30.01.2009. / 18:48

 

Australija: nesnosne vrućine uzele 18 života

U Adelaideu, najnaseljenijem gradu Južne Australije, u petak je zabilježeno 18 smrtnih slučajeva. Australske vlasti strahuju da je uzrok tome val vrućina kakav nije zabilježen u proteklih 100 godina.

Od 18 preminulih, 14 su bili stariji ljudi, prenio je Reuters. "Možemo samo nagađati koliko je smrtnih slučajeva povezano s vrućinom, ali sigurno je u pitanju veći broj" , izjavio je ministar zdravstva savezne države Južne Australije, John Hill.

Naime, u Melbourneu je zabilježno rekordnih 43 celzijevih stupnjeva dok temperature u Južnoj Australiji i Victoriji već danima ne padaju ispod 40 stupnjeva.

Vrućine su izazvale prekid u opskrbi električnom energijom i kaos u prometu.

Potrošnja struje je znatno porasla jer građani domove pokušavaju rashladiti klima uređajima. Stanovništvo se poziva na štednju električne energije zbog čestih kvarova. U Victoriji je bez struje oko 40 tisuća domova dok je u Južnoj australiji taj broj duplo veći.

Vatrogasci u Viktoriji pokušavaju ugasiti dva velika požara u kojima je dosad izgorjelo 2000 hektara šume i niskog raslinja . Visoke temperature meteorolozi prognoziraju do nedjelje. (A.B.)

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika