11.02.2009. / 11:51

Autor: Maroje Mihovilović

Mađarska na rubu etničkog sukoba: Paravojna garda Jobbik izaziva Rome

Zločin nad rukometašima u mađarskom gradu Veszpremu zaoštrio je odnos mađarskih ultradesničara prema romskoj manjini: militantna skupina stranke Jobbik organizira prijeteće marševe po raznim mjestima Mađarske a Romi odgovaraju osnivanjem Romske garde

Pripadnici militantne skupine stranke Jobbik paradiraju na trgu u Budimpešti; Foto: ReutersPripadnici militantne skupine stranke Jobbik paradiraju na trgu u Budimpešti; Foto: ReutersStrašan zločin počinjen prošle nedjelje u malom mjestu Veszpremu u središnjoj Mađarskoj, kada je u sukobu ispred jednog noćnog lokala nožem ubijen 26-godišnji rumunjski rukometaš Marian Cozma, a ranjeni hrvatski rukometaš Ivan Pešić i srbijanski rukometaš Žarko Šešum, izazvao je ogromno uzbuđenje u Mađarskoj ne samo zbog tragedije koja se zbila, nego i iz političkih razloga jer postoji opasnost od izbijanja međuetničkih sukoba. Do tog zločina je došlo u politički najnezgodnijem trenutku, kada su se napetosti između mađarskih ekstremnih desničara i mađarskih Roma značajno pojačale zbog organiziranja militantnih grupa na obje strane. Uzbuđenje je nastalo jer su počinitelji tog zločina po nacionalnosti Romi, a mađarski ekstremni desničari smjesta su taj zločin uzeli kao dokaz kako su njihove tvrdnje o kriminalnoj prirodi romske etničke zajednice u Mađarskoj točne. Budući da mađarske vlasti ne čine dovoljno da suzbiju kriminalitet među Romima, tvrde ti mađarski ekstremisti, oni će sami poduzeti određene mjere. A za to su se organizirali.

Romi čine 10 posto stanovništva Mađarske

U posljednja dva desetljeća, od pada komunizma, u Mađarskoj su u raznim razdobljima razne mađarske nacionalističke političke grupe koristile nacionalna i etnička pitanja kako bi povećavali svoju popularnost. U jednom razdoblju snažno su se eksploatirale bolne teme iz nacionalne povijesti, preuveličavale tvrdnje o tome kako je Mađarska bila oštećena teritorijalno i nacionalno u 20. stoljeću, pa se to uzimalo za povod za povećavanje tenzija s nekim susjednim zemljama, u prvom redu Rumunjskom i Slovačkom. No, nakon što su i Mađarska, ali i ti njeni susjedi ušli u Europsku uniju, za što je uvjet bilo i sređivanje međusobnih odnosa, ekstremni mađarski nacionalisti su se okrenuli na drugu stranu i odjednom su počeli otvarati pitanje mađarskih Roma, kao nešto od krupnog značenja. U Mađarskoj živi značajna romska manjina, koja se slabo integrirala, kao i u drugim zemljama srednje i istočne Europe.

Teško ranjeni hrvatski rukometaš Ivan Pešić ostao je bez bubregaTeško ranjeni hrvatski rukometaš Ivan Pešić ostao je bez bubregaU Mađarskoj živi između 500.000 i milijun Roma, a oni čine između pet i deset posto stanovništva Mađarske. Kao i u susjednim zemljama, riječ je o populaciji slabog obrazovanja jer tek svako četvrto dijete završi osnovnu školu, visoke nezaposlenosti i s povećanim postotkom u statistikama kriminaliteta i u zatvorskoj populaciji. Mađarska država činila je i čini značajne napore da popravi položaj romske zajednice, posebno u sferi školovanja, zdravstvene zaštite i zapošljavanja, ali to ide jako teško, a vjerojatno će sada naići na posebne teškoće budući da Mađarska naglo ulazi u recesiju. No, upravo taj ulazak u recesiju što je, povijest pokazuje, uvijek i vrijeme bujanja raznih ekstremizama, može dodatno zakomplicirati problem romske populacije.

Najnovija ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da - i zbog ovog recesijskog kretanja - jača popularnost ekstremnih mađarskih nacionalističkih stranaka. Tako jača popularnost izvanparlamentarne stranke Jobbik Magyarországért Mozgalom, Pokreta za bolju Mađarsku, koja je osnovana prije šest godina na nacionalističkom programu. Prije dvije godine stranka Jobbik odlučila je formirati i svoj paravojni ogranak koji se naziva Magyar garda, Mađarska garda, a kojem bi trebala zadaća biti zaštita mađarskih nacionalnih vrijednosti. Ta Mađarska garda ima mnoge karakteristike paravojnih ogranaka kakve su tijekom 20. stoljeća organizirale razne europske desničarske ili fašističke stranke u naporima da stanu na vlast.

Paramilatarni marševi

Ta Mađarska garda naročito se počela angažirati oko tzv. romskog pitanja, a njeni predstavnici su tvrdili kako Romi - zbog navodnog bavljenja kriminalom - ugrožavaju sigurnost mađarskih građana, ali i osnovne vrijednosti mađarskog društva koje treba zaštititi. Predsjednik Jobbika Gabor Vona o tome je rekao:

"Ljudi su izgubili osjećanje sigurnosti, a jedan od najvažnijih činilaca jeste suživot Mađara i Cigana. Cigani su u sve većem broju kriminalci, njihova djeca odrastaju u sredini u kojoj nije sramota potkradati i maltretirati Mađarsku. Mi, Garda, predstavljamo zajednicu onih koji smatraju da je to još moguće promijeniti."

Zato je Mađarska garda počela organizirati razne manifestacije tijekom kojih su pripadnici garde marširali po raznim mjestima Mađarske pa i u mjestima gdje živi većinsko romsko stanovništvo. To je među Romima primljeno jako loše, Romi su se počeli osjećati ugroženo pa je u jednom mjestu na istoku Mađarske jedan lokalni romski vođa, koji je ujedno i lokalni vijećnik, prošlog tjedna obznanio da će Romi - kao odgovor na prijetnje Mađarske garde - osnovati zbog samoobrane Romsku gardu. Ta je izjava izazvala opće osude u Mađarskoj, ne samo u desničarskim političkim krugovima, nego i na lijevoj strani političkog spektra među političarima koji se inače oštro protive djelovanju Mađarske garde. Opća je ocjena da bi formiranje Romske garde moglo samo pogoršati međuetničke odnose, dovesti ne samo do još veće napetosti, nego i do međuetničkog nasilja s ogromnim opasnim posljedicama.

U takvoj klimi došlo je do ovog zločina nad rukometašima u Veszpremu, za koji su u mađarskim desničarskim krugovima odmah imali svoju interpretaciju. Rečeno je da taj zločin nije slučajnost, nego je to nedjelo jedne romske kriminalne skupine koja već dulje vrijeme terorizira taj gradić i bori se za prevlast kada je riječ o distribuciji droge i reketiranju ugostiteljskih lokala s jednom drugom kriminalnom grupom. Po toj interpretaciji rukometaši su samo kolateralne žrtve tog sukoba koji su, prema toj interpretaciji, izazvali nasilni kriminalni Romi. Pripadnici Mađarske garde najavili su da će oni poslati svoje ljude u Veszprem, ali najavljene demonstracije Mađarske garde u Veszpremu nisu ipak okupile veći broj ljudi.

Mađarski premijer Ferenc Gyurcsani odmah je intervenirao nastojeći smiriti strasti i zločinu dati sasvim drukčiju, a ne etničku interpretaciju. On je u povodu tog zločina rekao:

"Moramo poduzeti najodlučnije mjere protiv nasilja, ako treba i s više policajaca i sredstava, uz njihovo veće poštovanje, gotovo po svaku cijenu. Zločin je zločin i za zločin ne postoji opravdanje, niti izgovor u tome što neko pripada određenoj društvenoj grupi. Društvena pripadnost ne može biti razlog za neko krivično djelo, ona ne može biti osnova ni za pozitivnu, niti za negativnu diskriminaciju."

No, unatoč ovom naporu premijera ovaj će događaj imati i neželjene posljedice ne samo na međuetničke odnose, nego i na političke prilike u Mađarskoj. Posljednja ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da stranci Jobbik raste popularnost, da bi ona - da se sada održavaju izbori - sigurno ušla u parlament, a po nekim mišljenjima ona je već treća stranka po snazi u Mađarskoj.

Fotogalerija

  • Pripadnici militantne skupine stranke Jobbik paradiraju na trgu u Budimpešti; Foto: Reuters
  • Ultradesnoj stranci Jobbik, prema posljednjim istraživanjima, raste popularnost; Foto: Reuters
  • Roditelji čak i djecu oblače u uniforme Mađarske garde; Foto: Reuters
  • Paradiranje Mađarske gardepo uzoru na ultradesne i fašističke skupine iz prve polovice 20. stoljeća; Foto: Reuters
  • Tijekom posljednje inauguracije u listopadu, na budipeštanskom Trgu heroja, Mađarskoj gardi pristupilo je 450 ljudi; Foto: Reuters
  • Pogreb ubijenog rumunjskog rukometaša Mariana Cozme; Foto: Prosport
  • Napadači na rukometaše Sandor Raffael i Ivan Sztojka pripadnici su romske nacionalne manjine u Mađarskoj
  • Teško ranjeni hrvatski rukometaš Ivan Pešić ostao je bez bubrega

Vezane vijesti

Muka nam je ista, zove se fašizam

Muka nam je ista, zove se fašizam

Šandor Kepiro oslobođen optužbi za učešće u Novosadskoj raciji tokom Drugog svetskog rata, kada je stradalo najmanje 1.200 Jevreja, Srba i Roma. Šok… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika