06.01.2009. / 14:30

Autor: Hina

Iznenada umro dr. Mato Kukuljica

Ugledni filmski i arhivski djelatnik, dugogodišnji pročelnik Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva dr. Mato Kukuljica, iznenada je noćas umro u Zagrebu, izvijestili su iz Hrvatskog državnog arhiva

Mate KukuljicaMate KukuljicaUgledni filmski i arhivski djelatnik, dugogodišnji pročelnik Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva dr. Mato Kukuljica, iznenada je noćas umro u Zagrebu, izvijestili su iz Hrvatskog državnog arhiva.

Dr. Mato Kukuljica rođen je 1941. godine u Dubrovniku, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1965. g. Od tada aktivno sudjeluje na hrvatskoj kulturnoj sceni a poglavito u kinematografiji jer tri godine kasnije počinje raditi u Filmoteci 16, Zagreb kao suradnik, savjetnik i potom direktor.

Nakon uspješnog vođenja ove institucije, postaje zamjenik generalnog direktora Jadran filma, čiji su veliki međunarodni koprodukcijski projekti 70-tih i 80-godina gradu Zagrebu i Jadran filmu donijeli izuzetno međunarodno priznanje, a u tom razdoblju snimljena su poznata filmska djela kao što su Guslač na krovu, Željezni križ, Sofijin izbor (Oscar), serije Vjetrovi rata i drugi.

Na prijedlog Ministarstva kulture dr. Mato Kukuljica prihvatio se zadatka osnivanja Hrvatske kinoteke kao Nacionalnog filmskog arhiva i na tome je radio do 2007.

Zahvaljujući njegovom stručnom radu i poznavanju filmske tehnologije prikupljena je sva hrvatska filmska baština koja je bila razasuta kod pojedinih producenata, ističu iz Hrvatskog državnog arhiva.

Posebna pažnja posvećena je prikupljanju amaterskih filmova pionira hrvatskog filma Oktavijana Miletića i dr. Maksimilijana Paspe, koji svjedoče o životu grada Zagreba u razdoblju od 1927. do 1940. godine.

Na prvim Danima hrvatskog filma 1991. kao značajno djelo hrvatske kinematografije prvi je put prikazivan filma "Lisinski" Oktavijana Miletića.

Istodobno s rješavanjem stručnih i tehnoloških problema čuvanja, zaštite i restauracije filmske građe bavio se i znanstvenim radom, te je utemeljio filmsku arhivistiku kao znanstvenu disciplinu i na tom području je doktorirao.

Dr. Kukujica bio je i predavač je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Osijeku, gdje je predavao kolegije iz teorije i povijesti filma s posebnim naglaskom na povijesti hrvatskog filma.

Svojim radom u ekspertnim tijelima Europskog i Svjetskog udruženja filmskih arhiva dr. Kukuljica je uspio afirmirati hrvatski film i kinematografiju, pa je Hrvatska kinoteka postala punopravni član Međunarodnog (svjetskog) udruženja filmskih arhiva (FIAF), a 1997. i punopravni član Europskog udruženja filmskih arhiva. Godine 1998. izabran je za člana Izvršnog komiteta ACE-a.

Posebno se istaknuo na uređivačkim poslovima i pokrenuo je dvije zapažene filmske biblioteke naših autora. Godine 1977. kao direktor Filmoteke 16, pokreće biblioteku posvećenu teoriji i praksi filma u kojoj su izašla kapitalna djela hrvatske filmološke znanosti: Teorija filma, dr.Ante Peterlića i Filmska kamera, Nikole Tanhofera.

U Hrvatskom državnom arhivu pokreće biblioteku posvećenu prilozima za povijest hrvatskog filma, te izdaje značajne monografije o Kreši Goliku, Oktavijanu Miletiću, monografija o radu i djelovanju na području filma Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" (1927.-1960.) i druge.

Svoje zanimanje za animirani film s kojim se ozbiljnije počeo baviti u Filmoteci 16 s početka 70-tih godina, dr. Kukuljica nastavlja sudjelovanjem u tijelima Svjetskog festivala animiranog filma, koji se od 1972. godine održava u Zagrebu.

Godine 1999. izabran je i za člana međunarodnog žirija te ugledne manifestacije. Od 2006. godine zamjenik je predsjednika Programskog vijeća Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu.

Svoj znanstveni rad na zaštiti i restauraciji filmskog gradiva dr. Mate Kukuljica zaokružio je izdavanjem priručnika Zaštita i restauracija filmskog gradiva koji je prihvaćen kao obavezna stručna literatura na filmskim akademijama u Ljubljani, Beogradu i Skopju.

Od 1996. godine pomagao je u programiranju prezentacija hrvatskog filma u inozemstvu, završno do 2007. godine. U suradnji s američkim povjesničarom Richardom Penaom formulirao je model koji je pomogao u primjerenom prikazivanju hrvatske filmske baštine u Lincoln centru u New Yorku. Zamoljen je i da izradi izbor antologijskih djela Zagrebačke škole crtanog filma.

Kao ekspert za područje audiovizualnog gradiva 2007. godine sudjelovao je u pregovaračkom timu u Bruxellesu, gdje je iznio vrijedne rezultate koji su ostvareni u našoj zemlji na zaštiti i restauraciji hrvatske filmske baštine.

Iako je prije godinu dana umirovljen aktivno je sudjelovao u projektu digitalizacije i digitalne restauracije hrvatskih klasika u čemu ga je prekinula iznenadna smrt.

Odlaskom dr. Mate Kukuljica hrvatska i svjetska filmska zajednica izgubila je istaknutog znanstvenika i stručnjaka koji je cijeli život radio na očuvanju hrvatske i svjetske filmske baštine, ističe ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva dr. Stjepan Ćosić. (P.H.)

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika