27.01.2009. / 13:44

Autor: Vanja Turak

5 koraka za spas veze

Nažalost, mnogi parovi prekidaju vezu pod obrazloženjem da im je ista postala rutina. Ako ste željni izazova, avantura i iznenađenja, teško ćete prihvatiti da vam je svaki dan postao jednak

PRIZNAJTE PROBLEM

Konstruktivan razgovor-da! Svađa-ne!Konstruktivan razgovor-da! Svađa-ne!Najvažniji je korak suočiti se s činjenicom da imate problem i pokušati shvatiti u čemu je. Nikada, ali baš nikada, nije kriva samo jedna strana. Dvije trebaju za vezu, ali i za svađu. Prvo i osnovno što morate naučiti jest krivnju ne prebacivati na drugoga. Za svađu je uvijek potrebno dvoje, stoga umjesto da operete ruke i riješite se i najmanje odgovornosti, radije razmislite što je dovelo do toga da vam veza postala uzbudljiva kao život u staračkom domu.

RAZGOVARAJTE

Najveća greška koji parovi mogu učiniti je prestati razgovarati i čekati da se stvari nekim čudom same riješe. Ne dozvolite sebi da dođe do toga. Ako treba, potisnite ponos i prvi započnite razgovor, ali oprezno i smireno. Ne optužujte partnera i ne tražite isključivo svoje zasluge. Također pazite da razgovor ne preraste u svađu jer time ćete se još više udaljiti, a možda jednom od vas to bude i kap koja će preliti čašu. Stoga, zadržite smirenost, blagost i imajte na umu da ne razgovarate sa svojim neprijateljem nego s osobom koju volite i koja voli vas.

POKAŽITE ZANIMANJE

Imajte na umu da je vaš partner čovjek kao i vi, s identičnim problemima i brigama. Stoga se ne ponašajte kao da ste samo vi pod stresom, radije pokažite zanimanje i za svog partnera. Možda ga nešto muči, možda ima problema o kojima do sad nikome nije želio pričati ili nije imao prilike. Pokažite partneru da vam je stalo do njega i bit će vam drago kada zajedno riješite problem.
BUDITE TOLERANTNI
Nitko nije savršen i bilo bi glupo tražiti od nekoga da uvijek u pravo vrijeme pogodi kako se osjećamo ili da savršeno napravi sve što si zamislimo. Najgore je misliti da je to najveća prepreka nekoj vezi. Ne tražite od partnera više nego što sami dajete i ne trudite se promijeniti ga.

IZNENADITE PARTNERA

Povremeno je dobro vezu začiniti raznim ludorijama koje će vas zabaviti, ali i dodatno zbližiti. Primjerice, mogli bi iznenaditi partnera doručkom u krevetu, kartama za utakmicu, romantičnim vikendom ili nekim neočekivanim poklonom. Ako baš ništa ne pomaže, nastojite se razići u miru. Normalno, nakon propale ljubavne veze, teško da ćete postati najbolji prijatelji, no barem bi mogli ostati u kontaktu, s vremena na vrijeme se čuti i naletite na ulici jedan na drugoga - pozdraviti se.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika