08.01.2009. / 15:29

Autor: Ivica Medo

Kovačevo mjesto ispražnjeno: Bilić ide u Italiju po Ivana Jurića

"Izgubili smo velikog igrača, ne samo na terenu, već i izvan njega. Mogu slobodno reći kako je bio moja produžena ruka, balans momčadi, te naš najvažniji igrač, kojemu vjerojatno najveće zasluge idu za hrvatsku igru, koja je imala naglasak na napad i otvorenost. Iako pojedinačno ima boljih igrača u Europi na toj poziciji, Niko je za nas bio idealan i ja ga ne bih mijenjao za nikog drugog", kazao je Bilić

Slaven  Bilić; Foto: Nacionalova arhivaSlaven Bilić; Foto: Nacionalova arhivaNakon što je sinoć jedan od najdugovječnijih hrvatskih nogometnih reprezentativaca Niko Kovač najavio: "odluka je donesena, više neću igrati za Hrvatsku" - središnji nogometni stožer na čelu s izbornikom Slavenom Bilićem održao je konferenciju na kojoj je potvrđeno da se nije predomislio. Bilić je u Zagreb došao iz Muenchena gdje je dosta vremena razgovarao sa Kovačem, koji nakon odlaska Giovannija Trappatonija gotovo da i nije igrao u Red Bull Salzburgu. "Dotakli smo se njegove situacije u klubu za koju znamo da u posljednje vrijeme nije sjajna, a ne zna se da li će biti bolje. Dogovorili smo se da moramo pronaći drugo rješenje na njegovoj poziciji, i on se složio s time", komentirao je izbornik odluku dosadašnjeg kapetana reprezentacije da se ostavi reprezentativnog angažmana. "Kao glavne zamjene se nameću Pokrivač i Vukojević, jer Jerka Leku vidimo više na boku", kazao je Bilić.

Osim igrača koji će doći na njegovo standardno mjesto, prirodno se postavilo pitanje nasljednika kapetanske vrpce. Bilić nije želio otkriti ime novog kapetana, iako se pretpostavlja da je riječ o Josipu Šimuniću, već je konstatirao da će to reći izravno igračima. No, kako je kazao, Kovačev nedostatak u ovom je trenutku po tom pitanju najmanje bitan. "Izgubili smo velikog igrača, ne samo na terenu, već i izvan njega. Mogu slobodno reći kako je bio moja produžena ruka, balans momčadi, te naš najvažniji igrač, kojemu vjerojatno najveće zasluge idu za hrvatsku igru, koja je imala naglasak na napad i otvorenost. Iako pojedinačno ima boljih igrača u Europi na toj poziciji, Niko je za nas bio idealan i ja ga ne bih mijenjao za nikog drugog", kazao je Bilić.

Novinare je zanimalo hoće li se u dogledno vrijeme Kovač možda pridružiti stručnom stožeru. "Jučer smo pričali o svemu pomalo, no nismo ništa konkretno dogovorili. U ovom trenutku primarne su nam nadolazeće utakmice s Rumunjskom, Ukrajinom i Andorom, dok smo o dugoročnijim stvarima najmanje diskutirali. No, bez obzira na sve, naša vrata su mu širom otvorena", istaknuo je izbornik Bilić, ne želeći pritom u potpunosti odbaciti pretpostavku da će se Kovač u drugim okolnostima opet pridružiti reprezentaciji. "Naša odluka je konačna, ali konačno ipak znači kad se igrač ostavi nogometa ili se posvađa s izbornikom. I Šimić se povukao, ali garantiram da će se i on, kao i Niko, vratiti ako bude trebalo. Odlaskom Nike Kovača otvorena su i pitanja ne samo o njegovom nasljedniku, već i o mogućim izmjenama sustava igre.

"Neće biti nikakve promjene sustava. Imamo luksuz da u reprezentaciji na toj poziciji možemo staviti više od jednog kvalitetnog igrača, koji će omogućiti da se nastavi s postojećim sustavom. Ipak nam nije otišao libero kao u situaciji kad se radi o 3-5-2 sistemu, kad je naglašen jedan napadač u kojem se podređuju svi drugi. Ne kažem da nećemo biti slabiji, ali sustav nećemo mijenjati", dodao je Slaven Bilić. Za sada nije želio komentirati nagađanja o tomu da li će Robert Kovač do ljeta također otići iz reprezentacije. "Mislim da su njegove nedavne izjave bile vezane uz nepovoljnu igračku situaciju koja mu se događa u klubu, jer nije ugodno da se tako nešto dešava tako velikom igraču", istaknuo je.

Bilić ide u Italiju po Jurića

Izbornik je najavio kako u subotu s Jurčevićem putuje u Italiju, gdje će gledati dvije utakmice s Ivanom Jurićem. Jurić igra u Genovi protiv Torina prvenstvenu utakmicu, a ako dobije potvrdu od Jurića da će u srijedu u talijanskom kupu nastupiti u prvoj momčadi za Genovu protiv Intera, Bilić će u srijedu putovati na San Siro kako bi se još jednom uvjerio u mogućnosti vjerojatno budućeg hrvatskog reprezentativca. "Jurić se svakako nameće kao jedno od rješenja za poziciju koju je do sada igrao Niko Kovač", kazao je Bilić.

Vezane vijesti

Torres: Bilić nas je sasvim paralizirao

Torres: Bilić nas je sasvim paralizirao

Pohvalu je izborniku hrvatskih nogometaša Slavenu Biliću dao napadač Chelseaja i španjolske reprezentacije Fernando Torres. - Hrvatski je izbornik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika