15.03.2009. / 09:11

Autor: Hina

Nevladina udruga: 'Kancerogene kemikalije u Johnson & Johnson šamponima za djecu'

Kompanija Johnson & Johnson odbacila je izvješće Kampanje, ističući kako "FDA i druge vladine agencije diljem svijeta smatraju te razine tragova sigurnima, a svi naši proizvodi zadovoljavaju propise u svim zemljama gdje se prodaju

Američka nevladina zdravstvena i ekološka udruga Kampanja za sigurnu kozmetiku, u svom je novom istraživanje upozorila na prisutnost kancerogenih kemikalija 1.4-dioksina i formaldehida u kupkama i drugim proizvodima za njegu novoređenčadi.

Od 48 testiranih proizvoda, među kojima su i oni velikih proizvođača, poput 'Baby' šampona i 'Baby Magic' losiona tvrtke Johnson & Johnson, u 32 je pronađen 1.4-dioksin u tragovima, a 23 su bila pozitivna na formaldehid. Ukupno 17 proizvoda bilo je pozitivno na obje kemikalije, priopćila je Kampanja za sigurnu kozmetiku, a prenio u petak američki tisak.

Prema američkoj Upravi za hranu i lijekove FDA, 1.4-dioksin je poznati karcinogen, koji nastaje kao nusprodukt u proizvodnji kozmetike na bazi petroleja.

Proizvođači mogu lako ukloniti 1.4-dioksin, no to se sada ne traži prema kozmetičkm standardima u SAD, navela je Kampanja za sigurnu kozmetiku u priopćenju.

Formaldehid je na popisu potencijalnih karcinogenih tvari Agencije za zaštitu okoliša (EPA), iako opasnost od raka kod njegove apsorpcije kroz kožu nije objašnjena. Poznato je da formaldehid izazva reakcije na koži kod djece i odraslih.

"Naša namjera nije da uzbunimo roditelje, već da ih obavijestimo da su proizvodi koji tvrde da su nježni i čisti, zatrovani karcinogenima, što je potpuno nepotrebno", kazala je glasnogovornica Kampanje za sigurnu kozmetiku Stacy Malkin.

Kompanija Johnson & Johnson odbacila je izvješće Kampanje, ističući kako "FDA i druge vladine agencije diljem svijeta smatraju te razine tragova sigurnima, a svi naši proizvodi zadovoljavaju propise u svim zemljama gdje se prodaju".

Johnson & Johnson ističe kako je "razočaran što Kampanja za sigurnu kozmetiku netočno karakterizira sigurnost naših proizvoda, te krivo predstavlja premoćni konsenzus znanstvenika i vladinih agencija koji ispituju sigurnost sastojaka, te nepotrebno uzbunjuje roditelje".

Europska unija još je 1982. zabranila 1.4-dioksin.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika