Objavljeno u Nacionalu br. 671, 2008-09-22

Autor: Marko Biočina

Karijera i novac

Vlada RH mora omogućiti što bržu gradnju LNG terminala na Krku

Stručni skup o LNG-u održan je u sklopu Sajma energetike na Zagrebačkom velesajmuStručni skup o LNG-u održan je u sklopu Sajma energetike na Zagrebačkom velesajmuU sklopu Sajma energetike na Jesenskom međunaradnom zagrebačkom velesajmu održan je okrugli stol pod nazivom “Uloga LNG-a u sigurnosti opskrbe energijom Hrvatske i jugoistočne Europe”, na kojem će ugledni stručnjaci s područja energetike raspravljati o ulozi i utjecaju Ukapljenog prirodnog plina (LNG) na energetsku budućnost Hrvatske i jugoistočne Europe.

Na skupu je naglašeno kako je projekt gradnje LNG terminala u Omišlju na otoku Krku jedan od strateških energetskih projekata Republike Hrvatske. Terminal za ukapljeni plin u OmišljuTerminal za ukapljeni plin u OmišljuGradnjom tog terminala Hrvatska bi dobila još jedan pouzdani dobavni pravac za plin te bi tako bila smanjena ovisnost o plinu koji putem plinovoda dolazi iz Rusije. Ipak, ključni uvjet za uspješnu realizaciju projekta LNG terminala u sljedećem razdoblju bit će spremnost hrvatske vlade da omogući što brže rješavanje svih birokratskih prepreka. Naime, poznato je da i Italija planira gradnju LNG terminala u Trstu, dok je Slovenija počela također vršiti predradnje za gradnju takvog objekta u Kopru.

Radi se o konkurentskim projektima, jer sva tri terminala planiraju plin plasirati na ista tržišta. Zbog toga stručnjaci smatraju kako će na kraju biti realiziran samo jedan projekt i to onaj koji prvi krene u fazu izgradnje i prvi sklopi dugoročne ugovore o opskrbi LNG-om. Zbog toga je važno da Vlada što prije službeno potvrdi kako će lokacija terminala biti u Omišlju i angažira se kako bi investitori u najkraćem mogućem roku riješili pitanje svih potrebnih dozvola.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika