Objavljeno u Nacionalu br. 672, 2008-09-29

Autor: Eduard Šoštarić

Hrvatska vojska

Helikopteri MI-8 odlaze u NATO misiju na Kosovo

Ivo Sanader i Jaap de Hoop SchefferIvo Sanader i Jaap de Hoop SchefferNedavno ratificiranje ugovora u američkom Kongresu o pristupanju Hrvatske punopravnom članstvu u NATO-u pokrenulo je čitav niz aktivnosti i jačeg angažmana hrvatskog obrambenog sustava. Tako je donesena odluka da u proljeće 2009. na Kosovo, u sklopu NATO-ove mirovne operacije, Hrvatska pošalje dva helikoptera MI-8 s posadama, doznaje Nacional. Ministar obrane Branko Vukelić već je poslao pismo u NATO izražavajući političku volju da Hrvatska sudjeluje na ovaj način u mirovnoj operaciji, a o svemu će podrobno biti obaviješten i general John Craddock, zapovjednik savezničkih NATO-snaga u Europi, koji će posjetiti Hrvatsku krajem idućeg mjeseca.

S obzirom na to da generiranje snaga za sljedeći ciklus vojnih operacija NATO-a počinje 1. studenog ove godine, odluka o sudjelovanju hrvatskih vojnih helikoptera u sklopu NATO-ovih snaga na Kosovu donesena je na vrijeme. Premda se očekivalo kako će Hrvatska možda znatnije ojačati svoj vojni kontingent u Afganistanu iduće godine, to se ipak neće dogoditi i broj hrvatskih vojnika neće prijeći tri stotine. Također, neće doći do promjene sadašnjeg angažmana hrvatskih vojnika u Afganistanu, odnosno hrvatski vojnici neće biti pridruženi američkim ili kanadskim vojnicima na jugu Afganistana kako se spekuliralo. Naime, kanadski generali bili su najuporniji u tome da dio hrvatskih vojnika bude angažiran zajedno s njima na jugu Afganistana u borbenim operacijama. Zanimljivo, isti kanadski generali bili su u postrojbama UN-a Helikopteri MI-8Helikopteri MI-8raspoređenim u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata.

Zbog velikog broja kanadskih vojnika poginulih u Afganistanu kanadski obrambeni ministar bio je pod pritiskom domaće javnosti kad je tražio produljenje mandata kanadskim snagama u Afganistanu. Kanadski parlamentarci su bili nezadovoljni činjenicom da se već dulje vrijeme vojnici Kanade, SAD-a te Velike Britanije sami bore protiv talibana, dok ostale članice NATO-a to ne čine. Stoga su Kanađani pokušali pritisnuti Hrvatsku da barem simbolično s nekoliko vojnika sudjeluje u zajedničkim vojnim operacijama protiv talibana kako bi se ojačala pozicija uoči izglasavanja o produljenju mandata u kanadskom parlamentu. Hrvatska nije na to pristala, a Kanađani su ipak uspjeli uvjeriti svoje zastupnike da im odobre produljenje mandata u Afganistanu. Nacional je isto tako doznao kako je planirano da će Hrvatska od 1. rujna 2009. u NATO zapovjedništvima imati ukupno 25 časnika i dočasnika na različitim vojnim dužnostima. To ne uključuje pripadnike hrvatske vojne misije pri NATO-ovu sjedištu u Bruxellesu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika