14.04.2009. / 09:11

Autor: Katarina Zorić

Psihijatri: Mladen Šlogar u trenutku ubojstva Ivane Hodak bio je uračunljiv

Psihijatrijska analiza pokazala je da je Šlogar imao brojne strahove: strah od očuha, smrti, leukemije, rata, Srba, autoriteta, javnosti. Bio je nezadovoljan vlastitim izgledom, vezama sa ženama. Zbog drhtanja ruku mislio je da ima i Parkinsonovu bolest

Šlogarov DNK je pronađen i na grickalici za nokte kojom su bila zaglavljena vrata zgrade u kojoj je stanovala Ivana HodakŠlogarov DNK je pronađen i na grickalici za nokte kojom su bila zaglavljena vrata zgrade u kojoj je stanovala Ivana HodakMladen Šlogar, ubojica Ivane Horvat, ne brine se hoće li za ubojstvo dobiti maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina, nego je zabrinut zbog novinara koji mu izazivaju nelagodu. Upravo zbog novinara bio bi najsretniji da se uopće ne pojavljuje na raspravi, rekao je u u jednom od sedam razgovora s psiholozima i psihijatrima u Vrapču.

"Hodak me je ponizio je iznevjerio", objašnjavao je Šlogar policajcima motiv ubojstva. Dvaput je potanko opisao kako ju je slijedio do ulaza, ušao za njom, pucao. Timu psihijatara Centra za forenzičku psihijatriju bolnice u Vrapču, gdje je bio vještačen od 9. do 26. ožujka, o tome više nije želio govoriti, piše Jutarnji list.

Međutim, ubojica Ivane Hodak nije imao problema s razgovorom o svome djetinjstvu, školi, odnosima na poslu, obitelji i intimi. Sve to,kao i testovi te liječnički pregledi, složeno je u klinički psihoprofil ubojice Ivane Hodak koji je potpisao prim. dr. sc. Miroslav Goreta, voditelj Centra za forenzičku psihijatriju, i dostavljeno je u nalazu i mišljenju Zdenku Posavcu, istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda.

Na osnovu dobivenih informacija, liječnici su zaključili da je Šlogar narcisoidan, egocentričan, rigidan, manipulativan, nepovjerljiv, sklon kontroli i pedanteriji, s teškoćama u socijalnom funkcioniranju. Usmjeren je na sebe, ima osjećaj veličine, a nedostaje mu bliskosti, suosjećanja i vrlo je kritičan prema drugima. Osoba poput njega je ranjiva samopoštovanja, osjetljiva na kritike. Na kritiku reagira prijezirom ili bijesom. Obezvređuje one koji ga razočaraju ili one nad kojima se osjeća superiorno. Kako piše Jutarnji, stalno je težio uspješnosti i uvažavanju okoline, i to je privremeno uspio ostvariti druženjem sa “značajnim“ ličnostima, korisnicima terena na Mladosti, odvjetnicima i liječnicima.

Nalazi pokazuju i da je Šlogar bio svjestan što je učinio. Stručnjaci su zaključili da nije neuračunljiv niti je ikad bolovao od duševne bolesti. Šlogar nije pijanac, narkoman ili duševno nerazvijen. Laički rečeno, on je narcisoidan tip. Slažući dojmove razgovora s njim i analizirajući njegov život i postupke, psihijatri su objasnili da je bio rastrgan između grandioznih životnih želja i ciljeva s jedne i realnosti s druge strane.

Psihijatrijska analiza pokazala je da je Šlogar imao brojne strahove: strah od očuha, smrti, leukemije, rata, Srba, autoriteta, javnosti. Bio je nezadovoljan vlastitim izgledom, vezama sa ženama. Zbog drhtanja ruku mislio je da ima i Parkinsonovu bolest.

Nakon što je 17 dana proveo u pritvoru jer je 4. prosinca uhićen s ilegalnom Berettom, Šlogar se više nije vraćao u Zaprešić. Noćima se vozio tramvajem iz straha da se ne smrze. Nekoliko dana prije htio se ubiti. Kupio si je nožić u Kauflandu i porezao lijevo zapešće. Ali, imao je tvrdu kožu. Kad su ga lani u prosincu zbog pištolja pritvorili, u zatvoru je dobio tetanus.

"Pomišljao sam da se ubijem. Stavljao sam pištolj u usta, ali svaki me put uhvatio silan strah. Prislonio sam ga i na sljepoočnicu, ali sam pomislio da bih mogao preživjeti i ostati invalid. Osjećao sam da ću umrijeti od gladi. Danju sam se grijao vozeći se u tramvaju, a noću sam spavao u napuštenoj staji. Prao sam se na pumpi na groblju. Imao sam samo hlače, dolčevitu, majicu i jaknu. U istoj sam robi spavao i šetao gradom", ispričao je Šlogar o vremenu neposredno prije ubojstva Ivane Hodak.

"Da me nisu uhitili, ionako više ne bih bio živ. Preživio bih još koji mjesec. Umro bih od gladi ili bolesti. Noge su mi bile natekle, prsti promrzli - požalio se psihijatrima. Liječnička dokumentacija potvrdila je da je imao ozebline.

Kako piše Jutarnji list, osim na čahuri metka, Šlogarov DNK je pronađen i na grickalici za nokte kojom su bila zaglavljena vrata zgrade u kojoj je stanovala Ivana Hodak. Rekonstrukcijom bi se trebalo utvrditi je li slučajno ispala Šlogaru ili je njome namjerno zaglavio vrata.

Zanimljivo je da se u tekst Jutarnjeg lista navodi kako je i službeno potvrđeno da je Ivana Hodak u trenutku kad je Šlogar pucao u nju bila trudna. Podsjetimo, njezini roditelji još su prošle godine demantirali medijske napise o Ivaninoj trudnoći, a njen otac Zvonimir Hodak je 11. listopada prošle godine rekao i kako mu je šef Zavoda za sudsku medicinu, dr. Josip Škavić. potvrdio da Ivana nije bila trudna.

Vezane vijesti

Do 31. kolovoza otvoren natječaj Zaklade Ivana Hodak za dodjelu stipendija...

Do 31. kolovoza otvoren natječaj Zaklade Ivana Hodak za dodjelu stipendija siromašnim studentima

Do 31. kolovoza bit će otvoren natječaj za dodjelu stipendije za preddiplomski studij koju u spomen na prerano umrlu mladu pravnicu Ivanu Hodak… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika