06.04.2009. / 13:33

Autor: Mateja Šarlija

Serijal "5 zabluda o sreći" (1): Zašto je slava stvarno loša

Postoje ljudi kojima su moć, slava, talent, novac i ljepota glavni uvjeti za sreću- i postoje oni koji to ne žele priznati. Ipak, stručnjaci tvrde da je gotovo sve za što mislimo da će nas usrećiti potpuno pogrešno. U idućih 5 dana vam donosimo vam argumente koji će razbiti neke od najvećih zabluda

Možda Warhol i nije bio u pravu tvrdeći kako će uskoro svatko doživjeti 15 minuta slaveMožda Warhol i nije bio u pravu tvrdeći kako će uskoro svatko doživjeti 15 minuta slaveU nedavno provedenom istraživanju među američkim srednjoškolcima čak je 51 posto njih izjavilo da im je glavni životni cilj postati slavan. Očito je da se suočavamo s novim momentom u ljudskoj povijesti, s obzirom na to da su se dosad uglavnom materijalna dobra i sigurnost koja dolazi uz to smatrali osnovnim životnim ciljevima. No, čini se da je sada slava zasjela na tron.

Tomu su naročito pridonijeli i Youtube te razni realityji zbog kojih se razvila percepcija da danas ama baš svatko može postati slavan. Uostalom, to je još '68. predvidio glasoviti Andy Warhol kad je izgovorio i danas često citiranu vizionarsku rečenicu: „Uskoro će svatko moći doživjeti svojih 15 minuta slave."

Pa, gdje je problem?

Stručnjaci, naime, tvrde da se kod djece koja očajnički žele jednog dana postati slavni u pozadini zapravo skrivaju roditeljski nemar i ignoriranje. Kod većine takve djece pokazalo se da roditelji provode vrlo malo vremena kod kuće ili su pak emocionalno distancirani. To je mnoge dovelo i do zaključka da je tolika iznenadna glad za slavom posljednjih godina usko povezana sa sve većim brojem samohranih roditelja i razvrgnutih brakova. Konkretno u SAD-u tek polovica djece živi s oba roditelja.

Stoga nije teško zamisliti kako takve okolnosti djeluju na um željan pažnje. Sa slavom dolazi do zaokreta. Odjednom je sva pažnja usmjerena na vas, milijuni vas vole, a ne znate im čak ni ime. No, to se ipak pokazalo kao loš nadomjestak. Naime, istraživanja su pokazala da su slavni čak četiri puta skoniji samoubojstvu od ostalih.

Čekajte, to nije sve...

Ako kojim slučajem smatrate da su vam roditelji fantastični , a slava vas svejedno strahovito privlači- nismo gotovi. Neke su studije također pokazale da nema ništa stresnije za čovjeka nego kad si postavi ciljeve koji ovise o tuđem odobravanju. Naročito kad su ti 'drugi' zapravo jedna hirovita gomila koja vas danas obožava a sutradan vas se odriče, a u čijim očima morate postojano održavati nerealni ideal samoga sebe, temeljen na debelom sloju šminke, fotošopiranim naslovnicama časopisa i medijiskim napisima općenito. Naravno, mir ćete u tom slučaju potražiti u krugu prijatelja koji vas vole i prihvaćaju upravo onakvima kakvi jeste, no čudna li čuda- odjednom takvih više nema u vašem okruženju.

Zamijenili su ih kojekavi sitni 'grebatori' koji su u vašem društvu iz čistog interesa jer pokušavaju na taj način, prijanjajući uz vas poput priljepka, uhvatiti barem dijelić svjetlosti reflektora. Čak i pod cijenu da vas kasnije prodaju. Npr. jeste li ikad zapalili travu na nekoj zabavi? Jeste se li se pritom u bilo kojem trenutku zabrinuli da će neki od vaših prijatelja to uslikati i prodati zatim te slike nekom tabloidu za poveću svotu te vam uništiti karijeru? Postanite slavni, pa onda probajte.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika