27.03.2009. / 08:00

Autor: Andrea Belin

Razmišljate o prestanku pušenja? Mi znamo kako to možete napraviti!

Skupe su, smrde, nezdrave su i l čine nas ovisnicima! Ma koje su zapravo prednosti cigareta? Mi nismo našli niti jednu i stoga vam nudimo savjetnik kako da zauvijek zaboravite tu jako, jako lošu naviku

Umjesto da kupujete cigarete, ušredite novac za neko super putovanjeUmjesto da kupujete cigarete, ušredite novac za neko super putovanjeJeste li čuli da će se, osim što od sljedećeg tjedna stupa na snagu Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima, istovremeno povećati cijena duhanskih proizvoda. Ovo je savršena prilika da prestanete pušiti i napokon odlučite malo više pažnje posvetiti zdravlju. Sigurno ste pokušavali bezbroj puta i niste uspjeli.

Da, nije baš jednostavno, stoga vam nudimo nekoliko korisnih savjeta kako vam više nikada ne bi palo na pamet kupiti kutiju cigareta. Doduše, većina bivših pušača nije uspjela iz prvog pokušaja, ali ne odustajte!

Najprije navedite sve razloge zašto ste odlučili prestati pušiti. To zaista nije teško, jer ako vas pitamo da nam navedete barem jednu pozitivnu karakteristiku ove navike, teško da ćete nam odgovoriti na pitanje. Zaista ne morate čekati godinama da uočite prednosti nepušenja.

Potom, obratite pozornost na zdravstvene razloge. Prestankom pušenja izbjeći ćete mogućnost oboljenja od karcinoma, impotencije, neplodnosti i na kraju srčanog udara. Jeste li primjetili koliko teško dišete, imate često glavobolje, visok tlak, prsti su vam žuti, imate loš ten? Nije li to dovoljno razloga? Istovremeno ćete uštedjeti novac koji vam je svakako potreban u današnje vrijeme recesije. Odvikavanjem ćete maknuti sve neugodne mirise na svojoj odjeći, autu, stanu...

Mnogi strahuju da će se udebljati. Zaboravite na to dok ste još u fazi odreći se cigarete ili ne. Ako i skupite nekoliko kilograma, o tome ćete razmišljati kasnije. Osoba u prosjeku dobije tri do pet kila. Da bi zamjenili sve loše zdravstvene karakteristike koje uzrokuje jedna cigareta morali bi se udebljati puno, puno više. Pokušajte naći neki hobi, primjerice neku fizičku aktivnost koja će vas toliko zaokupiti da ćete zaboraviti "zapaliti", a ujedno ćete izbaciti svu negativnu energiju i stres kojeg ste se do sada rješavali cigaretom.

Mnogi pušači tvrde da im je navika držati nešto u rukama pa su se odlučili za cigaretu. Ne moramo vam ni reći da postoji milijun drugih stvari kojima se možete igrati. Kad vas uhvati želja za nikotinom, uzmite žvakače gume ili bombone, pojedite neko voće, popijte čašu vode.

To će vam se događati na samom početku, vjerujte iz dana u dan biti će sve lakše. Nakon nekoliko sati nepušenja krvni tlak i puls vraćaju se u normalu, razina nikotina i ugljičnog monoksida opada. Kroz nekoliko dana osjet mirisa i okusa i disanje znatno se poboljšavaju.

Već nakon dva do tri mjeseca poboljšati će vam se cirkulacija i lakše ćete podnositi fizičke napore, a nešto kasnije zabotraviti ćete da ste uopće bili pušač. Je li vam ovo dovoljno razloga da ozbiljno razmislite kakva je korist od toga što svaki dan trošite novac na cigarete i trujete svoj organizam?

5 načina kako prestati pušiti i pritom se ne udebljati

1. Brojite zalogaje kako ne bi pretjerali (često je hrana zamjena za cigarete)
2. Svaki dan jedite otprilike u isto vrijeme
3. Pijte više vode
4. Žvačite žvakače i bombone bez šećera
5. Jedite više sirovog povrća

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika