24.05.2009. / 21:57

Autor: Hina

Hrvatski jazz glazbenici oduševili publiku u Lincoln centru u New Yorku

Mahom američka publika, stroga i izbirljiva kada je u pitanju jazz, izvanredno je primila nastup hrvatskih glazbenika, posebno izvedbu skladbe "Dan u Dubrovniku"

Boško Petrović i Primož Grašič sa drugim glazbenicimaBoško Petrović i Primož Grašič sa drugim glazbenicimaNastupom nekih od vodećih hrvatskih jazz glazbenika uz pratnju više američkih izvođača, u subotu je u Lincoln Centru u New Yorku održano prvo u seriji humanitarnih kulturnih događanja "Za/Iz Hrvatske s ljubavlju", u organizaciji newyorške Zaklade AIC, na kojima se prikupljaju sredstva za potporu zdravstvenim, obrazovnim i socijalnim programima u Hrvatskoj.

Na koncertu nazvanom "Jazz Gala: Dan u Dubrovniku", održanom pred gotovo ispunjenom dvoranom Alenn Room s 420 mjesta u Frederick Rose Hallu, nastupili su Boško Petrović trio, Davor Kajfeš, Matija Dedić, Elvis Stanić, Primož Grašič i pjevačica Tihana Pavelić.

Središnja točka programa bila je ekskluzivna izvedba skladbe "A Day in Dubrovnik", pokojnog američkog pijanista i kompozitora Johna Aarona Lewisa (1920-2001), u kojoj su se Bošku Petroviću, Mariu Mavrinu i Primožu Grašiću pridružili američki bubnjar Lenny White, basist Buster Willams i pijanist George Colligan, te mladi gudački kvartet Biava.

Mahom američka publika, stroga i izbirljiva kada je u pitanju jazz, izvanredno je primila nastup hrvatskih glazbenika, posebno izvedbu skladbe "Dan u Dubrovniku", ispraćajući svaki nastup i brojne solo dionice pljeskom, da bi sami kraj koncerta dio publike dočekao na nogama uz ples.

Posebnu draž koncertu u izvanredno akustičnom, amfiteatarskom prostoru dvorane Allen Room davao je živi dekor pozornice - staklena stijena u pozadini, koja dvoranu otvara prema gradskoj vrevi na križanju avenija Columbus i Broadway, uz stalnu smjenu prizora od smiraja dana do užurbane newyorške večeri.

Koncert je bio posvećen sjećanju na Johna Lewisa, poznatog kao direktora Moderan Jazz Quarteta i pijanista u big bandu Dizzya Gillespija, koji je bio hrvatski zet, "zaljubljen u Hrvatsku, Zagreb i Dubrovnik", po riječima njegove udovice Mirjane Lewis, također glazbenice koja se danas bavi glazbenim izdavaštvom.

Mirjana Lewis, te njezina kći i sin, bili su u publici na koncertu, zajedno s hrvatskom veleposlanicom u SAD-u Kolindom Grabar Kitarović, generalnim konzulom RH u New Yorku Petrom Ljubičićem i drugim uglednicima. Poruke potpore koncertu kao primjeru kulturne suradnje Hrvatske i SAD-a s humanitarnom potkom, poslali su hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te gradonačelnici Zagreba i New Yorka, Milan Bandić i Michael Bloomberg.

Skladba "Dan u Dubrovniku", izvođena je i na Dubrovačkim ljetnim igrama uz pratnju simfonijskog orkestra, a sinoćnja izvedba u Lincoln centru bila je prva uz gudački kvartet, kazao je Boško Petrović, doajen hrvatske jazz glazbe koji je s poslovično duhovitom konferansom dobro nasmijao američku publiku.

Osim spomenu na Lewisa, koncert je bio posvećen i 50. godišnjici Hrvatskog jazz kvarteta, čiji su osnivači Boško Petrović i Davor Kajfeš, pokazali da se i u 70-im godinama života može održati vrhunska sviračka forma.

Davor Kajfeš, koji je zbog koncerta stigao iz Stockholma gdje na Sveučilištu za ples i koreografiju podučava, svira i komponira već 30 godina, izrazio je oduševljenje "vrhunskom razinom koji su u New Yorku pokazali hrvatski jazzeri, kako po praćenju modernih glazbenih kretanja tako i po kvaliteti izvedbe".

"Kada se svira s ovakvim muzičarima, u ovakvom ambijentu, onda čovjeka daje najbolje od sebe, mislim daje to i publika potvrdila. Vidjeli smo da se i ovdje gdje je stvoren jazz, Elvis ja i drugi kolege iz Hrvatske, možemo ravnopravno nositi", izjavio je nakon nastupa Matija Dedić. "Ovo je moj vrhunac do sada i veliki poticaj za daljnu karijeru", dodao je.

Elvis Stanić, fusion jazz gitarist i multiinstrumentalist s iskustvom studija u Bostonu, je kazao da se radilo o "izuzetnom koncertu, kakav se događa jednom u životu, koji je pokazao američkoj publici da hrvatski glazbenici ne zaostaju ni trendovski ni stilski za današnjim kretanjima u suvremenom jazzu".

On je najavio daljnu suradnju s newyorškim glazbenicima i njihove nastupe u Hrvatskoj.

Organizatori koncerta iz Zaklade Aliis Inserviendo Consumor (AIC), kazali su da su prikupili 200.000 dolara donacija koji su namijenjeni izgradnji Centra za autizam u zagrebačkoj Dubravi.

Među pokroviteljima koncerta bio je i Ured Hrvatske turističke zajednice u New Yorku.

Vezane vijesti

Tržište je uništilo crnačku glazbu

Tržište je uništilo crnačku glazbu

"U jazzu se u žarištu zbivanja najčešće nalazi glas ili neki puhački instrument. Obično se ritam sekcija potisne u drugi plan, u pozadinsku ulogu, mi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika