25.05.2009. / 11:58

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Makedonija se ponovno trese: U dva dana serija od 180 potresa

Brojni potresi, od kojih su građani, po riječima stručnjaka, osjetili njih 40, uznemirili su tijekom protekla dva dana stanovništvo u jugoistočnoj Makedoniji, no stručnjaci tvrde da jačih potresa neće biti

Skoplje nakon katastrofalnog potresa 1963.Skoplje nakon katastrofalnog potresa 1963.Protekla dva dana Makedonci se sa strepnjom prisjećaju događaja od prije 46 godina, koji se smatra najvećom katastrofom koja je zadesila tu zemlju u novijoj povijesti. U ranim jutarnjim satima, 26. srpnja 1963., u potresu, je porušeno četiri petine Skoplja, glavnog grada Makedonije, a poginulo je više od tisuću ljudi.

U Makedoniji se zemlja ponovno trese. Dva potresa jakosti između četiri i pet stupnjeva po Richteru osjetila su se noću s nedjelje na ponedjeljak oko sto kilometara jugoistočno od Skoplja, u dijelu Makedonije u kojemu se od subote bilježi stalna seizmička aktivnost s više od 180 manjih potresa.

Brojni potresi, od kojih su građani, po riječima stručnjaka, osjetili njih 40, uznemirili su tijekom protekla dva dana stanovništvo u jugoistočnoj Makedoniji, no stručnjaci tvrde da jačih potresa neće biti.

Seizmološki opservatorij Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Skoplju u tijeku noći s nedjelje na ponedjeljak zabilježio je nove potrese u neprestanu podrhtavanju tla koje još traje.

Epicentri potresa su 125 kilometara jugoistočno od Skoplja, u valandovskom epicentralnom području, priopćio je taj opsevatorij u ponedjeljak.

Po zadnjim podatcima, noćašnji potresi osjetili su se u Valandovu i Bogdancima. Seizmološki opservatorij je priopćio da je od subote zabilježeno više od 180 potresa, od kojih su 40 osjetili i ljudi.

Najjači potres, 4,9 stupnjeva po Richteru, osjetio se u nedjelju popodne u širem području. Osim jake uznemirenosti stanovništva potresi nisu izazvali veće štete osim u jednom valandovskom selu gdje je srušeno nekoliko starih objekata.

Seizmolozi tvrde kako je dobro što su potresi male snage i kratki jer se na taj način prazni energija iz zemlje i ne mogu nastati jači potresi.

Vezane vijesti

Uklještena među pločama

Uklještena među pločama

U utorak je snažan potres ponovo pogodio sjever Italije. 17 ljudi je poginulo, stotine su teško ozlijeđene a oko 14.000 osoba je ostalo bez krova nad… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika