27.05.2009. / 12:46

Autor: Hina

Britanski premijer zatražio veći angažman EIB-a za pomoć istočnoeuropskim gospodarstvima

"EIB bi, kao prvo, trebao povisiti vrijednost zajmova za kompanije i ključne infrastrukturne projekte, uključujući energetske projekte, za 50 milijardi eura tijekom iduće dvije godine", kazao je Brown

Gordon Brown (Reuters)Gordon Brown (Reuters)Britanski premijer Gordon Brown u srijedu je pozvao Europsku investicijsku banku (EIB) da preuzme značajniju ulogu u pomaganju istočnoeuropskim gospodarstvima da lakše prebrode recesiju izazvanu financijskom krizom.

U autorskom članku u poslovnom dnevniku Financial Times Brown je ustvrdio

da EIB i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) moraju toj regiji osigurati pristup programima hitne pomoći kao što su to proteklih mjeseci činili Međunarodni monetarni fond (MMF) i EU, osiguravši dodatnih 125 milijardi eura financijske pomoći.

Brown je predsjednika EIB-a zamolio da razmotri tri prijedloga.

"EIB bi, kao prvo, trebao povisiti vrijednost zajmova za kompanije i ključne infrastrukturne projekte, uključujući energetske projekte, za 50 milijardi eura tijekom iduće dvije godine", kazao je.

"Kao drugo, EIB mora biti u stanju ubrzati tempo dodjele zajmova kompanijama, a kao treće bi trebao prihvaćati veće rizike radi podrške kompanijama i radnim mjestima diljem Europe".

EIB raspolaže s preko 160 milijardi eura kapitala, a u 2008. je podijelio preko 48 milijardi eura zajmova.

Vezane vijesti

EIB prijeti Hrvatskoj kaznama i penalima

EIB prijeti Hrvatskoj kaznama i penalima

Iz Europske investicijske banke su poručili kako će za svako kašnjenje u povlačenju novca iz fondova naplaćivati fiksnu kaznu od deset tisuća eura i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika