnih kuća određuju što će žene nositi u sljedećem razdoblju i značajne su za cijelu modnu industriju, pa zato i izazivaju veliku pozornost medija i stručnjaka. Ove godine najveću senzaciju na New York Fashion Weeku nije napravio nitko od afirmiranih starijih ili mlađih modnih kreatora, nego osoba koja se često spominje u modnim krugovima, ali koja je dosad imala minimalno iskustvo u dizajniranju haljina. U ponedjeljak 8. rujna u privatnom apartmanu slavnog newyorškog hotela Waldorf Astoria svoju prvu kolekciju haljina za sezonu proljeće/ljeto 2009. predstavila je Victoria Adams, bivša članica ženske pop-grupe The Spice Girls, supruga slavnog engleskog nogometaša Davida Beckhama. Ta 34-godišnjakinja je uvijek pokazivala sklonost novotarijama u modi, barem kada je riječ o vlastitom izboru odjeće, ali je svojom revijom iznenadila - konzervativnošću.

Prezentacija njenih kreacija nije bila javna, bila je priređena za uži krug modnih kritičarki i kritičara iz vodećih svjetskih medija, te za uzak krug prijatelja i modnih poslovnih ljudi. Nije to bila velika revija, Victoria Adams prikazala je samo deset modela, od kojih će svaki stajati između 600 i 1900 funti. Reakcije na ono što je pokazala bile su izuzetno pozitivne, vodeće britanske modne kritičarke objavile su vrlo dobre recenzije onoga što su vidjele.

Tako je jedna od najmoćnijih i najutjecajnijih žena u britanskoj modnoj industriji, višestruko nagrađivana modna urednica The Daily Telegrapha Hilary Alexander, u svom osvrtu na reviju Victorije Beckham bila prepuna hvalospjeva za prvi dizajnerski nastup slavne trendsetterice. U svom uvodu, Hilary Alexander naglasila je da je Victoria Beckham svoju prvu kolekciju temeljila na svom vlastitom modnom ukusu i izričaju, u čemu veliki utjecaj ima njen omiljeni dizajner Roland Mouret. Taj 45-godišnji Francuz već godinama surađuje s Victorijom Beckham, a dizajnirao je za nju i slavnu, tzv. galaktičnu haljinu koja je odmah bila rasprodana nakon što se ona u njoj pojavila na potpisivanju ugovora svog supruga s nogometnim klubom L. A. Galaxy.


Ta popularna ružičasta haljina očito je inspirirala Victoriju Beckham i na kreaciju vlastitih modela, zaključila je Hilary Alexander, naglasivši da je bivšoj članici Spice Girlsa životni san odmalena bio postati - modna dizajnerica. Osim što se oslanjala na svoj vlastiti, vječito kopirani modni stil, Victoria Beckham u svojoj se kolekciji, koju je u jednom malom londonskom modnom ateljeu izradilo svega četvero ljudi, ugledala i na svoje omiljene modne ikone iz četrdesetih i pedesetih godina.

Ono što je u toj kolekciji Hilary Alexander najviše iznenadilo jest to što se inače ekstravagantna i modnim eksperimentima sklona Victoria Beckham odlučila za stil koji odiše suzdržanošću, sofisticiranošću, elegancijom, ali i začuđujućom konzervativnošću kakva bi najbolje pristajala odjeći neke staromodne guvernante. Premda sve maksimalno prate liniju tijela i ističu povišen struk, imaju za Posh Spice nekarakteristično visoke dekoltee i završavaju barem nekoliko centimetara ispod koljena. Odjeću koja prati liniju tijela preferira i Victoria Beckham, jer najbolje ističe sve obline ženskog tijela, premda ona privatno ipak voli modele s više dekoltea. Retro “štih” kolekciji daju i modeli čiji se ovratnici vežu u veliku svilenu mašnu, dodatno naglašavajući dojam čednosti.

Na modelima izrađenim od svilenog organdija i svilenog krepa, gazara, tafete, vune i pamuka prevladavaju crna, mornarskoplava, bež, plavo-siva i boja slonovače, te ženstveni detalji poput chic, svilenih pasica, koje naglašavaju uzak struk. Spomenuti skupocjeni materijali najčešće se koriste u izradi kolekcija visoke mode, ali i vjenčanica, poput kojih sve haljine imaju ugrađene korzete i jastučiće za ramena. Kako krojevi prate žensku liniju - poprsje, struk i bokove - “u ovoj kolekciji svaka žena može imati savršeno držanje i izgledati prekrasno iz svakog kuta gledanja”, rekla je Victoria Beckham.

Čitava kolekcija, za koju se već bore najslavniji svjetski modni dućani i velike robne kuće, naći će se u četiristo primjeraka uJedna od haljina iz Victorijine kolekcijeJedna od haljina iz Victorijine kolekcije prodaji od veljače iduće godine, a namijenjena je ženama svih dobi i konfekcijskih brojeva. Victoria Beckham je naglasila da bi u svojim “chic, bezvremenskim” modelima najradije vidjela britansku glumicu Helen Mirren. Kolekcija se izuzetno svidjela i Liz Jones te Tamari Abraham iz The Daily Maila, Suzy Menkes iz International Herald Tribunea, Jess Cartner-Morley iz The Guardiana, te Lisi Armstrong iz The Timesa. Ističući da je Victoria Beckham svojim dizajnerskim debijem uspjela “impresionirati”, modna kritičarka Guardiana kolekciju je proglasila “prekrasnom, poželjnom i elegantnom”. Liz Jones, pak, naglasila je koliko joj je drago da Victoria Beckham nije dizajnirala odjeću koja je prekratka ili vulgarna, što se odlučila na drugačiji imidž od onog kako je javnost doživljava.

“Vidjela sam novu kolekciju haljina Victorije Beckham i oduševila se. Drago mi je što u njoj nema uočljivih uzoraka, blistavih detalja ili hlača. Nikad nisam bila ljubitelj njezina stila, a nisam se oduševila ni njezinom linijom dVb traperica, sunčanih naočala i parfema, jer sam smatrala da se oko toga nije odviše potrudila i samo je željela na brzinu zaraditi. Unatoč tome, moram reći da je njena kolekcija najbolja koju sam ovog tjedna vidjela u New Yorku.

Bila sam sigurna da su joj u kreiranju kolekcije pomogli ili Roland Mouret ili Dolce & Gabbana, ali nakon revije, rekla je da je sve napravila sama. Njena opsjednutost modom vidljiva je u svakom šavu. Najviše mi se svidjela jedna uska crna haljina bez rukava, koja prati liniju bokova i stražnjice, ukrašena na boku sa šljokicama. Za Victoriju Beckham bit će najteže upravo se riješiti reputacije koja ju prati, da ima više novca negoli ukusa ili talenta. Ipak, ovo je velik, hrabar prvi korak”, napisala je.

Jednako iznenađena bila je i Lisa Armstrong iz The Timesa, kojoj je bizarna bila sama činjenica da u luksuznom apartmanu hotela Waldorf Astoria gleda reviju Victorije Beckham, redovito proglašene jednom od najgore odjevenih žena na svijetu, pojavljujući se u javnosti u ekstravagantnim korzetima Roberta Cavallija i uskim tajicama. Dok su ugledne modne novinarke sjedile na pozlaćenim sofama i pijuckale vodu, oko njih su hodale manekenke odjevene u haljine, u usporedbi s kojima, napisala je, i britanska kraljevska obitelj izgleda priprosto.

“Ta je kolekcija toliko čedna da su svi drugi posjetitelji newyorškog Tjedna mode izgledali kao nogometni huligani”, napisala je Lisa Armstrong, istaknuvši da je lajtmotiv čitave kolekcije - elegancija. “Zapravo ne mogu vjerovati da ću ovo napisati, ali to je bila dojmljiva, vrsna kolekcija bez mane.”

Victoria Beckham oduvijek je pokazivala ambiciju da se bavi modom, i to ne samo na taj način što je mijenjanjem svojih frizura i haljina kao modna trendsetterica utjecala na to što će drugi nositi. Od svih članica grupe The Spice Girls bila je SPICE GIRLS prošle godine, za vrijeme kratkog i neuspješnog povratkaSPICE GIRLS prošle godine, za vrijeme kratkog i neuspješnog povratkanajslabija pjevačica pa stoga nije ni imala uspjeha u pjevačkoj solo karijeri kada se grupa raspala, kao što su to imale neke njene kolegice. No, uvijek je pokazivala najviše ambicija da uspije u životu, i to s bilo kakvom karijerom, ako to već ne može s pjevačkom. Svojedobno je izrekla rečenicu koja iskazuje njene životne ciljeve: “Uvijek sam bila svjesna da nisam osobita pjevačica, ali isto tako znam da mogu biti u društvu s bilo kojom osobom iz svijeta mode, razgovarati s njom o modi osjećajući pri tome kako me cijene jer vide da znam o čemu govorim.”

Dok je bila članica grupe The Spice Girls birala je odjeću za sebe, nastojeći da to ne bude jeftina, kičasta odjeća primjerena pjevačkim zvijezdama, nego ipak nešto bolje. Ženska publika osjetila je da ona ima smisla i za modu i za trendove, pa su i mediji počeli pratiti kako se odijeva, te - naravno - kako se odijeva i kakve frizure nosi njen suprug David, jer je on istodobno postajao muški modni trendsetter. Mediji su se intenzivno bavili njome, njenom odjećom i frizurama, sve u vezi nje bila je vijest za britanske tabloide koji su objavljivali tisuće njezinih fotografija i onoga što ona nosi.

Bilo je i ranije pokušaja da ona tu svoju modnu osviještenost iskoristi u profesionalnom smislu. Prvi koraci svodili su se na prezentiranje tuđih modela. Tako je 2000. prvi put kao model izašla na jednu londonsku pistu tijekom London Fashion Weeka noseći kreaciju Marije Grachvogel. Neko vrijeme je u Velikoj Britaniji reklamirala modele Dolce & Gabbana.

Godine 2004. prvi put je dobila ponudu da sama nešto kreira za jednu modnu kuću. Ponuda je došla od modne kuće Rock & Republic, a ona je predstavila svoju liniju skupih traperica nazvanu VB Rocks. Dvije godine kasnije tijekom Milan Fashion Weeka nosila je na reviji modele Roberta Cavallija, čije je kreacije u to vrijeme ekskluzivno nosila na prijemima i javnim događanjima. Časopis Harper’s Bazaar pozvao ju je te godine da bude modna urednica u jednom broju, a iste godine dizajnirala je liniju sunčanih naočala. Kasnije je dizajnirala još jednu liniju traperica, promovirala jedan parfem, te liniju torbica za jednu japansku tvrtku.

Jedan od razloga zašto je vršila pritisak na supruga da prekine igrati za Real iz Madrida, gdje su se oni doselili iz Velike Britanije 2003. godine, bio je taj što je za njene modne i druge ambicije Madrid bio mrtav grad. Nagovarala ga je da prihvati vrlo izdašnu financijsku ponudu američkog nogometnog kluba LA Galaxy kako bi se preselili u SAD. Budući da je u Sjedinjenim Državama europski nogomet drugorazredni sport bilo je sasvim jasno da odlaskom u Ameriku započinje kraj Beckhamove karijere. On je uvelike zbog njene karijere pristao na to. Tijekom pregovora o njegovu transferu u SAD bilo je i mnogo razgovora o tome da se u cijeli ugovorni paket unesu i neke odredbe o pomaganju njezine karijere u SAD. Imala je dvije ambicije, da u SAD pokuša započeti televizijsku ili glumačku karijeru, te da se afirmira u modnom svijetu. Prva ambicija je propala, planirani televizijski projekti s vlastitim televizijskim talk-showom ili nekom reality serijom nisu realizirali, a nije dobila ni željene glumačke ponude, pa joj je na kraju ostao samo svijet mode.

VICTORIA BECKHAM sa suprugom Davidom, nogometnom zvijezdom, na gala večeri u MetuVICTORIA BECKHAM sa suprugom Davidom, nogometnom zvijezdom, na gala večeri u MetuU taj svijet mode sad je ušla ambiciozno s vlastitim projektom, s vlastitim kreacijama, te s vlastitom strategijom na koju publiku cilja.

S onim što je postigla prikazavši svojih deset prvih samostalnih kreacija, može biti više nego zadovoljna, jer su glavni epiteti koji se za njene kreacije mogu čuti “prekrasno”, “poželjno” i “otmjeno”.

Modna ikona današnjiceVictoria Adams dosad je privlačila pažnju svojim modnim eksperimentima, ekstravagantnošću i frizurama koje su imitirali milijuni žena, a sada je na osnovi vlastitog ukusa lansirala modnu kolekciju koja pomalo podsjeća na '40. i '50. godine. Veliki je utjecaj na nju izvršio i dizajner Roland Mouret koji je za nju dizajnirao glasovitu ružičastu galaktičku haljinu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika