07.02.2009. / 12:25

Autor: Robert Bajruši

Dva mangupa napala Sanadera kad je najslabiji

Zašto su Ivica Mudrinić i Nadan Vidošević, dugogodišnji premijerovi suradnici, gotovo sinkronizirano napali Vladu? Zato jer se očekuje eskalacija krize hrvatskog gospodarstva? To je donekle točno, međutim njih dvojica nisu filantropi koji će javno reagirati na najavu opasnosti, a kamoli nepravde

Prije pola godine, Ivo Sanader ni u snu ovo nije očekivao. U redu, napadali su ga Milanović, Čačić, povremeno i Mesić, ali oni su ionako njegovi politički protivnici. Sanaderu, međutim, ni na kraj pameti nije bilo da ga može napasti netko s kime je dugogodišnji saveznik.

Ali i to se događa. Nedavne kritike Nadana Vidoševića i Ivice Mudrinića svom snagom udaraju po vladi i premijeru, koji se optužuju za nesposobnost i izostanak reakcija na recesiju. Vidošević predlaže mjere za spas gospodarstva, Mudrinić tvrdi kako se premalo radi i previše troši, uz upozorenje da "državi nedostaje leadership". Iako nije nikoga spomenuo, lako se mogla naslutiti aluzija na Sanadera.

U principu, u pravu su i Vidošević i Mudrinić jer vlada se ponaša iracionalno kako bi izbjegla javno nezadovoljstvo, golemi novac rasipa na socijalu, a visokim porezima guši gospodarstvo i destimulira uspješni dio stanovništva. Osim toga, vladajuća koalicija predvođena HDZ-om pretjerano je samouvjerena, i a priori redom odbija svaki opozicijski prijedlog sanacije gospodarstva. Prije ili poslije ovakva bahatost se plaća, posebno u malim državama kakva je Hrvatska, koje ne raspolažu ni s velikim prirodnim resursima, a kamoli dovoljnim brojem eksperata koji znaju rješavati probleme. Iz ovog aspekta, kritike dvojca Mudrinić-Vidošević potpuno su razumljive i dobrodošle.

Ali postavlja se pitanje zašto su ova dvojica biznismena odlučili napasti Ivu Sanadera, s kime su godinama blisko surađivali?

Jednostavan odgovor glasi – zato jer se može očekivati eskalacija krize hrvatskog gospodarstva. To je donekle točno, međutim njih dvojica nisu filantropi koji će javno reagirati na najavu opasnosti, a kamoli nepravde.

Stvar je u tome da je Ivo Sanader slabiji negoli ikada prije u proteklih pet godina na položaju predsjednika vlade. Ekonomija klizi nadolje, država je prezadužena, upitno je dokle će se moći redovito isplaćivati administracija, a tu je i vječito odgađanje pregovora s Europskom unijom. Za ovo potonje nisu krivi samo Ljubljana i Bruxelles, nego i aktualna vlast. Još nije došao u pitanje opstanak vlade, ali Mudrinić i Vidošević su osjetili da je Sanader u teškoj situaciji. Ionako ne spada u političare koji imaju viziju i sposobni su pokrenuti razvoj zemlje, a dodatne komplikacije izazvala je svjetska financijska kriza. Snažne posljedice se osjećaju od SAD-a i Irske do Japana i Rusije, i morale su zahvatiti i Hrvatsku. Nisu uzalud Vidošević i Mudrinić bili ministri, obojica znaju da se bivše saveznike napada ili napušta onda kada su najslabiji. Ivo Sanader je to u ovim trenucima.

Postoji još jedan razlog, a to je Sanaderov odnos prema drugim ljudima. Najblaže rečeno, premijer je sklon omalovažavanju i to mu se moralo osvetiti. Javno je ismijao Vidoševićeve predsjedničke ambicije, a Mudrinića najprije pozvao u vladu, da bi ga kasnije omalovažavao u krugu svojih suradnika. To se, jednostavno, ne radi nikada i ni u kojoj prilici.

A posebno ne s dužnosnicima kakvi su Mudrinić i Vidošević, koji već dva desetljeća traju u svijetu businessa. Bilo je pitanje trenutka u kojem će njih dvojica uzvratiti i predsjednika vlade opisati kao nesposobnog za upravljanje državom u kriznim vremenima. Njihove kritike tim su neugodnije jer obojica su, parafrazirajući Lenjina, "mangupi iz HDZ-ovih redova".

Vezane vijesti

Robert Bajruši novi glavni urednik Nacionala

Robert Bajruši novi glavni urednik Nacionala

Dugogodišnji Nacionalov novinar Robert Bajruši imenovan je za glavnog urednika tog tjednika.Bajruši u NCL Media Grupi radi zadnjih 14 godina, tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika