14.01.2009. / 11:00

Autor: Hina

Preporuka EK: 'Europljani, tužite ukrajinske i ruske tvrtke'

Barroso je istaknuo da su se Rusija i Ukrajina pokazale 'kao nepouzdani partneri' i da europski građani ne mogu biti taoci njihova bilateralnog spora

Manuel Barroso FOTO: ReutersManuel Barroso FOTO: ReutersEuropska komisija preporučuje europskim energetskim tvrtkama da podnesu tužbe protiv ruskih i ukrajinskih energetskih tvrtki ako se opskrba plinom ne uspostavi brzo, izjavio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

"Ako dogovor postignut uz posredovanje EU-a ne bude hitno ispoštovan, Komisija će preporučiti europskim tvrtkama da podnesu tužbu protiv ruskih i ukrajinskih tvrtki i pozvat će zemlje članice da poduzmu zajedničku akciju na pronalaženju alternativnih načina opskrbe i tranzita energije", rekao je Barroso zastupnicima Europskog parlamenta okupljenim na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu.

Barroso je istaknuo da su se Rusija i Ukrajina pokazale "kao nepouzdani partneri" i da europski građani ne mogu biti taoci njihova bilateralnog spora.

Kijev obećao opskrbu ruskim plinom prema Europi čim ga dobije

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko obećala je u srijedu, tijekom susreta u Kijevu sa slovačkim kolegom Robertom Ficom, nastavak opskrbe ruskim plinom prema Europi čim ga Rusija bude ponovno pustila Ukrajini.

"Ako plin u srijedu bude pušten, smjesta će biti upućen u Europu", kazala je Timošenko.

Plinska kriza pogoršana je jer se Ukrajina i Rusija međusobno optužuju da su onemogućile nastavak, prvotno predviđen za utorak ujutro, opskrbe plinom prema europskim zemljama što je situacija koju EU smatra neodrživom.

(P.H.)

Vezane vijesti

EK najavila pozorno praćenje makroekonomske situacije u 12 zemalja

EK najavila pozorno praćenje makroekonomske situacije u 12 zemalja

Europska komisija je u utorak objavila da je potrebno provesti temeljitu analizu makroekonomske situacije u 12 zemalja članica kako bi se na vrijeme… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika