06.02.2009. / 07:53

Autor: Hina

Norvežani u Poreču dobili legionarsku bolest

Svi su bili smješteni u porečkom hotelu Valamar Crystal i susjednom apartmanskom naselju Valamar Diamant Residence

Norveški institut za javno zdravstvo otkrio je četiri laboratorijski potvrđena slučaja legionarske bolesti i jedan za koji se sumnja kod petero norveških državljana koji su boravili u Poreču od 16. do 28. siječnja za vrijeme Svjetskog rukometnog prvenstva.

Pacijenti su četiri muškarca i jedna žena u dobi između 24 i 61 godine, a žive u različitim dijelovima Norveške, objavio je danas Norveški institut za javno zdravstvo na svojim web stranicama.

Svi su bili smješteni u porečkom hotelu Valamar Crystal i susjednom apartmanskom naselju Valamar Diamant Residence, koji su obično zatvoreni između listopada i travnja ali su bili otvoreni radi Svjetskog prvenstva u rukometu, pa postoji sumnja da su Norvežani zaraženi u jednom od tih objekata, napominje se.

Norveški insitut za javno zdravstvo pozvao je svoje državljane koji su od 16. siječnja nadalje boravili u tim hotelima da potraže liječničku pomoć ako dobiju glavobolju, bolove u mišićima, slabost, groznicu, suhi kašalj i bol u prsnom košu ili trbuhu te proljev u roku od dva tjedna nakon povratka iz Hrvatske, budući da su to simptomi legionarske bolesti.

Institut napominje kako trenutno nema naznaka da bi osobe koje su boravile u drugim hotelima mogle biti izložene infekciji te kako nema razloga da se norveški državljani suzdržavaju od putovanja u Poreč ili druge dijelove Hrvatske.

Porečki gradonačelnik Edi Štifanić večeras je potvrdio informaciju o pojavi legionarske bolesti kod nekoliko stranih državljana koji su boravili u Poreču tijekom Svjetskog rukometnog prvenstva.

Izrazivši nadu kako će tijekom sutrašnjeg dana raspolagati s više informacija o konkretnom slučaju, Štifanić je naglasio kako se prema zasad neslužbenim informacijama radi o norveškim državljanima koji su za vrijeme Svjetskog rukometnog prvenstva boravili u različitim objektima u Poreču.

Voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Ira Gjenero Margan danas je za Hinu kazala kako u Poreču traje istraga o tome što se zapravo dogodilo s inozemnim gostima za vrijeme Svjetskog rukometnog prvenstva ne želeći pritom u javnost iznositi nikakve pojedinosti o broju oboljelih.

Legionarska bolest je netipična upala pluća uzrokovana bakterijom legionelom. Riječ je o bakteriji koja može preživjeti u vodi dulje od godinu dana, a češće se pojavljuje u ljudi koji mnogo putuju te dulje borave na radilištima gdje se izvode veliki zemljani radovi. Izvor i uzrok epidemijske pojave bolesti je aerosol onečišćen koncentriranim legionalama, najčešće u uređajima u kojima cirkulira voda u zatvorenom sustavu (klimatizacijski uređaji).

Poznato je da se ta bakterija često zna naći u bolnicama, hotelima, pansionima, ovlaživačima zraka itd.

Legionarska bolest je teška bolest, a ako se ne liječi antibioticima, smrtnost može biti čak od 15 do 25 posto.

Vezane vijesti

Hrvatske rukometašice bolje od europskih doprvakinja

Hrvatske rukometašice bolje od europskih doprvakinja

Pobjedom protiv aktualnih europskih doprvakinja Šveđanki (27-26) hrvatske rukometašice osigurale su plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva koje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika