01.03.2009. / 09:57

Autor: Andrea Belin

Kako boje utječu na naše raspoloženje

Saznajte koje nijanse najbolje odgovaraju vašem karakteru i prema tome pokušajte odrediti u kakvom prostoru bi se najbolje osjećali. Izenadit će vas koliko toga može promijeniti pravilan odabira tona, primjerice, spaćave sobe

Uz crveno obojene zidove uvijek ćemo biti nervozniji nego u plavoj sobiUz crveno obojene zidove uvijek ćemo biti nervozniji nego u plavoj sobiOdabir boja u u domu i na radnom mjestu jako je važan jer su mnoga istraživanja potvrdila da one snažno utječu na naše raspoloženje, ponašanje, osjećaje... Vjerojatno ste mnogo puta bili u situaciji kada niste znali kako obojiti zidove stana ili prostora gdje radite, također ste imali problema dok ste kupovali namještaj koji je trebalo ukomponirati da bi prostor bio besprijekoran.
Naime, svaka boja ima određeno psihološko djelovanje.

Crvena djeluje razdražujuće, ubrzava puls i mišićno djelovanje dok joj je plava totalna suprotnost, djeluje smirujuće, pasivno i hladno. Žuta uveseljava dok bijela umara. Ljubičasta djeluje tajanstveno, a narančasta svečano. Zelena stvara unutrašnji mir i odmara.
U prostorijama gdje se boravi često, preporučaju se intenzivne boje, dok se blaže koriste u prostorijama za odmor. Žarke boje nisu za velike površine, najbolje su za neke detalje i ukrase.

Postoje neka opće prihvaćena pravila o korištenju boja u životnim prostorima.
Za predvorja se preporuča bijela boja, dok su prljavo bijela ili krem najbolje za kuhinje. Siva i smeđa daju neku "službenu" atmosferu pa ju je najbolje koristiti u nekom poslovnom prostoru primjerice uredu. Iako se u zadnje vrijeme životni prostori bojaju u dvije boje, a to su najčešće crna i bijela stručnjaci tvrde da crna djeluje totalno depresivno. Ako već ne možete bez crnila, koristite ga kao podlogu nekoj drugoj boji. Plava, kao što smo već rekli, smiruje zato prostore u kojima se se želite odmoriti i smiriti strasti obojite u plavo ili tamniju nijansu ljubičaste.
Crvenu je najbolje koristiti u malim količinama jer je snažna zato ne pretjerujte s crvenim. Za blagavaonice i dnevni boravak preporuča se narančasto jer potiče komunikaciju i optimizam. Roza je boja nježnosti i romantike, dakle u ružičasto obojite spavaću ili dječju sobu. Žuta je jedina boja koja se preporuča u svim obiteljskim prostorijama.

Ukoliko živite u malom prostoru, a želite ga vizualno proširiti , koristite hladne tonove boja. Ako ga pak želite smanjiti, bojite žarkim bojama sa svjetlijim nijansama.

Vezane vijesti

Tko nema novaca, živi u "hotelu mama"

Tko nema novaca, živi u "hotelu mama"

Ostati doma, s roditeljima, ili se odseliti u podstanare? Mnogi mladi ljudi u Europi si postavljaju to pitanje od trenutka kad navrše punoljetnost.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika