02.04.2009. / 18:54

Autor: Martina Čizmić

Potraga za Dražinim grobom: Tajne službe otimale su se za dosje četničkog vojvode

Ne samo da nitko ne zna gdje je Dražin grob, nego nema ni dokumenata koji bi to mogli otkriti

Još uvijek nije poznato gdje je Dražin grobJoš uvijek nije poznato gdje je Dražin grobPotraga za grobom četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića u Srbiji poprima obilježja lova na blago. No, za razliku od pravog lova gdje svaki trag otkriva novi trag, u ovom slučaju svako pitanje otkriva nova pitanja.

Tako je otkriveno da u Vojnom arhivu u Beogradu nema dokumenata u kojima je zapisana Dražina sudbina. Prije svega, nema izvještaja koji sadrži službene podatke o njegovom streljanju koje je navodno obavljeno u noći sa 16. na 17. srpanj 1946. godine.

To je potaknulo glasine da Draža nije ubijen već da je prebačen u SSSR i da je tamo ubijen. Uz to, nema ni drugih papira koji su bili sastavni dio sudskog predmeta.

Kako piše list Politika, nakon sudskog procesa sudski spisi su zapakirani, pečatirani i 1948. godine predani Središnjem arhivu vojnih sudova u Sarajevo.

Petnaest godina kasnije, 1961. godine, dokumentacija je vraćena u Beograd, točnije tadašnjem ministru unutarnjih poslova Srbije, Svetislavu Stefanoviću Ceci. On ih je predao suradnicima Politike, Luki Banoviću i Kosti Stepanoviću koji su ih iskoristili za svoj feljton o Draži. Dokumenti su kasnije vraćeni Republičkoj državnoj sigurnosti u čijim su prostorijama bili do 1982. godine.

No, u tom periodu originalni dokumenti su nestali, a zamijenjeni su kopijama. Također, neki su dokumenti u potpunosti nestali, a upravo oni sadrže informacije o tome što se sa Dražom događalo te kobne noći.

Politika najavljuje da će se i dalje baviti potragom za Dražinim grobom, odnosno pokušati odgonetnuti što se dogodilo te ljetne noći davne 1946. godine.

Vezane vijesti

Mesić: Koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu

Mesić: Koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić istaknuo je kako je 'rehabilitacija četničkog vođe Draže Mihailovića koban ustupak velikosrpskom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika