28.03.2009. / 15:00

Autor: Dean Sinovčić

U Beogradu umro Ranko Munitić

Filmski kritičar, povjesničar i teoretičar, Munitić je bio jedan od najvećih poznavatelja animiranog filma u bivšoj Jugoslaviji

Ranko Munitić preminuo je u 66. godiniRanko Munitić preminuo je u 66. godiniRanko Munitić, filmski kritičar, povjesničar i teoretičar, umro je noćas u Beogradu u 66. godini. Munitić je napisao scenarije za animirane filmove: Rampa, Mala Sirena, Vrijeme vampira i Pauk, napisao brojne knjige o povijesti jugoslavenskog filma, fantastici na ekranu i zagrebačkoj školi animacije, objavio je 1982. godine teorijski rad "Dokumentarni film - da ili ne?" kao i mnoge druge knjige. Evo kako je jednom prilikom opisao samog sebe:
Imam nekoliko perioda koji mi se čine važni u životu. Prvi,u isto vreme i najljepši, to je djetinjstvo, od prve do šeste godine u Trogiru, u divnom starom gradiću na Jadranu gdje je barka, more, ribarenje, mit, i to je moja Atlantida. Toga više nema. Onda dolazi drugi period, to je školovanje u Zagrebu. To je otprilike od moje šeste godine, dakle, negdje krajem 40-ih, pa negdje do početka 60-ih. Trogiru pripadam po tatinoj porodici, Zagrebu je trebalo da pripadam po maminoj porodici, međutim, tu se nisam snašao, tu mi se malo, skoro ništa nije dopalo. Imao sam sreću i u klasičnoj gimnaziji i na fakultetu, Filozofskom, na povijesti umjetnosti, da sretnem nekoliko sjajnih profesora i da mnogo toga od njih naučim, a uspio sam pošto sam vrlo brzo shvatio da je moje mjesto kazalište, film i slične pojave. Munitić je rođen u Zagrebu te se 1971. godine trajno preselio u BeogradMunitić je rođen u Zagrebu te se 1971. godine trajno preselio u BeogradPokušavao sam na sto načina da se nekako tu ubacim i uspio sam 1961. objaviti prvi tekst u jednom srednjoškolskom listu. Pošto ja ne vjerujem u slučaj, nije slučaj da je to bio intervju sa jednim glumcem. Krajem 1962. godine sam objavio prvi profesionalni tekst. Vrlo brzo sam počeo putovati, sudjelovao sam u osnivanju festivala, raznih filmskih događanja. Napravio sam stotinjak i nešto retrospektiva zagrebačkih crtanih filmova te beogradskih dokumentarnih. Tražio sam gdje bih ja konačno pustio korijen, i u proljeće 1963. sam za ožujski festival kratkog filma prvi puta došao u Beograd, tu sam nekako osjetio neke moje nijanse humora, radosti, života, energije, nešto što meni treba. Godine 1971. sam se, pošto sam vidio kuda ide ona bivša zemlja, preselio definitivno u Beograd i od onda pišem tekstove, pišem knjige. Ne krijem ljubav prema svemu tome i skribomaniju kao posljedicu svega toga. Nemam nikog iza sebe, nikad nisam imao ni stranku, ni instituciju, samo svoje ime, prezime, obraz, savjest.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika