12.01.2009. / 12:28

Autor: Hina

Gazprom spreman na dobavu plina Europi, Rusija čeka potpis Europske komisije

Sporazum predviđa raspoređivanje ruskih, europskih i ukrajinskih promatrača koji se trebaju uvjeriti da se plin nesmetano doprema preko Ukrajine, koju Moskva optužuje da potkrada količine plina namijenjene Europi

Ruski premijer Vladimir Putin; Foto: ReutersRuski premijer Vladimir Putin; Foto: Reuters

Rusija očekuje da Europska komisija potpiše i primijeni sporazum o nadzoru protoka plina preko Ukrajine kako bi se nastavila opskrba plinom Europe, rekao je u ponedjeljak ruski premijer Vladimir Putin, prenosi agencija Itar-Tass.

"Taj dokument je upućen Bruxellesu gdje ga trebaju potpisati predstavnici Europske komisije", rekao je predsjednik ruske Vlade.

Sporazum predviđa raspoređivanje ruskih, europskih i ukrajinskih promatrača koji se trebaju uvjeriti da se plin nesmetano doprema preko Ukrajine, koju Moskva optužuje da potkrada količine plina namijenjene Europi.

"Neovisni promatrači moraju otići na mjesta određena u dokumentu, i kad dođu na nadzorna mjesta i mi se uvjerimo da su u stanju pratiti protok zemnog plina, Gazprom će pustiti plin u sustav za njegov protok", dodao je Putin.

Gazprom očekuje ukrajinsko poštivanje dogovora

Ruski Gazprom će nastaviti dobavu plina Europi čim Ukrajina prihvati ruske uvjete nadzora protoka plina, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik ruskog premijera Vladimira Putina.

Gazprom je spreman, želi i inzistira da se što prije nastavi dobava plina preko Ukrajine u Europu čim Ukrajina ispuni uvjete protoka", rekao je glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Za nastavak dobave Moskva zahtijeva da se postave promatračke misije koje bi nadzirale protok plina preko ukrajinskog područja.

Sporazum u tom smislu potpisali su Kijev, Moskva i Europska unija, ali Peskov je rekao kako još treba "provjeriti" je li Ukrajina doista potpisala sporazum istovjetan onom koji je potpisala Rusija.

Mađarska prekinula interventnu dobavu plina Balkanu

Foto: ReutersFoto: ReutersPrekinute su interventne dobave plina iz Mađarske za Srbiju te Bosnu i Hercegovinu, objavio je u ponedjeljak mađarski distributer FGSZ. Prekinuta je dobava 2,7 milijuna prostornih metara plina Srbiji, odnosno 1,5 milijuna Bosni i Hercegovini, rekao je direktor FGSZ-a Janos Zsuga.

Najavio je da će se opskrba nastaviti kad Budimpešta dobije potvrdu iz Beča da je dobava plina ponovno uspostavljena. Mađarska je prošli tjedan odlučila ustupiti određene količine plina Srbiji te Bosni i Hercegovini, dvjema državama koje su među najvećim žrtvama rusko-ukrajinskog plinskog rata.

Mađarska za vlastite potrebe u ponedjeljak raspolaže sa 66 milijuna prostornih metara plina: 54 milijuna iz pričuva, devet milijuna iz vlastite proizvodnje i četiri milijuna iz uvoza preko Austrije.

Rusija je u utorak prestala preko Ukrajine dobavljati plin ugrozivši energetsko stanje brojnih europskih zemalja koje ruski plin dobivaju preko Ukrajine. U Mađarskoj su na snazi mjere 1. stupnja ograničenja opskrbe zemnim plinom.

Vezane vijesti

Poskupljenje struje i plina je zakonito

Poskupljenje struje i plina je zakonito

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) priopćila je danas kako je Vlada prošlotjedne odluke o povećanju cijena energije donijela na temelju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika