19.03.2009. / 16:16

Autor: Hina

Papa u Africi pozvao muslimane i kršćane da nadiđu međuvjersko nasilje

Treći dan posjeta afričkoj državi Kamerunu, koji protječe u sjeni kritika njegova stajališta o AIDS-u, Papa se u četvrtak u Jaoundeu sastao s 22 muslimanska dostojanstvenika, a zatim služio misu na otvorenom na stadionu pred više desetaka tisuća vjernika

U obraćanju muslimanima Benedikt XVI. je istaknuo da obje religije moraju "odbaciti sve oblike nasilja i totalitarizama"U obraćanju muslimanima Benedikt XVI. je istaknuo da obje religije moraju "odbaciti sve oblike nasilja i totalitarizama"Papa Benedikt XVI. pozvao je u četvrtak u Jaoundeou muslimane i kršćane da nadiđu međuvjersko nasilje, a afričkim biskupima predao je dokument za iduću katoličku sinodu kojim se osuđuje "razaranje afričkog identiteta", prenose agencije.

Treći dan posjeta afričkoj državi Kamerunu, koji protječe u sjeni kritika njegova stajališta o AIDS-u, Papa se u četvrtak u Jaoundeu sastao s 22 muslimanska dostojanstvenika, a zatim služio misu na otvorenom na stadionu pred više desetaka tisuća vjernika.

U obraćanju muslimanima Benedikt XVI. je istaknuo da obje religije moraju "odbaciti sve oblike nasilja i totalitarizama" te zaželio da međuvjerska suradnja u Kamerunu postane uzorom drugim afričkim narodima u izgradnji mira i snošljivosti, javlja Reuters.

U dokumentu "insrumentum laboris" za iduću katoličku sinodu o Africi, koji je Papa predao biskupima nakon mise, Vatikan osuđuje "organizirani proces uništavanja afričkog identiteta globalizacijom", piše AFP.

"Čini se da je na djelu organiziran proces razaranja afričkog identiteta pod izgovorom modernizacije", navodi Vatikan u tekstu u kojem nabraja razorne učinke globalizacije na gospodarstvo, političke običaje i društvo najsiromašnijeg kontinenta.

Na pedesetak stranica Vatikan osuđuje ratove, korupciju, kršenja ljudskih prava u Africi i pohvaljuje pojavu "aktivnoga civilnog društva" koje nastoji riješiti međuafričke sukobe.

Za susreta s muslimanima Papa je pokušao poboljšati odnose s tom zajednicom koje je narušio 2006. citirajući autora koji je rekao da se islam širio mačem, ozlojedivši i uvrijedivši muslimane.

Papa je istaknuo da se "vjera i razum međusobno jačaju" i te riječi protumačene su kao pokušaj da muslimanima poruči kako islam nije iracionalan, kako su tumačili neki analitičari njegov govor održan 2006. u Regensburgu (Njemačka).

Papin posjet Africi proteklih je dana protjecao u sjeni rasprave o prezervativima, koju je Benedikt XVI. izazvao ocjenom da epidemiju AIDS-a, koja najviše pogađa afrički kontinent, ne mogu spriječiti kondomi, ali može vjernost partneru i zavjet čistoće.

Humanitarne i medicinske udruge, političari i dužnosnici okomili su se na te Papine poruke, a postavljaju se i pitanja u kojem to stoljeću Papa živi te je li on prava osoba za Crkvu 21. stoljeća.

U petak Benedikt XVI. počinje posjet Angoli, uglavnom katoličkoj zemlji. No u njoj se šire evangeličke crkve kojima utjecaj jača nakon građanskog rata 2002.

Vezane vijesti

"Vati-Leaks": Glasine čak i o atentatu na Papu

"Vati-Leaks": Glasine čak i o atentatu na Papu

Riječ je o intrigama, izdaji i tajnim dokumentima - cijela priča zvuči kao da ju je napisao neki pisac kriminalističkih romana. Sumnja se da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika