21.04.2009. / 11:52

Autor: Martina Čizmić

Olli Rehn: Hrvatska u EU nakon Lisabonskog ugovora

S Lisabonskim ugovorom Unija će biti učinkovitija i demokratičnija, a tako će se i lakše ostvarivati naše zajedničke vrijednosti i interesi u svijetu, piše Rehn

Olli RehnOlli RehnEuropski povjerenik za proširenje, Olli Rehn u svom se tekstu za slovensko Delo osvrnuo na dvije povijesne obljetnice koje se u Europskoj uniji obilježavaju ove godine. To su pad željezne zavjese te peta obljetnica najvećeg proširenja Unije do sada.

U tom svjetlu osvrnuo se i na trenutno stanje Unije te njen put u budućnost. Prije svega, ističe Rehn, treba učvrstiti 'vjenčani ugovor' među 27 država članica, odnosno ratificirati Lisabonski ugovor.

"Za ostvarenje toga moramo nastaviti unutarnje reforme, kako bi EU ispunjavala očekivanja njenih državljana. S Lisabonskim ugovorom Unija će biti učinkovitija i demokratičnija, a tako će se i lakše ostvarivati naše zajedničke vrijednosti i interesi u svijetu", piše Rehn.

Ističe kako perspektiva širenja EU utječe i na uspješnu politiku stabilizacije jugoistočne Europe.

"Narodi na tom području su povijesno, kulturno i gospodarski već povezani sa Europom. EU im pomaže ostvariti njihove demokratski legitimne snove da i u političkoj povezanosti postanu Europljani", dodaje Rehn.

Na kraju se osvrnuo i na Hrvatsku, odnosno njeno pristupanje Europskoj uniji.

"Čak i najbrži scenarij pristupa sljedeće nove države članice, koja će vjerojatno biti Hrvatska, je sporiji od najsporijeg planiranog scenarija ratifikacije Lisabonskog ugovora. Vrijeme je na našoj strani: možemo nastaviti s usporednim produbljivanjem i širenjem integracije. To je ujedno bio i ostaje najbolji recept za gradnju snažne i ujedinjene Europe", zaključuje za Delo, Olli Rehn.

Vezane vijesti

EK najavila pozorno praćenje makroekonomske situacije u 12 zemalja

EK najavila pozorno praćenje makroekonomske situacije u 12 zemalja

Europska komisija je u utorak objavila da je potrebno provesti temeljitu analizu makroekonomske situacije u 12 zemalja članica kako bi se na vrijeme… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika