16.02.2009. / 11:03

Autor: Nacionalova redakcija

Spriječen senzacionalni Legijin bijeg iz beogradskog zatvora

Prema saznanjima beogradskog lista Blic, Milorad Ulemek Legija, osuđenik za ubojstvo srpskog premijera Đinđića, prije tjedan dana inscenirao je povišenje krvnog tlaka te zatražio prebacivanje u bolnicu, gdje su ga čekali pomagači u planiranom bijegu. Međutim, Legijin plan osujetila je ministrica pravosuđa, koja je zabranila Legijino prebacivanje iz zatvora u bolnicu

Milorad Ulemek Legija osuđen je na 40 godina zatvora zbog ubojstva Zorana ĐinđićaMilorad Ulemek Legija osuđen je na 40 godina zatvora zbog ubojstva Zorana Đinđića

Milorad Ulemek Legija, najpoznatiji zatvorenik u Srbiji, čovjek koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića, prije tjedan dana pokušao je pobjeći iz Okružnog zatvora u Beogradu, piše beogradski list Blic.

U noći između 9. i 10. veljače Ulemek je inscenirao pogoršanje zdravstvenog stanja te je zatražio da ga se prebaci u bolnicu. Kasnije je pretresom njegove zatvorske ćelije pronađena plastična kopija automatskog pištolja.

"Pretresom Ulemekove ćelije, pronađena je plastični kopija "duge devetke". U ponedjeljak navečer iznenada mu je skočio krvni tlak, zbog čega je zatražio specijalistički pregled na Vojnomedicinskoj akademiji. Međutim, nakon pregleda u zatvorskoj bolnici, odlučeno je da se da se Ulemeka nikako ne izvodi iz Centralnog zatvora", tvrdi izvor Blica.

Srpski istražni organi vjeruju da je Ulemek planirao pobjeći u noći između 9. i 10. veljače. Sat nakon ponoći Ulemek se požalio stražaru da mu je loše. Zatvorski čuvar je odmah obavijestio dežurne liječnike zatvorske bolnice, koji su ubrzo pregledali Ulemeka i dijagnosticirali mu povišen krvni tlak. Prema saznanjima Blica, liječnik zatvorske bolnice napisao je uputnicu za bolničko liječenje.

Međutim, o svemu je obaviještena ministrica pravosuđa Snežana Malović, koja je zabranila da se Ulemeka prebaci u bolnicu. Umjesto toga, liječnici Vojnomedicinske akademije pregledali su Ulemeka unutar zatvorskih zidina.

Šesteročlani liječnički tim je nakon pregleda utvrdio da Ulemek doista ima visok krvni tlak. Međutim, prema saznanjima „Blica", ustanovljeno je da je Ulemek prethodno popio kemijski pripravak koji uzrokuje povišenje krvnog tlaka. Nakon pregleda, vraćen je u svoju zatvorsku ćeliju.

Iste noći, doznaje Blic, u blizini bolnice u koju je Ulemek trebao biti prebačen, uočeno je sumnjivo vozilo. "Kombi se zaustavio u blizini bolnice, ali niko nije izlazio iz vozila. Nakon događaja u Centralnom zatvoru kombi je doveden u vezu sa Ulemekom", kazao je izvor Blica.

Srpski istražni organi pokušavaju ući u trag sumnjivom kombiju te otkriti tko je i na koji način Ulemeku dostavio kopiju pištolja.

Blic spekulira da je jedan od mogućih motiva Ulemekova bijega činjenica da će uskoro biti dovršena izgradnja specijalne sudnice u samom Okružnom zatvoru, gdje se nalazi Ulemek. Planirano je da u se u tu sudnicu presele suđenja od visokog rizika, među kojima su i sva suđenja Ulemeku. To znači da on više neće izlaziti iz strogo čuvanog zatvora u kojem se nalazi, kao što je bio slučaj dosad, kada je za potrebe suđenja prebacivan u Palaču pravde.

Milorad Ulemek Legija pravomoćno je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva Ivana Stambolića i pokušaj ubojstva Vuka Draškovića. Vrhovni sud mu je potvrdio presudu od 40 godina za ubojstvo premijera Zorana Đinđića, ali ima pravo na još jednu žalbu pred Vrhovnim sudom. Isto je i sa sudskim postupkom za ubojstvo četiri člana Srpskog pokreta obnove na Ibarskoj magistrali i pokušaj ubojstva Vuka Draškovića.

Vezane vijesti

Odvjetniku Milorada Ulemeka Legije pucali u noge

Odvjetniku Milorada Ulemeka Legije pucali u noge

Beogradski odvjetnik Aleksandar Zarić, koji je zastupao Milorada Ulemeka Legiju u žalbi na presudu za ubojstvo premijera Zorana Đinđića, ranjen je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika