13.01.2009. / 13:00

Autor: Anamarija Kronast

Djerassi: Antibaby pilula kriva za demografsku katastrofu Europe

Pokajanje slavnog kemičara najviše se dojmilo čelnika katoličke crkve kojima je to bio još jedan povod za kampanju protiv kontracepcijskih sredstava

Kemičarova izjava najviše je obradovala čelnike katoličke crkveKemičarova izjava najviše je obradovala čelnike katoličke crkveAustrijski kemičar Carl Djerassi (85), jedan od tvoraca kontracepcijske pilule, ovih je dana šokirao javnost priznanjem kako misli da je svojim izumom zapravo naštetio demografskoj slici Europe.

Osamdesetpetogodišnji znanstvenik izjavio je kako je njegova tableta "ukinula povezanost između seksualnosti i reprodukcije". To se, kaže, vidi i u katoličkoj zemlji poput Austrije gdje obitelji prosječno imaju 1,4 djeteta. U Hrvatskoj je postotak još manji, svega 1,3 djeteta po obitelji, kažu posljednje službene statistike.

Stoga Djerassi zagovara promjenu politike koja je dovela do "demografskog horora".
Stručnjaci predviđaju da će se nešto slično dogoditi i u Hrvatskoj, a čak je nedavno i predsjednik HGK Nadan Vidošević rekao da će Hrvatska u idućih desetak godina uvesti više od milijun radnika.

Dakako, ovakva Djerassijeva izjava nagnala je katoličku crkvu da ponovno pokrene kampanju protiv kontracepcijskih sredstava.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika