22.04.2009. / 14:32

Autor: Sandra Županić

Posljednje počivalište stare elektronike: Otvoren moderni reciklažni pogon u Donjoj Bistri

Prvi moderni pogon za reciklažu elektroničkog i električnog otpada otvoren je u Donjoj Bistri

Marina Matulović DropulićMarina Matulović DropulićPovodom današnjeg Dana planeta Zemlje tvrtka Spectra Media otvorila je u Donjoj Bistri moderan pogon za reciklažu elektroničkog i električnog otpada. Naime, naime to je prvi takav pogon u Hrvatskoj, a u planu je otvaranje još nekoliko njih.

Iako je pogon svečano danas otvorila ministrica zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić probni rad traje već četiri mjeseca. U izgradnju i opremanje pogona Spectra Media uložila je 20,2 miljuna kuna te zaposlila 22 radnika.

U novom pogonu recikliraju se manji kućanski aparati poput računala i televizora, a 95 posto komponenti tih aparata može se nakon prerade ponovo upotrijebiti.

Kerim Mujkić, direktor Spectar Medie, rekao je da se u pogonu može preraditi 16 000 tona elektronike godišnje i dodao: "Sav otpad najprije sortiraju ljudi u našem pogonu u Virovitici, a nakon toga se prelazi na strojnu obradu. Sirovine koje nastaju preradom ponovo se koriste u proizvodnji istih aparata. Kapacitet prerade je daleko veći od količine sirovine koju trenutno dobivamo, ali cilj je da količina tog otpada raste iz godine u godinu. Cilj je da se skupi 4 kg otpada po stanovniku godišnje, a trenutno se prikuplja nešto manje od 2 kg po stanovniku. Nedostaje nam elektroničkog otpada, pa smo od početka poslujemo u minusu. Ovaj posao nije isplativ bez pomoći države, a kako su nedavno povećane naknade za oporabu elektroničkog otpada nadam se da ćemo uskoro pozitivno poslovati. Do sada sirovina nastala reciklažom plasirala se u hrvatske tvrtke, poput Željezare Split, ali zbog krize počeli smo ih izvoziti u Austriju, Italiju i BIH."

Mujkić je istaknuto da ne zna kad će mu se isplatiti investicija u pogon jer, kako kaže, to ovisi o količini otpada koji će građani reciklirati.

Nakon što stroj sav otpad izmelje, on prolazi kroz nekoliko faza ručnog i strojnog razvrstavanja, pa se na kraju procesa dobije desetak vrlo vrijednih kovina – šredirano željezo i aluminij, kompjuterske pločice, bakrene žice, mesing i plastika. Prednost tako usitnjenih materijala je jednostavna obrada sa malim utroškom energije. Zanimljivo je da je reciklažni stroj u pogonu Spectra Media osmišljen od hrvatskih stručnjaka, a proizveden u Njemačkoj.

Od kada je donesen Zakon o otpadu i pravilnici o pojedinim vrstama otpada sakupljeno je 68 000 tona guma, 26 000 tona otpadnih vozila, 18 500 tona akumulatora i baterija te oko 7 000 tona elektroničkog i električnog otpada.

Vezane vijesti

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Emisija stakleničkih plinova do 2020. godine mogla bi porasti na devet milijarda tona iznad razine potrebne za ograničenje globalnog zagrijavanja,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika