05.02.2009. / 11:01

 

'Pronađen' najtraženiji nacistički zločinac: 'Doktor smrt' umro 1992. u Egiptu

Posebno šokantna bila su otkrića o metodama koje je Heim koristio. Vršio je između ostalog brojne operacije i pokuse bez anestetika, a židovskim je žrtvama davao i otrovne injekcije u srce, kako bi ispitivao njihove reakcije.

Aribert HeimAribert HeimAribert Heim, najtraženiji nacistički zločinac poznatiji pod nazivom 'Doktor Smrt' kojemu se izgubio trag prije više od 50 godina, umro je 1992. godine, objavila je njemačka televizija ZDF. Heim je navodno umro od raka, a to su televiziji potvrdili njegov sin, te rodbina koja je zajedno s njim živjela u Egiptu. Navodi su i potvrđeni, nakon što je ZDF došao do kopije Heimove smrtovnice. Heim je sve vrijeme tamo živio pod imenom Tarek Hussein Farid, te je čak prihvatio i muslimansku vjeroispovijest.

Jedan od najzloglasnijih nacističkih funkcionera, tako je izbjegao pravosudno procesuiranje, jer ga nikada nisu uspjeli pronaći, iako je formalna potjernica postojala odmah poslije Drugog svjetskog rata. Bio je drugi najtraženiji nacistički zločinac, odmah iza Aloisa Brunnera, glavnog suradnika Adolfa Eichmana. Heim je rođen u Austriji, a bio je na glasu kao jedan od najvećih sadista među nacistima, koji je istinski uživao u mučenjima svojih žrtava. Poslije rata, optužen je za ubijanje i torture stotina zatočenika logora Mauthausena na sjeveru Austrije.

Posebno šokantna bila su otkrića o metodama koje je Heim koristio. Vršio je između ostalog brojne operacije i pokuse bez anestetika, a židovskim je žrtvama davao i otrovne injekcije u srce, kako bi ispitivao njihove reakcije. Televizija ZDF je duže vrijeme zajedno sa listom New York Times pokušala ući u Heimov trag. (H.Š.)

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika