Objavljeno u Nacionalu br. 672, 2008-09-29

Autor: Željko Rogošić

Šibenčanin na čelu PU Zagrebačke

'Ostojić je uvrijedio hrvatske policajce'

Branko Peran, novi šef PU zagrebačke, govori o karijeri i izjavi Ranka Ostojića da je došao iz trećerazredne policijske uprave

PERAN kaže da je kao pozornik i na studiju kriminalistike u Zagrebu dobro upoznao grad te da se neće 'izgubiti na zagrebačkim ulicama'PERAN kaže da je kao pozornik i na studiju kriminalistike u Zagrebu dobro upoznao grad te da se neće 'izgubiti na zagrebačkim ulicama'Imenovanje Branka Perana za novog načelnika Policijske uprave Zagreb, samo dan nakon premlaćivanja Josipa Galinca na ulici, izazvalo je veliko zanimanje javnosti, pa i oštre reakcije. Pojedini mediji izbor ministra Rončevića i ravnatelja policije Benka - imenovanje dosadašnjeg načelnika PU šibensko-kninske kao odgovor na neučinkovitost u razotkrivanju počinitelja i nalagodavaca uličnog nasilja u Zagrebu - ironično su “nazvali bacanjem prašine u oči”, jer prvi zagrebački policajac dolazi iz Šibenika i “proći će puno vremena dok se nauči kretati zagrebačkim ulicama”. Drugi su izvukli na vidjelo navodne Peranove afere, poput prežvakanog slučaja zlouporaba bloga šibenskog policajca, člana SDP-a Damira Horvatinovića, kojeg je Peran poslao na disciplinski postupak. A političari su bili munjeviti. Ranko Ostojić, saborski zastupnik i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita, brzopleto je uvrijedio sve Šibenčane, Perana i mnoge policajce diljem Hrvatske ishitrenom podcjenjivačkom izjavom da načelnik najveće policijske uprave u državi dolazi iz “trećerazredne policijske uprave”.

Za bivšeg doministra policije Joška Morića Peran je “suviše blizak HDZ-u”. Za hrvatsku javnost 47-godišnji Šibenčanin, dugogodišnji iskusni policajac, diplomirani kriminalist i magistar ekonomije Branko Peran doista je nepoznanica. Ali ne i za vodeće ljude u MUP-u i Ravnateljstvu policije, kojima je poznato da je Peran četiri i pol godine uspješno vodio šibensku policijsku upravu, da je čak 18 godina bio na raznim rukovodnim dužnostima u policiji, od kojih devet i pol na čelu šibenske prometne policije. Imenovanje Perana načelnikom PU zagrebačke Skupština grada Zagreba i gradonačelnik Milan Bandić doživjeli su kao poniženje, jer na to mjesto nije imenovan “zagrebački plavi dečko” pa su, oponirajući ministru Berislavu Rončeviću i Vladi RH, Peranu uskratili suglasnost za imenovanje - iako respektiraju njegovu karijeru i profesionalnost - što uopće ne utječe na njegovo preuzimanje dužnosti.


“Moja obitelj potječe iz Grebaštice kraj Šibenika. Srednju školu unutarnjih poslova završio sam u Zagrebu 1980. I kao vježbenički pozornik i tijekom studija kriminalistike dobro sam upoznao Zagreb pa neka se nitko ne boji da ću se “izgubiti na zagrebačkim ulicama”, započeo je razgovor za Nacional novi šef zagrebačke policije, koji je radio na svim poslovima, od ulice, dežurstva i policijskih obrada, bio vođa sektora, pomoćnik načelnika policijske postaje, zapovjednik ispostave pomorske policije u Komiži, načelnik mješovite policijske postaje na Visu, načelnik prometne policije u Šibeniku. Donedavni načelnik Policijske uprave u Šibeniku posebno je ponosan na čak 14 teških godina policijskog rada na Visu, pa i u vrijeme blokade tog otoka što ju je u Domovinskom ratu provodila flota JRM.

NACIONAL: Što je, po vašem mišljenju, bio razlog vašeg imenovanja?
- Moje dugogodišnje iskustvo na zapovjednim dužnostima u policiji, dobri rezultati Policijske uprave šibensko-kninske. Promijenio sam puno načelnika policijskih uprava, surađivao s dvojicom iznimnih, u Splitu s Ivicom Cipcijem i u Šibeniku s Nikolom Vukošićem, kamo sam se s Visa vratio 1994. Bio sam i sudionik “Oluje” u Šibeniku. Od svakog načelnika ponešto sam naučio i stvarao vlastiti stil rada i rukovođenja. U Šibeniku imamo dobru situaciju, dobre međuljudske odnose, pa je i po tome moj profesionalni rad prepoznat. Šibensko-kninska županija jedna je od sigurnijih, policijska uprava po rezultatima je među boljima. Sigurno je da u tom uspjehu ima i mog udjela.

NACIONAL: Koji su najdojmljiviji trenuci vaše karijere?
- Po ljudskim patnjama najteži trenutak moje karijere je kornatska tragedija. To je najveća nesreća koja se dogodila u šibenskoj županiji i na svima nama ostavila dubok trag. Stoga ćemo je pamtiti cijeli život. Teško je bilo u Komiži, pa u Visu gdje sam 1992. postao načelnik policijske postaje. Dijelio sam sudbinu otočana, koji su izdržali okupaciju flote JRM, i tri blokade otoka, od kojih je najduža trajala 29 dana, uz ponestale zalihe hrane, spašavanje mladića koji su bježali iz JNA i izvlačenje tehnike neophodne našim postrojbama na kopnu. Veliko zadovoljstvo bilo mi je rješavanje serije teških razbojstava, prepada i pljački banaka, benzinskih postaja i hotela u Šibeniku i okolici. Sve smo ih riješili i vratili mir na ovo područje. Nakon toga, u zadnjih godinu dana, uopće nismo imali teških kriminalnih djela. Moja formula rada je prevencija. Smisao je policijske djelatnosti da se kaznena djela ne događaju. Sve snage usmjeravam na prevenciju, a i represiju u funkciji prevencije. Kad smo pozatvarali sve počinitelje teških kaznenih djela, bila je to i prevencija. Uz nekoliko velikih zapljena droge, imali smo dobro stanje i u prometu. Pet godina na našem je području opadao broj poginulih.

RANKO OSTOJIĆ, zastupnik SDP-a i bivši ravnatelj policije - Peran za njega kaže da je izjavom uvrijedio sve policajce koji rade izvan ZagrebaRANKO OSTOJIĆ, zastupnik SDP-a i bivši ravnatelj policije - Peran za njega kaže da je izjavom uvrijedio sve policajce koji rade izvan ZagrebaNACIONAL: Zašto je u zadnje vrijeme policija najizloženija kritikama?
- Naš posao je težak, častan, nekad i podcijenjen. Nažalost, ima i u policiji pojedinaca koji nisu na visini zahtjeva i kojima tu sigurno nije mjesto, na meni i suradnicima je da ih otkrijemo i sankcioniramo. Sve su oči uprte u policiju, što je i normalno, jer mi obavljamo javni posao. Ali kad se objavi da je otkriven počinitelj nekog kaznenog djela, da je podnesena kaznena prijava, nastupi zaborav. Teško mi je kad otvorim novine u kojima se svakodnevno odbrojavaju dani od napada na vašeg kolegu Dušana Miljuša i za to proziva policija. Svi mi u policiji bili bismo sretni da se što prije riješi i slučaj Miljuš, i Galinec i drugi. Ne bježimo od kritika i siguran sam da će PU zagrebačka poduzeti sve da te slučajeve riješimo. Nijedna policija na svjetu ne riješiti sve, pa neće ni hrvatska. Obećavam da će PU Zagreb dati sve od sebe da riješi slučajeve premlaćivanja i nasilja na ulicama, koji posebno itiriraju javnost i stvaraju nesigurnost. Ako ti slučajevi dosad nisu rješeni, to ne znači da su zaboravljeni. Slučaj nije okončan podnošenjem kaznene prijave, nego pravomoćnom sudskom presudom.

NACIONAL: Je li vas strah nove dužnosti?
- To je ipak bilo iznenađenje. Drago mi je što je moj rad prepoznat. To je za mene velika čast i zahvaljum ministru i ravnatelju policije što su mi ukazali povjerenje da vodim najveću policijsku upravu. To je i velika odgovornost, a posao policajca je da štiti živote i imovinu ljudi u svakom trenutku.

NACIONAL: Što ako za nekoliko mjeseci slična situacija uznemiri javnost, a umjesto načelnika Perana bude doveden novi čovjek?
- Ne plašim se toga hoće li me smijeniti s dužnosti. Nisam vidovnjak da mogu znati što će biti za tri mjeseca. Dat ću sve od sebe da Policijska uprava radi što bolje, da se stvari pokrenu naprijed i da ja kao načelnik trajem što dulje. Da tako ne gledam, najbolje bi mi bilo da se toga nisam ni prihvaćao. U svakom trenutku bit ću pripravan prihvatiti i takvu odluku. A ako uspijemo napraviti pomake, složiti uspješnu ekipu i postići dobre rezultate, bit ću zadovoljan, kao i svi građani Zagreba. Nije dobro što danas svi misle da znaju policijski posao bolje od nas koji ga radimo, kao što mnogi misle i da mogu sastaviti nacionalni nogometni tim bolje od selektora Bilića. Policajac sam s 28 godina službe. Ja ne razmišljam o odlasku, nego o tome da dam svoj maksimum. Među navijačima i na ulicama, kao sudionici nereda, nalaze se maloljetnici i djeca. Kakav je to roditelj koji ode na spavanje, a ne zna gdje je njegov 14-godišnji sin? Kad ga usred noći probudi i policajac kaže mu da mu je sin priveden, kaže: “Neka bude tamo, kad se naspavam, doći ću!” Ne može policija odgajati djecu i rješavati obiteljske probleme. Roditelj sam, imam troje djece, starija kći je već udana, ali ja nikad nisam legao u krevet a da nisam znao gdje su moja djeca. Ako će netko drugi odgajati moju djecu, ja nisam dostojan biti roditelj. Jedan od načina rada je prevencija, kojom suzbijamo uzroke devijantnog ponašanja. Kako je moguće da 14-godišnjak izjavi da će se tući do 18. godine jer mu nitko ne može nitko ništa. To je strašno.

VRH POLICIJE Na konferenciji za tisak u povodu imenovanja s ravnateljem policije Marijanom Benkom, ministrom policije Berislavom Rončevićem i novim zamjenikom ravnatelja Draženom VitezomVRH POLICIJE Na konferenciji za tisak u povodu imenovanja s ravnateljem policije Marijanom Benkom, ministrom policije Berislavom Rončevićem i novim zamjenikom ravnatelja Draženom VitezomNACIONAL: Koliko zagrebačka policija kontrolira organizirani kriminal, a koliko su pojedinci ili segmetni unutar policije s njim povezani, pa organizirani kriminal kontrolira zagrebačku policiju?
- Nakon deset dana u Zagrebu nemam nikakvih saznanja da su pojedinci ili skupine službenika policije u dosluhu s organiziranim kriminalom. Ne mogu potvrditi ničije paušalne ocjene. Ako netko ima takva saznanja, molim da ih nam dostavi s punim povjerenjem. Možemo raditi i razgovarati samo na temelju argumenata i dokaza.

NACIONAL: Ljute li vas zajedljive primjedbe da je stanje u metropoli došao srediti policajac iz Šibenika, iz provincije?
- Prije svega, bez suradnje i pomoći kolega iz Uprave i Ministarstva ja to nisam u stanju napraviti. Ali dobar tim može puno.

NACIONAL: Kako komentirate izjavu saborskog zastupnika Ranka Ostojića da ste došli iz trećerazredne policijske uprave?
- Jako me iznenadila. Nisam mogao vjerovati da je to rekao čovjek koji je bio moj kolega, načelnik Policijske uprave u Splitu, a potom ravnatelj policije. To je jako ružna izjava nekoga tko je načelnikom PU splitsko-dalmatinske, po veličini druge hrvatske policijske uprave, postao bez ijednog dana policijskog iskustva, a nedugo nakon toga i ravnateljem policije. A ja sam 28 godina u policijskoj službi, prošao sam sve razine policijskog posla, brojne odgovorne dužnosti. Reći da je šibenska PU trećerazredna uvreda je za sve njene djelatnike, za Šibenik, pa i za sve hrvatske policajce koji rade izvan Zagreba, koji se ne dijele po tome gdje tko živi i radi, nego po tome koliko profesionalno, stručno i časno obavlja svoj posao.

NACIONAL: Jeste li bliski HDZ-u, kako tvrdi Joško Morić?
- Pročitao sam tu izjavu bivšeg doministra da sam “preblizak HDZ-u”. Ne znam što je Morić time želio postići. Moje je pravo biti blizak kome god hoću, ali ja nisam član ni jedne političke stranke. Pročitao sam u jednim novinama da sam došao po političkoj, a ne stručnoj odluci. Što bi trebalo biti stručno što ja nemam? Kako to da su gospodin Ostojić i neki drugi ljudi iz civilstva mogli biti sposobni načelnici policijskih uprava, pa i zagrebačke, a ja kao školovani, profesionalni policajac to ne bih mogao biti?

NACIONAL: Upravo ste vi kao načelnik šibenske policije podnijeli kaznene prijave protiv visokih HDZ-ovih dužnosnika koji su kao članovi županijskog poglavarstva primali novčane naknade suprotno odredbama zakona o dužnosničkim primanjima.
- Točno, Policijska uprava podnijela je kaznenu prijavu protiv bivšeg šibensko-kninskog župana Duje Stančića, koji je nedugo potom razriješen dužnosti, protiv bivšeg dožupana Gordana Barake, protiv dožupana Josipa Odaka, Mihe Mioča i Vinka Marića. Policija ništa nije skrivala, svi su prijavljeni i procesuirani, iako su svi bili visoki dužnosnici HDZ-a, jer su protuzakonito primali novčane naknade, a župan Stančić i za ugovor koji je supotpisao i kao župan i kao vlasnik zaštitarske agencije. Zakon vrijedi za sve.

NACIONAL: U medijima vas prozivaju zbog navodnog progona šibenskog policajaca Damira Horvatovića, članu SDP-a, koji je na svom blogu pisao komentare o ljudima iz političkog i javnog života služeći se službenim saznanjima.

- Ne radi se o progonu policajca Horvatovića zato što je on član SDP-a, kako to šibenska novinarka tendeciozno ističe. Kada sam dobio anonimnu prijavu, podijelio sam je suradnicima da upozore djelatnike da to ne rade. Horvatović je negirao da ima veze s tim i protestirao pa smo poduzeli provjeru da ga oslobodimo optužbi vjerujući njegovoj izjavi. A provjerom je utvrđeno da je ipak on vlasnik bloga. Suspendirao sam ga i pokrenuo disciplinski postupak, jer je to radio u radno vrijeme. BAD BLUE BOYSI, navijači Dinama, bit će jedan od problema za novog šefa zagrebačke policijeBAD BLUE BOYSI, navijači Dinama, bit će jedan od problema za novog šefa zagrebačke policijePostupak je gotov i drugostupanjski disciplinski sud Horvatovića je proglasio krivim. Postupak o tome da se u blogerskim komentarima o pojedinim ljudima koristio i službenom evidencijom je u tijeku. Taj je slučaj iskorišten za sitna politička prepuvcavanja. Dok sam bio na čelu šibenske PU, ni jedan predmet nije bio zataškan, bez obzira na to jesu li akteri članovi ili dužnosnici ove ili one stranke. Ja sam profesionalac, svoj posao radim odgovorno, od njega živim i zato mi takva podmetanja smetaju. Svakome u Šibeniku, pa i kolegi Horvatovića, mogu pogledati u oči, jer nikome ništa nisam napravio iza leđa. Strašno je kad vam ista novinarka napiše da sam sa sadašnjim županom Goranom Paukom i šibenskom delagacijom otišao na put u Francusku o trošku županije, dok policija provodi obradu nad poslovanjem županije, da sam “peti ortak”, a ja Francusku nisam ni vidio.

NACIONAL: Što očekujete u Zagrebu nakon što je Gradska skupština uskratila suglasnost s vašim imenovanjem?
- Policija će nastaviti i pojačati započete i redovne aktivnosti. Zagrebačka skupština imala je zakonsku mogućnost dati svoje mišljenje. Dala je negativno. Meni je zbog toga žao, ali ja ću raditi svoj posao neovisno o mišljenju. Trudit ću se napraviti sve što je u mojoj moći, te surađivati sa Skupštinom, Poglavarstvom i gradonačelnikom Bandićem kao da je Skupština dala pozitivno mišljenje. Lokalna samouprava može puno toga pokrenuti za opću i javnu sigurnost građana, posebno na području maloljetničke delinkvencije i huliganskog ponašanja, o čemu smo već razgovarali. Zamolit ću za pomoć i medije, jer ne treba događaje skrivati, ali ni napuhavati. Kad se u Zagrebu potuku dvije skupine mladića, to je nasilje i nesigurnost u Zagrebu, a kad se to dogodi u nekom drugom gradu, medijski se ne eksponira na takav način.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika