17.03.2009. / 14:56

Autor: Hina

Papa ne bi kondome: Borba protiv side čovjekoljubljem, ne prezervativima

Tijekom leta u Kamerun Papa je rekao da se problem aidsa "ne može riješiti raspodjelom prezervativa", već samo "duhovnom obnovom i čovjekoljubljem" te "prijateljstvom prema patnicima

Papa Benedikt XVIPapa Benedikt XVIPapa Benedikt XVI. krenuo je u utorak ujutro iz Rima u Kamerun, koji će biti prva postaja na njegovu sedmonevnu putovanju tijekom kojega će posjetiti i Angolu.

Papa je u svom nagovoru u nedjelju rekao da svojim posjetom želi "u duhu zagrliti cijeli afrički kontinent" s njegovim "bolnim ranama i golemim nadama".

Rekao je da u Afriku odlazi kako bi donio "Radosnu vijest koja čovjeku omogućuje da prašta i da ljubi čak i svoje neprijatelje", istaknuvši da Crkva ne ide za "gospodarskim, društvenim i političkim ciljevima".

Benedikt XVI. koji je 2009. proglasio godinom Afrike, otkrit će dvije različite stvarnosti u Kamerunu, a zatim u Angoli, zemlji koja danas živi u miru, za razliku od drugih, poput Sudana i Demokratske Republike Konga.

Papa će se u Yaoundeu, glavnom gradu Kameruna, obratiti svim Afrikancima, a u četvrtak će se sastati s izaslanicima biskupija iz 52 zemlje koji pripremaju sinodu za Afriku koja se u listopadu treba održati u Vatikanu.

Papa će u petak oko podneva otputovati iz Kameruna u Angolu, koja još povija rane zadobivene u 27-godišnjem građanskom ratu, gdje će na susretu s diplomatima na službi u Luandi pozvati međunarodnu zajednicu da odgovorno postupa u Africi.

Tijekom leta u Kamerun Papa je rekao da se problem aidsa "ne može riješiti raspodjelom prezervativa", već samo "duhovnom obnovom i čovjekoljubljem" te "prijateljstvom prema patnicima".

Usto je kazao da se ne "osjeća usamljen" kao što je pisao talijanski tisak nakon njegove kontroverzne odluke da ukine izopćenje četvorice biskupa iz Bratstva sv. Pija X.

"Iskreno govoreći, taj mit o usamljenosti tjera me na smijeh, svakog dana se susrećem s velikim brojem ljudi, okružen sam prijateljima. Uopće se ne osjećam usamljen", rekao je Papa novinarima koji ga prate na putu u Afriku.

Vezane vijesti

"Vati-Leaks": Glasine čak i o atentatu na Papu

"Vati-Leaks": Glasine čak i o atentatu na Papu

Riječ je o intrigama, izdaji i tajnim dokumentima - cijela priča zvuči kao da ju je napisao neki pisac kriminalističkih romana. Sumnja se da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika