05.02.2009. / 18:03

Autor: Hina

Jeremić: Rezolucija EP-a o Kosovu za Srbiju neprihvatljiva

"Europski parlament potiče zemlje članice EU-a, koje to još nisu učinile, da priznaju neovisnost Kosova", glasi amandman koji je predložio parlamentarni izvjestitelj za Kosovo

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je da za Srbiju nije prihvatljiva rezolucija Europskog parlamenta o Kosovu, u kojoj se zemlje EU-a koje nisu priznale neovisnost Kosova pozivaju da to učine.

Jeremić je kazao da se rezolucija o Kosovu protivi srbijanskom Ustavu i međunarodnom pravu te da EP nije ustanova koja je u ime EU-a mjerodavna baviti se vanjskom politikom.

"Za vanjsku politiku u EU mjerodavno je Vijeće ministara, a u okviru Vijeća postoje zemlje koje priznaju Kosovo, kao i one koje ga ne priznaju kao neovisnu državu. Dakle, mišljenje u EU, u ustanovi gdje to ima pravnu snagu, podijeljeno je", istaknuo je Jeremić.

Pristup Srbije EU i dalje je strateški važno pitanje za srbijansku vladu, podsjetio je Jeremić i dodao da se Srbija neće prestati boriti svim pravnim, političkim i diplomatskim sredstvima da očuva svoj suverenitet i teritorijalnu cjelovitost na Kosovu.

Zastupnici Europskog parlamenta prihvatili su u četvrtak na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu neobvezujuću rezoluciju u kojoj pozivaju one članice EU-a koje do sada nisu priznale neovisnost Kosova, da to učine.

"Europski parlament potiče zemlje članice EU-a, koje to još nisu učinile, da priznaju neovisnost Kosova", glasi amandman koji je predložio parlamentarni izvjestitelj za Kosovo, nizozemski zastupnik Joost Lagendijk.

Za taj amandman glasovao je 281 zastupnik, a 229 ih je bilo protiv. Sama rezolucija prihvaćena je s 425 glasa za i 133 protiv.

Neovisnost Kosova do sada su priznale 22 od 27 zemalja članica EU-a. Preostalih pet zemalja su Grčka, Španjolska, Cipar, Slovačka i Rumunjska.

U rezoluciji se odbacuje mogućnost podjele Kosova i pozdravlja uspješno razmještanje pravosudne i policijske misije EU-a (EULEX) na cijelom teritoriju Kosova, uključujući i sjeverni dio u kojem su Srbi u većini. Zastupnici pozivaju kosovsku vladu da potiče suživot i dijalog između većinske albanske i manjinske srpske zajednice na Kosovu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika