06.02.2009. / 14:51

Autor: Katarina Zorić

Istraga okončana slučajno: Ubojicu odala beretta pronađena u sjeniku

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec izvijestio je kako je Šlogarev motiv za ubojstvo bila osveta Zvonimiru Hodaku kojega je smatrao odgovornim za tešku životnu situaciju u kojoj se našao

Policija je na izvanrednoj konferenciji za novinare potvrdila da je uhićen 61-godišnji hrvatski državljanin koji je osumnjičen za ubojstvo Ivane Hodak. Iako su mediji već objavili da je njegovo ime Mladen Šlogar, policija nije službeno htjela potvrditi njegov identitet.

Ubojstvo Ivane Hodak riješeno je sasvim slučajno. Naime, policija je u Zaprešiću u prosincu prošle godine prekršajno prijavila Šlogara zbog skitnje. Tijekom pretresa sjenika u kojem je spavao pronađen je pištolj marke beretta, za koji se kasnije pokazalo da je oružje kojim je 6. listopada u Zagrebu ubijena Ivana Hodak

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec izvijestio je kako je Šlogarev motiv za Foto: Tomislav SmoljanovićFoto: Tomislav Smoljanovićubojstvo bila osveta Zvonimiru Hodaku kojega je smatrao odgovornim za tešku životnu situaciju u kojoj se našao. Naime, Šlogar je 1995. dobio otkaz u ŠRC Jarun. Kako je poznavao Hodaka i cijelu njegovu obitelj, očekivao je da će mu Hodak pomoći da pronađe novi posao, ali to se nije dogodilo i na to je mjesto primljena druga osoba.

Šlogar je autobusom došao u Zagreb. Od Črnomerca se tramvajem dovezao do Zrinjevca pa se potom pješice uputio do zgrade u Hatzovoj ulici gdje žive Hodakovi. Nakon što je ubio Ivanu Hodak, Šlogar je pobjegao prema obližnjem željezničkom Glavnom kolodvoru gdje je ušao u tramvaj i odvezao se do autobusnog kolodvora. Nakon toga se pješice uputio prema Savskom nasipu i produžio do Zaprešića, što znači da je pješačio petnaestak kilometara.
Šlogar je autobusom došao u Zagreb. Od Črnomerca se tramvajem dovezao do Zrinjevca pa se potom pješice uputio do zgrade u Hatzovoj ulici gdje žive Hodakovi. Nakon što je ubio Ivanu Hodak, Šlogar je pobjegao prema obližnjem željezničkom Glavnom kolodvoru gdje je ušao u tramvaj i odvezao se do autobusnog kolodvora. Nakon toga se pješice uputio prema Savskom nasipu i produžio do Zaprešića, što znači da je pješačio petnaestak kilometara. Borovec je izvijestio da je Šlogar od otkaza 18 mjeseci živio od naknade sa Zavoda za zapošljavanje, a nakon toga je prodao stan te je nastavio živjeti kao podstanar u Zaprešiću. Tamo je živio sve dok nije potrošio 45 tisuća eura (90.000 DEM) zarađenih prodajom stana, odnosno do rujna prošle godine. Policija procijenjuje da je trošio 500 eura dnevno. Nakon toga je postao skitnica i beskućnik te je u tom razdoblju ponovno počeo razmišljati o razlozima koji su ga doveli u tu nezavidnu situaciju. Opet se prisjetio Hodaka koji je, kako je smatrao, kriv za sve što mu se dogodilo. Tada se odlučio počiniti strašan zločin.

Toga kobnog 6. listopada 2008. Šlogar je autobusom došao u Zagreb. Od Črnomerca se tramvajem dovezao do Zrinjevca pa se potom pješice uputio do zgrade u Hatzovoj ulici gdje žive Hodakovi. Nešto prije 11 sati vidio je Ivanu Hodak pa je krenuo za njom. Kad je ona ušla u zgradu na kućnom broju 2, a prije nego što su se uspjela zatvoriti ulazna vrata, Šlogar je ušao za njom i sustigao ju je na prvom platou. Iz berette kalibra 7,65 mm, koju je kupio 1994. godine na crnom tržištu, ispalio je najprije jedan hitac u Ivanu te je ona pala. Potom je Pištolj beretta kakvim je ubijena Ivana HodakPištolj beretta kakvim je ubijena Ivana Hodakispalio drugi hitac.

Nakon što je Šlogar izvršio svoj osvetnički naum pobjegao je pješice prema obližnjem željezničkom Glavnom kolodvoru gdje je ušao u tramvaj i odvezao se do autobusnog kolodvora. Potom se pješice uputio prema Savskom nasipu produživši do Zaprešića, što znači da je pješačio više desetaka kilometara.

Policija ga je slučajno pronašla u Zaprešiću kao skitnicu tjekom rutinske ophodnje. Pokušali su ga legitimirati, ali on nije imao nikakve dokumente pa je priveden na sud gdje mu je izrečena novčana kazna koju nije mogao platiti. Tijekom pretrage sjenika koji je povremeno koristio kao prenoćište, policija je pronašla pištolj marke beretta, kalibra 7,65 mm, koji je na crnom tržištu kupio 1994.godine. Forenzičkom obradom policija je utvrdila da je to isti pištolj kojim je ubijena Ivana Hodak.

Šlogar je jučer ponovno priveden, ali zbog sumnji da je počinio ubojstvo Ivane Hodak. Policija nije htjela otkriti što je točno Šlogar rekao u svom iskazu. Borovec je najavio da će osumnjičeni tijekom današnjeg dana biti doveden pred istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu, a nakon toga će ga se teretiti za kazneno djelo ubojstva.

Mladena Šlogara policija dosad nije evidentirala zbog počinjenja kaznenih djela.

Vezane vijesti

Do 31. kolovoza otvoren natječaj Zaklade Ivana Hodak za dodjelu stipendija...

Do 31. kolovoza otvoren natječaj Zaklade Ivana Hodak za dodjelu stipendija siromašnim studentima

Do 31. kolovoza bit će otvoren natječaj za dodjelu stipendije za preddiplomski studij koju u spomen na prerano umrlu mladu pravnicu Ivanu Hodak… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika