22.04.2009. / 18:27

Autor: Hina

Rehn ne želi govoriti o današnjim sastancima dok ne završe

U Europskoj komisiji kažu da ni nakon sastanka nije predviđena konferencija za novinare te da će o današnjim razgovorima javnost biti obaviještena priopćenjem

Olli RehnOlli RehnPovjerenik za proširenje Olli Rehn nije u srijedu popodne želio odgovarati na pitanja o tome kako teku razgovori o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu koje cijelo popodne vodi s ministrima vanjskih poslova dviju zemalja, i kojima će se predvečer pridružiti predstavnici predsjedničke trojke EU-a.

Hrvatski i slovenski ministri vanjskih poslova Gordan Jandroković i Samuel Žbogar počeli su u srijedu nešto prije podneva u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu niz sastanaka s povjerenikom za proširenje Rehnom o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog spora i nastavku hrvatskih pristupnih pregovora.

Rehn je popodne u stanci primio makedonskog ministra vanjskih poslova Antonija Milošoskog i nakon toga se pojavio pred novinarima, ali nije htio odgovarati na pitanja o Hrvatskoj i Sloveniji, jer se razgovori odmah nastavljaju. Rehnu, Jandrokoviću i Žbogaru nakon toga sastanka pridružit će se predstavnici predsjedničke trojke u kojoj su Francuska, Češka i Švedska.

U Europskoj komisiji kažu da ni nakon sastanka nije predviđena konferencija za novinare te da će o današnjim razgovorima javnost biti obaviještena priopćenjem.

Odgovarajući na posebno pitanje makedonskih novinara o makedonskom ustavnom sudu, Rehn je u šali rekao da se "time nije stigao baviti, jer je tijekom uskrsnih blagdana proučavao zemljovide i međunarodno pravo u vezi s hrvatsko-slovenskim graničnim prijeporom".

Povjerenik Rehn je prije dva dana istaknuo kako očekuje da bi današnji sastanci mogli pridonijeti "smanjenju područja neslaganja" dviju zemalja u vezi s njegovim najnovijim kompromisnim prijedlogom.

Europska komisija na stolu ima hrvatske i slovenske odgovore na taj prijedlog za rješenje graničnog spora i nastavak hrvatskih pristupnih pregovora. Rehn je taj prijedlog iznio na prošlom sastanku s hrvatskim i slovenskim ministrima vanjskih poslova 25. ožujka.

Vezane vijesti

EK najavila pozorno praćenje makroekonomske situacije u 12 zemalja

EK najavila pozorno praćenje makroekonomske situacije u 12 zemalja

Europska komisija je u utorak objavila da je potrebno provesti temeljitu analizu makroekonomske situacije u 12 zemalja članica kako bi se na vrijeme… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika