28.01.2009. / 11:50

Autor: Dean Sinovčić

Pokojni producenti u utrci za Oscara

Sydney Pollack i Anthony Minghella preminuli su prošle godine a kao producenti filma "The Reader" nominirani su za Oscara za najbolji film.

Sydney Pollack i Anthony Minghella posthumno bi mogli dobiti OscaraSydney Pollack i Anthony Minghella posthumno bi mogli dobiti OscaraPoznato je da se u utrci za Oscara za najbolji film uvijek navode imena producenata te da onog trenutka kada se objavi ime pobjednika, najboljeg filma, na pozornicu izlaze producenti filma koji dobivaju Oscara. Ove godine dogodio se raritetan sučaj. Nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg filma dobio je i film «The Reader» koji su produceirali četiri osobe od koje su dvije, u međuvremenu, preminule. Radi se o Anthonyju Minghelli i Sydneyu Pollacku. Obojica su ugledni redatelji, Minghella je osvojio Oscara kao redatelj filma «Engleski pacijent» dok je Pollack dobio Oscara za filmove «Tootsi» i «Izvan Afrike». Obojica su se u slučaju filma «The Reader», koji je režirao Stephen Daldry a glume Kate Winslet i Ralph Fiennes, prihvatili producentskog posla, ali nisu doživjeli uspjeh filma. Pollack je umro u svibnju prošle godine u 74. godini, dok je Minghella umro iznenada u ožujku prošle godine u 54. godini.
Pored njih dvoje, kao producenti filma su navedeni Redmond Morris i Donna Gigliotti. Prema pravilima Američke filmske akademije, samo tri producenta mogu se navesti u kandidaturi filma za Oscar, ali se dopuštaju iznimke u pojedinim slučajevima. Komisija Akademije zaključila je da je ovo doista izniman slučaj te je dopustila navođenje četiri imena producenta od čega će se samo dva popeti na pozornicu u slučaju da «The Reader» dobije Oscara za najbolji film.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika