14.01.2009. / 11:43

Autor: Anamarija Kronast

Dr. MacDonald: Biblijska dijeta ipak je nezdrava

Manjak mesnih jela u prehrani dovodi do anemije, pomanjkanja željeza i smanjuje otpornost organizma na bolesti

Prehrana drevnih Izraelaca, zapisana i u Bibliji, ipak nije najbolji način gubitka suvišnih kilogramaPrehrana drevnih Izraelaca, zapisana i u Bibliji, ipak nije najbolji način gubitka suvišnih kilogramaPremda godinama vlada mit o tome kako je Biblijska dijeta zapravo zdrav način da se izgube suvišni kilogrami, posljednji podaci pokazuju da to ipak nije točno.
Prve takve činjenice iznesene su u knjizi dr. Nathana MacDonalda: Što su jeli stari Izraelci, a premda se još ne može kupiti lista čekanja je već dugačka.

Naime, u knjizi je rastumačeno kako je ovakav način redukcije prehrane smatran iznimno popularnim zbog činjenice da sadrži malo crvenog mesa, puno vode, voća i povrća. Također, katolici su jedan dan u tjednu uglavnom postili (obično utorkom ili petkom) te pili samo vodu i jeli malo kruha. Takav način ishrane smatrao se i svojevrsnim pročišćenjem.

No, druga strana medalje kaže kako je prehrana drevnih Izraelaca, prema kojoj je i stvorena Biblijska dijeta, zapravo bila jako siromašna ključnim vitaminima i mineralima koji su potrebni za normalno funkcioniranje organizma.

Ovakve tvrdnje dr. Nathan potkrepljuje istraživanjima provedenim na kostima Izraelaca, zahvaljujući čemu je čak otkriveno kako ih je većina bolovala od anemije i pomanjkanja željeza.

Dr. Macdonald, voditelj istraživanja, to je objasnio riječima:
-Stvar je zapravo vrlo jednostavna. Isto to biste otkrili kod bilo koje osobe čija se hrana bazira na kruhu, te na vrlo malo mesnih jela.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika