11.03.2009. / 13:49

Autor: Nacionalova redakcija

Zmago Jelinčić: Jedini hrvatski interes ulaska u EU je Hrvatska do Zemuna

Slovenski ultranacionalist i europarlamentarac iskoristio je intervju u novosadskom Građanskom listu da ponovno blati Hrvatsku i iznosi svoja blago rečeno čudna stajališta o problemima razgraničenja na području bivše Jugoslavije

Zmago Jelinčić, predsjednik Slovenske nacionalne strankeZmago Jelinčić, predsjednik Slovenske nacionalne strankeSlovenski desničar Zmago Jelinčić, član Odbora za obranu i bezbjednost Europskog parlamenta i predsjednik Slovenske nacionalne stranke izjavio je u intervjuu novosadskom Građanskom listu da je jedini hrvatski interes ulaska u EU da vidi Srbiju u granicama beogradskog pašaluka.

Tema razgovora su bila sporna pitanja u vezi s razgraničenjem između republika bivše Jugoslavije. Jelinčić je rekao da se zalaže za sukcesiju Jadranskog mora, kojoj bi prethodila konferencija međunarodnog karaktera.

Na pitanje novinara vjeruje li u izjavu hrvatskog predsjednika Mesića da Hrvatska, nakon što uđe u EU, nikad neće raditi Srbiji ono što Slovenija radi njoj, Jelinčić je odgovorio: "Vjerujem. Oni neće ni razgovarati s vama. Oni će, jednostavno, reći: Nema ulaska, tko ste vi? Srbija, što je to? Jedino što će napraviti uz pomoć EU je to da će tražiti kompletan dio do Zemuna, a tu će im u prvom redu pomoći Talijani, koji su s Frattinijem, kada je bio u Zagrebu, sklopili memorandum o vraćanju 1.470 nekretina Talijanima u Istri, a Hrvate Istra ne zanima. Drugo, pomoću Mađara, iako s njima nisu u najboljim odnosima, pokušat će utjecati na otcijepljenje Vojvodine. Zagreb želi vidjeti Srbiju kao beogradski pašaluk i ništa više."

Jelinčić se u svom ultranacionalističkom stilu osvrnuo i na tekovine Drugog svjetskog rata i granični spor između Hrvatske i Slovenije. Na pitanje je li moguće da Hrvatska postane članicom EU bez da prethodno riješi granični spor sa Slovenijom, Jelinčić je odgovorio kako misli da Slovenija to neće dozvoliti.

"Granični spor postoji. Treba znati da su poslije Drugog svjetskog rata Hrvati komunisti dobili kompletnu Istru, koja nikad u povijesti nije bila hrvatska. Čak ni za vrijeme Drugog svjetskog rata, nakon kapitulacije Italije, Nijemci nisu Istru dodijelili Pavelićevoj NDH, iako su bili najbliži suradnici. Tada Nijemci nisu dali to područje Hrvatima jer su poznali historiju, ali Hrvati sad agresivno traže nešto što im ne pripada. Mene Hrvati podsjećaju na kormorane, koji su agresivni grabežljivci, ali su ipak zaštićeni od svih. Mislim da nećemo dozvoliti da Hrvatska uđe u EU dok se to ne sredi, a to se, kako sam ranije rekao, može srediti samo ako sazivanjem međunarodne konferencije. Inače neće biti mira. Neće biti mira ni u Bosni. A pitanje je što će biti i sa Srbijom, jer je hrvatska teza da su njihove granice sve do Zemuna, uključujući i Zemun", zaključio je Jelinčić.

Vezane vijesti

Zmago Jelinčič magistrirao na temi granice između Hrvatske i Slovenije

Zmago Jelinčič magistrirao na temi granice između Hrvatske i Slovenije

Slovenski političar Zmago Jelinčič koji je svojim istupima u javnosti često dovodio odnose između Hrvatske i Slovenije na rub incidenta, prošloga je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika