27.04.2009. / 15:43

Autor: Hina

Srbi osnovali povjerenstvo koje će pokušati otkriti gdje je pokopan Draža Mihailović

Pogubljenje i još nepoznato mjesto gdje je pokopan četnički vođa u II. svjetskom ratu teme su kojima se srbijanski tisak bavio proteklih tjedana

Draža MihailovićDraža MihailovićSrbijansko stručno državno povjerenstvo, koje će utvrđivati mjesta gdje je pogubljen i pokopan četnički vođa iz II. rata Draža Mihailović, počinje u ponedjeljak rad.

Povjerenstvo će istraživati gdje se nalazi grob negdašnjeg zapovjednika Jugoslavenske kraljevske vojske, poznatije kao "četnici". Osnovao je sredinom prošlog tjedna, a članovi su joj poznavatelji tog razdoblja, povjesničari, novinari, ali i predstavnici državnog odvjetništva i pravosuđa.

Pogubljenje i još nepoznato mjesto gdje je pokopan četnički vođa u II. svjetskom ratu teme su kojima se srbijanski tisak bavio proteklih tjedana.

Državni tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa Slobodan Homen kazao je za beogradski list "Politiku" od subote da je povjerenstvo osnovano zato da isključivo istražuje mjesto gdje je strijeljan i pokopan Draža Mihailović. Dodavši je da se nitko od njegovih članova neće baviti političkom ili ideološkom pozadinom događaja u II. svjetskom ratu.

"Naše je istražiti slučaj do kraja, za šta imamo punu potporu. Mislim da je civilizacijski red da država obavi taj posao i napokon stavi točku na mnoga nagađanja koja se o tome s vremena na vrijeme pojavljuju i u domaćoj i u stranoj javnosti", objasnio je Homen, ujedno član povjerenstva.

"Politika" je prenijela da u radu toga povjerenstva neće sudjelovati nitko iz srbijanskih obavještajnih službi BIA (civilna) i VBA (vojna), čime se, kako se objašnjava, kane izbjeći svaka manipulacija u njegovu radu. Podsjeća se kako je desetljećima unazad mnogo toga što se događalo pripisivano ljudima iz negdašnje Ozne, Udbe, Državne sigurnosti, pa u najnovijem vremenu i djelovanju BIA-e i VBA-e.

Povjesničarka Branka Prpa, ravnateljica beogradskoga povijesnog arhiva, čiji je suprug, novinar i izdavač Slavko Ćuruvija ubijen 1999. u nerasvijetljenim okolnostima, smatra da se država tim potezom miješa u područje povjesničara umjesto da se bavi novijim političkim ubojstvima u Srbiji.

Dragoljub "Draža" Mihailović (1893. - 1946.), poznat i kao Čiča, bio je srpski general koji je u II. svjetskom ratu vodio jugoslavensku kraljevsku vojsku, poznatiju pod nazivom "četnici". Nakon rata jugoslavenske vlasti su ga osudile na smrt zbog suradnje s njemačkim okupatorom, izdaje i ratnog zločina, nakon čega je strijeljan sredinom 1946. u Beogradu.

Kako javlja beogradski B92, nedavno je emigrantska organizacija u Americi, Srpska narodna odbrana, ponudila novčanu nagradu od 100.000 dolara osobi koja pronađe posmrtne ostatke Draže Mihailovića.

Vezane vijesti

Milanović: Rehabilitacija Draže Mihailovića je loš i kukavički pristup

Milanović: Rehabilitacija Draže Mihailovića je loš i kukavički pristup

Premijer Zoran Milanović izjavio je danas kako ne odobrava proces rehabilitacije četničkog ratnog zločinca Draže Mihailovića, koji je u tijeku na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika