12.01.2009. / 13:25

Autor: Hina

'Ne' Berlusconijevom planu izgradnje drugog logora za imigrante na Lampedusi

Identifikacija tisuća ilegalnih migranata na tome malom otoku nezamisliva je, poručio je gradonačelnik Lampeduse

Afrički imigranti na Lampedusu stižu brodovimaAfrički imigranti na Lampedusu stižu brodovimaVlasti na talijanskom otoku Lampedusi žestoko se opiru planovima Vlade premijera Silvija Berlusconija o izgradnji drugog logora za izbjeglice na tom otoku koji je postao vratima u Europu za tisuće ilegalnih migranata.

Novi logor, koji Vlada planira izgraditi, trebao bi omogućiti da se strani migranti odmah identificiraju kako bi ih se izravno s Lampeduse moglo deportirati u zemlje odakle su došli. Do sada su nakon dolaska na Lampedusu zrakoplovima prevoženi na Siciliju i ondje su identificirani.

Najviše ilegalnih migranata na Lampedusu stiže plovilima s obala sjeverne Afrike.

Ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni najavio je da će migranti ubuduće moći biti deportirani izravno s Lampeduse te da prije toga ne moraju biti prevoženi u druge sabirne izbjegličke logore u zemlji. Za to je potrebno izgraditi drugi logor na samu otoku, istaknuo je.

Gradonačelnik Lampeduse Bernardino De Rubeis protivi se tim planovima i tvrdi kako je identifikacija tisuća ilegalnih migranata na tome malom otoku nezamisliva. "Gotovo svi migranti koji su pobjegli s ratnih područja podnose zahtjev za azilom i dok im se zahtjev ne riješi, morali bi čekati i po nekoliko mjeseci", kaže De Rubeis. Trenutačno se na Lampedusi nalazi 1477 migranata.

Talijanska je Vlada pod pritiskom velike navale ilegalnih migranata koji preko Italije pokušavaju prodrijeti na područje Europske unije. Broj migranata koji u Italiju stižu plovilima iz sjeverne Afrike 2008. povećao se za 75 posto u usporedbi s 2007. Vlasti su registrirale 20.500 izbjeglica pristiglih plovilima, a 2008. je uhvaćeno 36.900 ilegalnih migranata iz sjeverne Afrike, podatci su Ministarstva unutarnjih poslova iz Rima. Pretpostavlja se da je broj uhvaćenih i evidentiranih samo malen dio pravog broja migranata koji svakodnevno pristižu. (P.H.)

Vezane vijesti

Švicarska (anti)imigracijska politika

Švicarska (anti)imigracijska politika

Švicarska se u srijedu našla na udaru oštrih kritika europskih dužnosnika zbog odluke da ponovno uvede kvote za radnike iz srednje i istočne Europe,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika