Objavljeno u Nacionalu br. 671, 2008-09-22

Autor: Orhidea Gaura

Potpuni rasap HHO-a

Huškačka pisma profesora s Yalea

Ivo Banac, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, obračunavao se s nedavno preminulim Rankom Helebrantom preko pisama koje je slao članovima Odbora

Ivo Banac, predsjednik HHO-aIvo Banac, predsjednik HHO-aNakon što je iznenada, od srčanog udara, 24. srpnja preminuo Ranko Helebrant, bivši zamjenik izvršnog direktora Hrvatskog helsinškog odbora (HHO), i to nepunih 10 dana nakon što je medijima uputio otvoreno pismo o teškoj situaciji u HHO-u, za koju je okrivio aktualnog predsjednika te organizacije Ivu Banca, činilo se da se situacija u toj nekad uglednoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava donekle primirila. Istup Ranka Helebranta bio je rezultat višemjesečne krize u toj organizaciji koju su, otkad je na njezino čelo u studenom 2007. stupio Ivo Banac, pored Ranka Helebranta napustili i bivši predsjednik HHO-a Žarko Puhovski te izvršni direktor Srđan Dvornik, dok je Zdravko Bazdan dao ostavku u Izvršnom odboru, kao i Tin Gazivoda, a odvjetnik Veljko Miljević zamrznuo je svoje članstvo.

Nakon “ljetne pauze” iz koje će se pamtiti zalaganje Ive Banca za pravo Marka Perkovića Thompsona da održi koncert u Puli te njegovo polemiziranje sa Slavenkom Drakulić u britanskom listu The Guardian, u kojem joj je poručio kako ne može očekivati da će ustaški simboli u Hrvatskoj biti zabranjeni dok ne postoji službena volja da se zabrane i oni komunistički, izjednačivši tako fašizam i komunizam, ispostavilo se da se situacija u HHO-u nikako nije smirila, već, dapače, nikad nije bila gora. Ostavku na članstvo u HHO-u podnijeli su i neki dugogodišnji članovi, redatelj Rajko Grlić i profesor Nikola Visković. Rajko Grlić obrazložio je svoju ostavku neslaganjem sa stavovima Ive Banca izraženima u polemici sa Slavenkom Drakulić u Guardianu, a, između ostalog, u svom pismu koje je objavio Novi list rekao je i ovo: “Kako mi se čini da se HHO u posljednje vrijeme više bavi politikom no ljudskim pravima, ne želim da me kao nekoga tko nikada nije postao član niti jedne partije ili stranke netko drugi predstavlja, zastupa ili u moje govori u svijetu dnevne politike”.

Običaj Ive Banca da svoje osobne stavove iznosi kao stavove HHO-a kao organizacije, bez prethodnog konzultiranja s ostalim članovima, ne smeta samo Rajku Grliću. Profesor na Pravnom fakultetu Split Nikola Visković kao jedan od razloga svoje ostavke naveo je upravo problematične političke izjave predsjednika HHO-a bez konzultacija s drugim članovima. Bančeve sporne izjave o fašizmu, komunizmu i NATO-u, bez navođenja kako su to isključivo njegovi privatni stavovi, smetaju i drugim članovima HHO-a, među kojima vlada mišljenje da se Banac ponaša vrlo autoritativno. Banac je, prema mišljenju mnogih, izuzetno grub u odnosima unutar organizacije, dok se u odnosu prema drugim organizacijama ponaša kao da su organizacije za zaštitu ljudskih prava međusobno neprijatelji, a ne oni koji bi trebali surađivati. Neki članovi HHO-a misle da Banac čini sve kako bi preuzeo potpunu vlast nas HHO-om, a kako ne trpi drugačije mišljenje, poduzeo je korake za čišćenje HHO-a od neistomišljenika. Također podsjećaju na to da se Banac slično ponašao i u drugim sredinama u kojima je radio, poput Ministarstva zaštite okoliša i Liberalne stranke.

Nikola Visković Bancu je zamjerio i nereagiranje na gašenje lista Feral Tribune, u čijem je uredništvu inače Banac jedno vrijeme bio, a nedopustivim smatra i grubo postupanje Banca s danas pokojnim Rankom Helebrantom.
Prije svoje smrti Ranko Helebrant je, naime, uputio Ivi Bancu pisma u kojima ga je pokušao upozoriti na tešku situaciju u HHO-u. No, umjesto direktnog odgovora, Banac je poslao odgovor svim članovima Odbora osim njemu te je stoga Helebrant odlučio javno progovoriti o problemima u toj organizaciji, o čemu je u srpnju pisao i Nacional. Helebrant je optužio Banca za financijske probleme uzrokovane, među ostalim, i Bančevom odlukom da suspendira neke od postojećih projekata, a bez apliciranja za nove, zbog čega zaposlenicima mjesecima nije bila isplaćena plaća, kao i za stvaranje atmosfere konspiracije u uredu, nepostojanje komunikacije sa zaposlenicima te njegovo oslanjanje na samo jedan izvor informacija u uredu, to jest na ono što mu govori tajnica Marica Čičak. Iako se Helebrant u prepisku s Bancem upustio iz dobronamjernih razloga, kako bi u razgovoru s njim pomogao riješiti neke od problema HHO-a, prije svoje smrti mogao se uvjeriti u to na koji se način Banac obračunava s neistomišljenicima.


Ivan Zvonimir ČičakIvan Zvonimir ČičakBanac je u svom pismu od 30. travnja Helebranta nazvao manipulatorom, “n.g.o. aparatčikom”, beskrupuloznom osobom i cinkarošem, a neizravno ga je optužio za financijske malverzacije te je pokušao osporiti njegovu stručnost i znanje zbog činjenice da nije imao fakultetsko obrazovanje. Poručio mu je i da mu “stoji na raspolaganju kako bi dobio ponudu tamo gdje će mu biti bolje, sigurnije i unosnije”, što je Helebrant tri mjeseca kasnije bio i prisiljen učiniti, potraživši angažman u udruzi B.a.B.e. Nakon što je tako izvrijeđao Helebranta, pozvao je sve članove HHO-a da mu slobodno kažu što misle o njegovoj aktivnosti kao predsjednika. Jedini koji je nešto rekao bio je ponovno Ranko Helebrant, na što je Ivo Banac odgovorio novim pismom 4. srpnja, ponovno neupućenim direktno njemu, u kojem, između ostalog, kaže: “Nemam namjeru odgovarati ovoj prijetvornoj osobi koja s vama može razgovarati sa smiješkom na usnama, a za leđima vam oštriti nož ili pripremati omču. (...) Sve ću učiniti da se Helebrant javno raskrinka, kako bi javnost što bolje upoznala još jednog od naših neslavnih bivših zaposlenika.” Iako mu je sam savjetovao da potraži drugi posao, Banac u svom drugom pismu kao da se čudi što su B.a.B.e. zaposlile Helebranta: “Moj stav prema udruzi B.a.B.e. uvelike će ovisiti o njihovu daljnjem očitovanju u ovom slučaju, koji ne može ostati samo na razini inicijative jednog zaposlenika, bez obzira koliko marginalnog.”

Točno 20 dana nakon što je pročitao to pismo, Ranko Helebrant umro je u snu od srčanog udara. Njegovi prijatelji i suradnici kažu da je sve to oko HHO-a, organizacije kojoj je posvetio 11 godina svog života i u kojoj su ga njegove kolege priznale i cijenile, te pokušaj Ive Banca da ga prikaže kao lažova, manipulatora i manje vrijednu osobu, previše pogodilo. A da mu Ivo Banac ni nakon smrti nije oprostio to što mu se suprotstavio, dokazuje ne samo činjenica da nije došao na Helebrantovu komemoraciju ili sprovod, nego je zaposlenicima HHO-a rekao da na njegov sprovod mogu ići samo privatno, dok na stranicama HHO-a nije objavljen čak niti “in memoriam” tom čovjeku. Dapače, Ranko Helebrant još uvijek je naveden kao jedan od voditelja projekata.

Paralelno s izbijanjem cijele afere u javnosti, što Ivo Banac u intervjuu za Novi list 16. rujna opisuje kao “uvođenje reda u našim poslovima”, HHO i Ivo Banac postali su sve češća tema u kolumnama bivšeg predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička koje objavljuje u Jutarnjem listu. Tako se u svibnju najprije obrušio na Žarka Puhovskog, nazvavši njegovu ostavku “manirom kapricioznog derišta koje galamom nastoji svratiti pozornost na sebe”. Potom je u svojoj kolumni od 2. kolovoza, ni deset dana od smrti Ranka Helebranta, Čičak napisao kako su “bedaste” tvrdnje o tome kako se HHO raspada, kao i ovo: “Nacional je na temelju skribomanske aktivnosti pokojnog zaposlenika HHO-a Ranka Helebranta započeo pravu kampanju tvrdnjama o raspadu HHO-a, koji je velik dio medija nekritički prihvatio.” Potom nabraja članove koji su napustili HHO u proteklih nekoliko mjeseci, o čemu je pisao i Nacional, s tim da on sve te ljude pretvara u “negativce”.

Zanimljiv je njegov osvrt o Tinu Gazivodi: “Tin Gazivoda podnio je ostavku na članstvo u Izvršnom odboru jer su međunarodne institucije prigovarale zbog toga što je on uopće član Odbora, što ne može biti nigdje u svijetu zbog sukoba interesa. On se, naime, nalazi na čelu vladina Centra za ljudska prava, na što je imenovan dekretom premijera Sanadera.” Nakon što je u još nekim svojim kolumnama dao do znanja da je s Bancem u odličnim odnosima, Čičak je 6. rujna ponovno istaknuo kako je Tin Gazivoda u sukobu interesa te dodao: “HHO sam napustio prije desetak godina pismenom ostavkom, u kojoj sam naveo da Odbor napuštam jer je za direktora imenovan ‘beskrupulozni karijerist Tin Gazivoda’. Vrijeme je pokazalo da sam bio u pravu.”

Tin Gazivoda prije 10 godina imao je 23 godine i tek se vratio sa školovanja na Stanfordu. U vrijeme dok je Čičak bio predsjednik HHO-a, njegova su razmišljanja o koncepciji u kampanji Glass 99 bila drukčija od Čičkovih. Čičak je mislio da HHO treba u toj kampanji imati najdominantniju ulogu, dok je Gazivoda imao koncept da bi ta kampanja trebala obuhvatiti što veći krug organizacija civilnog društva. Nedugo potom Čičak je dao ostavku na mjestu predsjednika HHO-a, ali sukob s Tinom Gazivodom, kako izgleda, shvatio je osobno i nikad mu to nije zaboravio. Ako je točno da Banac planira vratiti Čička u redove HHO-a, može se pretpostaviti da Čičak ondje ne želi imati konkurenciju u obliku Tina Gazivode. Ivan Zvonimir Čičak nije želio komentirati ni mogućnost svog ponovnog dolaska u HHO niti priče o sukobu s Tinom Gazivodom, koje je samo nazvao glupošću.

Ranko HelebrantRanko HelebrantNo, optužbe Čička da je Tin Gazivoda u sukobu interesa, što je u svom intervjuu za Novi list 16. rujna ustvrdio i Ivo Banac, ravnatelj Centra za ljudska prava smatra apsurdnima. “Kad sam postao ravnatelj Centra 2005., inicirao sam pitanje mogućeg sukoba interesa u dva navrata na sjednici Izvršnog odbora te je oba puta zaključeno kako nije riječ o sukobu interesa. Kada se to pitanje iz drugih razloga ponovno postavilo početkom ove godine, odmah sam dao ostavku na članstvo u Izvršnom odboru te ostao samo član organizacije. Sada se od mene zapravo traži da prestanem biti i član organizacije, i to prije no što je provedena načelna rasprava o tom pitanju na plenarnom skupu HHO-a. Smatram da je riječ o nekorektnom odnosu prema meni kao dugogodišnjem članu, pritisku i ugrožavanju prava na slobodno udruživanje. Apsurdno je razgovarati o tome da sam ja u sukobu interesa i tvrdim da nije riječ o tome, jer tu doista nema ni novca ni interesa, nego se mene hoće izbaciti kako bi Banac imao potpunu kontrolu nad svime što se događa u HHO-u.”

Gazivoda kaže da bi se umjesto toga trebala nametnuti tema Bančeva pogrešnog vođenja organizacije i činjenice da je u manje od godinu dana uspio ući u velik broj sukoba. “Ja sam u tom kontekstu samo jedan u nizu. Ako se čovjek sukobi i sa Žarkom Puhovskim, i sa Srđanom Dvornikom, i sa Zdravkom Bazdanom, i s Rankom Helebrantom, i s Rajkom Grlićem, i s Nikolom Viskovićem, ako u međuvremenu raspusti Vijeće za medije, Vijeće za okoliš HHO-a, ako se sama raspusti Omladinska sekcija HHO-a, ako prestane suradnja sa značajnim brojem drugih nevladinih organizacija s kojima je HHO do sada uspješno surađivao, poput Documente i udruge B.a.B.e., ako se to sve zbroji, onda mislim da nije problem u meni. A ako ćemo razgovarati o sukobu interesa, onda bi po istom kriteriju trebalo postaviti pitanje o tome kako to da je Banac izabran za predsjednika HHO-a još u vrijeme dok je bio zastupnik u Hrvatskom saboru.” Ključan problem Gazivoda vidi u činjenici da se HHO u zadnjih godinu dana, umjesto zaštitom ljudskih prava, bavi samim sobom.

“Nisam mogao ni sanjati da će Banac na taj način voditi organizaciju te od HHO-a napraviti neku vrstu elitne organizacije iz koje je izbacio sve one koji su mu pokazali drugačije mišljenje o određenim pitanjima”, zaključio je Gazivoda.
No, s druge strane, postavlja se pitanje o tome tko će odgovarati ako nalazi revizije poslovanja, koju je naložio Ivo Banac, pokažu da je unutar HHO-a uistinu bilo financijskih malverzacija. Ivo Banac nije želio govoriti za Nacional jer smatra da Nacional protiv HHO-a vodi kampanju zbog njegova angažmana u slučaju Pukanić. Kako bilo, u intervjuu za Novi list Banac je istaknuo da još ne može reći je li bilo prljavih poslova ili ne, ali je rekao da su dosadašnji nalazi revizije pokazali kako podaci, iako uredno dokumentirani, nisu upotrebljivi jer nisu knjiženi po projektima. Takva implikacija Ive Banca neizravno optužuje i bivšeg predsjednika Žarka Puhovskog, koji je na to rekao kako je revizija pokazala da nije bilo nikakvih ozbiljnih povreda pravila postupanja s financijskim sredstvima.

“Sve drugo su brbljarije. Istina je da sredstva nisu vođena po projektima, kao što to nisu ni sada. Primjerice, HHO je prije šest mjeseci dobio sredstva kojima se pokrivaju troškovi škole ljudskih prava u kojoj sam predavao prije osam mjeseci, a honorar za to dobio sam prije dva tjedna. To se ne može izbjeći ni u jednoj organizaciji u sadašnjim uvjetima financiranja. Što se tiče honorara, ne bunim se - i mi smo to radili; samo se ja, za razliku od gospodina Banca, ljudima ispričavao na kašnjenju.”, rekao je Puhovski. Najnovije ostavke u HHO-u Puhovski nije želio komentirati jer više nije član Odbora, ali je rekao kako misli da je riječ o nastavku pogrešnog ponašanja Ive Banca, zbog čega je i dao ostavku.
Zbog svega navedenog, na plenumu HHO-a koji bi se trebao održati za nekoliko dana, a na kojem bi trebali biti prisutni svi članovi, moglo bi biti jako burno. Nije poznato hoće li se sada, dva mjeseca prije isteka mandata Ive Banca, postaviti i pitanje o novom predsjedniku te organizacije.

Pismo Ive Banca članovima HHO-a, 4. srpnja 2008.

Članovima HHO-a,

Pismo Ranka Helebranta, koje Vam je ovaj bivši zaposlenik Ureda HHO-a danas uputio, sadrži niz laži, manipulacija i proizvoljnih tumačenja, bez jednog jedinog uporišta u činjenicama. Nemam namjeru odgovarati ovoj prijetvornoj osobi, koja s Vama može razgovarati sa smiješkom na usnama, a za leđima Vam oštriti nož ili pripremati omču. No, također neću prihvatiti njegovu ucjenu i pokušati zataškati njegove laži i obmane. Dapače, sve ću učiniti da se Helebrant javno raskrinka, kako bi javnost što bolje upoznala još jednog od naših neslavnih bivših zaposlenika, na tragu Pilsla i Magasa, koji su također sve dobili od HHO-a, da bi onda HHO na svaki mogući način blatili i napadali. Takvi ljudi, također na tragu Magasa, nekada ponosnog aktiviste HHO-a, koji je istraživao ratne zločine, redovito svrše upravo onako kako je svršio Magas -- kao glasnogovornik zagrebačke HVIDR-e, te organizator i uvodničar na Thompsonovu koncertu. Neka Helebrant zato pohiti Pukaniću ili Marijačiću, ili bilo kojoj jednako referentnoj osobi na margini hrvatskih medija, neka im što prije ponudi svoje bijedne laži, a ja ću sve učiniti da hrvatska javnost dozna sve što je potrebno za cjelovit portret Ranka Helebranta.

Dodao bih samo ovo: (1) ukoliko bilo tko od Vas želi protudokaze za bilo koju Helebrantovu tvrdnju, molim da mi se odmah javi bilo mobitelom ili na moju e-mail adresu; (2) Helebrant je dragovoljno otišao iz ureda HHO-a kako bi prihvatio ponudu za rad u udruzi B.a.B.e. Premda je radi slučaja Pukanić bilo tenzija između mene i kolegice Sarnavke, ne mogu vjerovati da bi ona mogla odobriti Helebrantove napade. Bilo kako bilo, moj stav prema B.a.B.ama uvelike će ovisiti o njihovu daljnjem očitovanju u ovom slučaju, koji ne može ostati samo na razini inicijative jednog zaposlenika, bez obzira koliko marginalnog.
Primite moje srdačne pozdrave,
Ivo Banac

Vezane vijesti

'Split je popustio netolerantnim grupicama i pojedincima'

'Split je popustio netolerantnim grupicama i pojedincima'

Hrvatski helsinški odbor (HHO) osudio je danas odluku splitske gradske uprave da izmjeni već izdanu suglasnost privremenog korištenja javne gradske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika