13.02.2009. / 10:36

 

Sud odlučio: Ljubo Ćesić Rojs nije oštetio MORH za pet milijuna kuna

Od početka suđenja Ljubo Ćesić Rojs poricao je da je počinio kaznena djela te je tvrdio da je suđenje podcjenjivanje hrvatskih boraca

Ljubo Ćesić RojsLjubo Ćesić RojsNakon petogodišnjeg postupka na zagrebačkom Županijskom sudu, Ljubo Ćesić Rojs oslobođen je po svim točkama optužbe za zlouporabe u Ministarstvu obrane. Teretilo ga se da je Ministarstvo obrane oštetio za više od pet miljuna kuna.

Oslobođen je optužbi da je prije deset godina kao pomoćnik ministra obrane i načelnik Sektora za gospodarenje otpisao tri milijuna kuna duga nogometnom klubu Hrvatski dragovoljac. Također je oslobođen i optužbi da je bez ovlasti zapovjedio izdavanje cigareta, plastičnih čaša i druge potrošne robe vrijedne 2,3 milijuna kuna 66. pukovniji koja, prema tvrdnjama tužiteljstva, nije bila u sastavu hrvatskih Oružanih snaga.

U obrazloženju nepravomoćne presude navodi se kako nije upitno da je pukovnija postojala, iako nije bila u sklopu MORH-a te kako se događaj treba promatrati u kontekstu toga vremena.

Od početka suđenja Ljubo Ćesić Rojs poricao je da je počinio kaznena djela te je tvrdio da je suđenje podcjenjivanje hrvatskih boraca. U svojoj je obrani ponovio da je 66. pukovnija na poziv predsjednika Tuđmana 1992. iz Hercegovine premještena u Hrvatsku, gdje je gradila ceste i druge objekte koji im nikada nisu plaćeni. Zbog toga je na zagrebačkom Općinskom sudu pokrenuo spor protiv države tražeći obeštećenje za svih 2.312 pripadnika bivše 66. pukovnije. Naime, njihov status još uvijek nije riješen.

Postupak protiv Rojska od veljače 2004. vodilo je drugo sudsko vijeće, a tada se sudilo i Stjepanu Spajiću, čelniku kluba Hrvatski dragovoljac, koji je bio optužen da je Rojsa poticao na kaznena djela. Nakon Spajićeve smrti, suđenje je prekinuto pri samome kraju pa je nakon dvije godine postupak krenuo ispočetka. Tijekom oba postupka svjedočili su bivši ministri obrane Andrija Hebrang, Pavao Miljavac i Jozo Radoš te bivši premijer Zlatko Mateša. (K.Z.)

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika