01.05.2009. / 09:49

Autor: Katarina Zorić

Okučani: Državni vrh odavanjem počasti obilježava 14. obljetnicu akcije Bljesak

U samo 36 sati hrvatske su snage oslobodile 800 četvornih kilometara i uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te nad željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji

U Okučanima je danas okupljen najviši državni vrhU Okučanima je danas okupljen najviši državni vrhHrvatski državni vrh odavanjem počasti poginulim braniteljima u Okučanima obilježava 14. obljetnicu vojno-redarstvene akcije
Bljesak u kojoj su hrvatske snage u samo 36 sati oslobodile zapadnu Slavoniju. Počast poginulim braniteljima odat će i izaslanstva Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Ravnateljstva policije, MORH-a, Brodsko-posavske županije i općine Okučani te obitelji poginulih.

Bljesak je počeo 1. svibnja 1995. u 5.30, a završio sljedeći dan poslije podne. Akcijom su vojska i policija oslobodili zapadnu Slavoniju. U njoj je sudjelovalo oko 16 tisuća hrvatskih vojnika i policajaca. Poginula su 42 branitelja, a 162 su ranjena.

U samo 36 sati hrvatske su snage oslobodile 800 četvornih kilometara i uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te nad željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Predsjednik Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader i predsjednik Sabora Luka Bebić sa svojim će izaslanstvima, kako je najvaljeno, položiti vijence i zapaliti svijeće ispred središnjeg križa u Spomen-parku hrvatskim vitezovima u Okučanima nakon čega će se obratiti okupljenima.

U Vladinu izaslanstvu bit će potpredsjednica Jadranka Kosor te ministri Branko Vukelić, Tomislav Karamarko, Ivan Šuker i Petar Čobanković. U izaslanstvu Sabora bit će potpredsjednik Vladimir Šeks i nekoliko zastupnika.

Vezane vijesti

Prije 16 godina pobunjeni Srbi raketirali Zagreb

Prije 16 godina pobunjeni Srbi raketirali Zagreb

U znak odmazde za vojni poraz u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak", pobunjeni Srbi su prije 16 godina, 2. svibnja 1995., raketama napali središte… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika