19.02.2009. / 11:42

Autor: Andrea Belin

U zdravlje: Najveći gafovi pijanih političara

Premda je posljednjih dana na meti javnosti japanski političar Shoichiu Nakagawau koji je zbog svog nastupa pod utjecajem alkohola ponudio ostavku, povijest bilježi mnoge velike državnike koji nisu mogli odoljeti čašici pića. Čak ni u kriznim situacijama!

Navodno je Jeljcin imao neuroloških problema zbog kojih je na njega alkohol djelovao pogubnoNavodno je Jeljcin imao neuroloških problema zbog kojih je na njega alkohol djelovao pogubnoUz čašicu alkohola svi se mi malo, možda i koji put previše opustimo, međutim kad neku javnu osobu vidimo da je pijan i ne zna za sebe, upiremo prstom u nju, a ako je slučajno riječ o nekom političaru da i ne govorimo.

Posljednji takav propust dogodio se japanskom ministru financija, Shoichiu Nakagawau koji je nakon svog pijanog nastupa na sastanku s državama skupine G7, za stolom umalo zaspao, odgovarao na pitanja sasvim nekoherentno, znojio se i pričao besmislice. On tvrdi da je glavni uzrok tome lijek protiv kašlja.

No ima i onih koji su na vlasti bili prije dosta godina, a znalo im se dogoditi da popiju kapljicu više nego što mogu podnjeti, a baš tada su kamere bile uperene u njih. Izdvojili smo nekoliko gafova poznatih svjetskih lica koji su osim po svojoj funkciji, ostavili traga i po tome što su voljeli "zaružiti".

Primjerice, Gordon Brown, bivši britanski ministar vanjskih poslova drži rekord u gafovima uzrokovanih alkoholom. Za vrijeme jednog posjeta Peruu pokušao je jednu damu u ljubičastom zamoliti za ples, no ispostavilo se da to nije žena već nadbiskup Lime! K tome je i valcer je zamijenio s peruanskom himnom.

Bivši ruski predsjednik, Boris Jeljcin također ima iza sebe nekoliko ispada uzrokovanih alkoholom. Jedan od njih dogodio se kad nije mogao sići s aviona, drugi kad se spotaknuo na podiju i treći kad je jednom prilikom odlučio dirigirati vojnom orkestru. Pričalo se da je imao neuroloških problema pa mu je samo nekoliko kapi alkohola bilo dovoljno da izgubi kontrolu.

Bivši ministar zdravstva u Velikoj Britaniji, Aneurin Bevan opovrgavao je sve napise o svojim alkoholnim ispadima dok je pio s Morganom Phillipsom i Richardom Crossmanom na konferenciji u Veneciji, što je zabilježio Spectator. Nevjerojatno je da su njih trojica na kraju tužila list Spectator za klevetu i na kraju su dobili parnicu. Nekoliko godina kasnije Crossmanovi dnevnici potvrdili su da su se uistinu opijali.

Churchill se branio da makar prije doručka ne pije žestoka pićaChurchill se branio da makar prije doručka ne pije žestoka pićaWinston Churchil, britanski premijer tijekom Drugog svjetskog rata, za jedno svoje putovanje u kofer je, da ne povjerujete, između ostalog spakirao 18 boca viskija, 36 boca vina i 6 boca konjaka.
Iako se od njega svojedobno tražilo da se odrekne alkohola, on je to odbio. Doduše, hvalio se da prije doručka nije pio žestoka pića. Jednom prilikom je izjavio da je on uzeo više od alkohola, nego alkohol od njega.

Richardu Nixonu alkohol je bio najmanji problem, međutim ne i njegovim suradnicima. Tijekom arapsko- izraelskog rata 1973. bio je toliko pijan da nije bio u stanju s Henryjem Kissingerom dogovoriti mjere za rješavanje krize.

Kada je Charles Kennedy, vođa britanskih Liberalnih demokrata, izjavio da ima problema s alkoholom, javnost nije ostala u šoku s obzirom da se to nagađalo već godinama.
Od BBC-a je čak dobio ispriku nakon što ga je jedan od novinara pitao da li pije, međutim kada je priznao da se liječeni alkoholičar, njegova politička karijera se ugasila.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika