13.02.2009. / 14:58

 

Valentinovo: dan ljubavi i stresa

Dva su dana u veljači kad su ljudi uzrujaniji no inače. Jedan je zadnji dan veljače, kad istječe rok za predaju poreznih prijava. Drugi je Dan zaljubljenih

Pa ne mora baš izgledati ovako...Pa ne mora baš izgledati ovako...Ove godine famozno Valentinovo biti će jedini napeti dan u veljači,jer će zbog vikenda zadnji dan predaje poreznih prijava iznimno biti - 2. ožujka.

Neovisno o tome, čak ni čelični stisak Ministarstva financija nije usporediv sa stresom koji bog ljubavi Amor nanosi ljubavnim partnerima koji žele usrećiti svoju drugu polovicu. A krivica za takvo stanje duha nesumnjivo je u pritisku industrije, koja od 14. veljače pravi veliku stvar i tjera zaljubljenike da očekuju neki osobit gest od voljene osobe.

Ako vi osjećate nelagodu u želucu i stisnuto grlo, nalazite se u velikom društvu. Neke su svjetske ankete pokazale da mnogi partneri nisu svjesni što voljene osobe žele na Valentinovo. A posljedice pogrešno izabranog dara ili zanemarivanja ovog praznika po budućnost veze mogu biti kobne.

Jedno američko istraživanje otkrilo je da svake godine oko 150.000 parova raskine odnos zbog "gafa" počinjenog na Valentinovo. Razumije se, te su veze možda već bile nagrizene ozbiljnijim problemima, no nije slučajno da je praznik zaljubljenih poslužio kao povod za konačni zbogom.

Agencija za ispitivanje javnog mnijenja Ipsos Insight i lanac za online kupovinu Bill Me Later proveli su istraživanje u SAD i Velikoj Britaniji vezano za muška i ženska očekivanja što se tiče poklona. Pokazalo se da postoji prilično nerazumijevanje između spolova.

One bi - nakit!

Više od 90% muškaraca izjavilo je da će prilikom uručivanja dara udijeliti i osobito srdačan zagrljaj. No, samo je 13% žena navelo zagrljaj među poželjnim muškim gestama. Potom, 22% muškaraca najavilo je da će partnerici kupiti donje rublje, a taj poklon zanima ravno 2% žena!

Podudaranje donekle postoji u pogledu cvijeća: žene su ga svrstale na vrh ljestvice poželjnih darova, dok je kod muškaraca ono zauzelo drugo mjesto. Ženama je nakit na drugom mjestu priželjkivanih poklona, a taj je skupocjeni artikl, ne sasvim nelogično, tek peti na muškoj rang-listi planiranih poklona.

Nesporazumi između spolova u pogledu idealnog Valentinovog potječu od različite percepcije same ljubavi, a još više od komercijalne promidžbe, koja se ponajviše obraća ženama.

"Marketing za Valentinovo formira ženska očekivanja za taj dan, a ne i muška", smatra njemački psiholog Hans Dahlmann.
"Taj se jaz može prebroditi kvalitetnom komunikacijom i skidanjem vela mistike s ovog praznika."
(O. P.)

----

Pet savjeta za spokojno Valentinovo

Želite li izbjeći doživljavanje ili nanošenje razočaranja za Dan zaljubljenih, pokušajte primijeniti sljedećih pet savjeta, koji bi vam mogli pomoći da na Valentinovo gledate realno, ljudski i manje komercijalno.

* Ako želite da vam partner učini nešto posebno, nemojte se suzdržavati, već mu to recite. Na vrijeme. Očekivanje da druga strana znade čitati misli zamka je za oboje.

* Potrudite se učiniti ovaj dan ugodnim za partnera, umjesto da mislite na ono što vi želite od njega.

* Na neki način poručite drugoj strani da ste joj važni.

* Zapamtite da postupci koje partner učini u jednom danu, makar on bio Valentinovo, ne smiju narušiti cjelokupan odnos.

* Sjetite se legendi o sv. Valentinu. Po jednoj je verziji vjenčavao parove suprotno naredbi cara Klaudija II, te je za kaznu pogubljen. Dakle, ljubav prema drugima bila mu je iznad vlastitih interesa.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika